Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην Ταινιοθήκη (αίθουσες A,B) και το Exile Room, με κάποιες από τις δράσεις του να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσιάζει, ένα υπέροχο αφιέρωμα:

Με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut του Κεντ Τζόουνς, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον νεαρό Φρανσουά Τριφό, θα προβληθούν 6 ταινίες από κάθε δημιουργό σε μια μεταξύ τους «συνομιλία». Ανάμεσά τους και οι δύο αγαπημένες χιτσκοκικές ταινίες του Τριφό: Σιωπηλός Μάρτυς και Υπόθεση Νοτόριους.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Την Κυριακή 1/12 (17:00, Ταινιοθήκη – Αίθουσα Α) θα παρουσιαστεί η βωβή ταινία του Χίτσκοκ O νοικάρης (1927). Ζωντανή πρωτότυπη μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, synthesizers.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το αφιέρωμα δανείζεται τον τίτλο του από το βιβλίο Hitchcock Truffaut (Φρανσουά Τριφό: Χίτσκοκ ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης) που καταγράφει μια σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων που πήρε ο Τριφό από τον Χίτσκοκ στο διάστημα μιας εβδομάδας τον Αύγουστο του 1962, κι ενώ ο τελευταίος ολοκλήρωνε το μοντάζ της ταινίας του Τα πουλιά. Μια χειρονομία αγάπης του υιού Τριφό προς τον πατέρα Χίτσκοκ…

Το αφιέρωμα φωτίζει τη σχέση μεταξύ του άρχοντα του σασπένς και του ηγέτη της νουβέλ βαγκ, τους οποίους χωρίζει μια ήπειρος και μια γενιά. Όπως σημειώνει στον κατάλογο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας η επιμελήτρια του αφιερώματος Φαίδρα Παπαδοπούλου, «για τον Χίτσκοκ μπορεί να ήταν μια σειρά συνομιλιών μ’ έναν νεαρό σκηνοθέτη, όμως για τον Τριφό, η συλλογή αυτή, την οποία επεξεργάστηκε ως το τέλος της ζωής του, είχε ειδικό βάρος: ήταν ολοφάνερα μία από τις ταινίες του. Σαν μια χειρονομία αγάπης γιου προς πατέρα, ο Τριφό υπερασπίζεται το έργο του Χίτσκοκ, για το οποίο δηλώνει στην εισαγωγή του βιβλίου: «Σκέφτηκα τότε πως ο Χίτσκοκ, που η ιδιοφυΐα του μόνο με εκείνη του Νταλί θα μπορούσε να συγκριθεί, είχε πέσει τελικά, στους κύκλους των αμερικανών διανοούμενων, θύμα τόσων ειρωνικών και ηθελημένα εξευτελιστικών συνεντεύξεων».

Όχι επειδή ο συνεντευξιαζόμενος ήταν ο μετρ του τρόμου –και του ασυνήθιστου, όπως προσθέτει ο Τριφό στην εισαγωγή– μα κυρίως επειδή το βιβλίο αποτελεί τη σπάνια καταγραφή του πνεύματος μιας γενιάς σκηνοθετών που πέρασαν αλώβητοι από το βουβό στο ηχητικό σινεμά. Διαβάζοντας το Hitchbook, όπως το είχε ονομάσει αρχικά ο Τριφό, έχουμε μπροστά στα μάτια μας το ενθύμιο ενός σκηνοθέτη-μοντέλο που έχει πια εξαφανιστεί. Ο Χίτσκοκ προσεγγίζει τις ιστορίες του με την αυθάδεια ενός παιδιού, αλλά και τη σοβαρότητα ενός επιχειρηματία, που επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, οι απαντήσεις του αποτελούν ένα κράμα αφέλειας και ιδιοφυΐας».

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Χίτσκοκ/Τριφό παρουσιάζει σημαντικές ταινίες των δύο σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων τις αγαπημένες χιτσκοκικές ταινίες του Τριφό, καθώς και μερικές δικές του ταινίες που θυμίζουν πιστοποιητικό συγγένειας.

ΤΑΙΝΙΕΣ – ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Θα προβληθούν οι ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ:

Υπόθεση Νοτόριους (Πέμπτη 28/11, 7.30 μ.μ.)
Ψυχώ (Παρασκευή 29/11, 10 μ.μ.)
Ο νοικάρης (Κυριακή 1/12, 5 μ.μ., με ζωντανή μουσική)
Ρεβέκκα (Δευτέρα 2/12, 9 μ.μ.), Σιωπηλός μάρτυς (Τρίτη, 3/12, 7 μ.μ)
Θηλειά (ο βρόχος) (Τετάρτη 4/12, 7.30 μ.μ.).

Και οι ταινίες του Φρανσουά Τριφό:

Αμερικανική Νύχτα (Κυριακή 24/11, 10 μ.μ.)
Το τελευταίο μετρό (Δευτέρα 25/11, 4.45 μ.μ)
Πυροβολείστε τον πιανίστα (Παρασκευή 29/11, 7 μ.μ.)
Η νύφη φορούσε μαύρα (Τρίτη 3/12, 8 μ.μ.)
Οπωσδήποτε την Κυριακή (Πέμπτη 5/12, 6 μ.μ.)
Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες (Πέμπτη 5/12, 8.30 μ.μ.).

Το αφιέρωμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ Χίτσκοκ/Τριφό (Παρασκευή 22/11, 10 μ.μ.), το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ηχητικό και οπτικό ντοκουμέντο των συναντήσεων των δύο σκηνοθετών στο οποίο παρεμβαίνουν κορυφαίοι σκηνοθέτες.