Η πρώτη transgender πυροσβέστης της Νέας Υόρκης, οι Ρομά επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η οδύσσεια των Κούρδων προσφύγων, ο διωγμός της φυλής των Σάμι, μια λεσβία πρόσφυγας σε αναζήτηση μιας νέας ζωής.

Φέτος, στη 19η διοργάνωση, οι μειονότητες ανά τον κόσμο που υπομένουν, διεκδικούν και αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα«Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τη μέρα που γεννήθηκε, δίνει φωνή σε όσους παλεύουν να ακουστούν, προκαλώντας την κοινωνική ευαισθησία, μιλώντας διαρκώς για ανθρώπινα δικαιώματα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 5 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής και φωτίζει διάφορες όψεις ενός θέματος που δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Τα ντοκιμαντέρ μιλούν από μόνα τους:

«Θαρραλέα» είναι το λιγότερο που θα έλεγε κανείς για την Μπρουκ Γκίναν, την πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης, που παλεύει όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά κυρίως με τις προκαταλήψεις, στο Φλεγόμενη γυναίκα της Τζούλι Σόκολοου (ΗΠΑ).

Ζουν με τα σημάδια και τις ουλές του παρελθόντος. Η τραγωδία των Ρομά κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ Μια τρύπα στο κεφάλι του Ρόμπερτ Κίρχοφ (Σλοβακία, Τσεχία).

Ένας καταυλισμός Κούρδων προσφύγων. Μια νεαρή εθελόντρια νοσοκόμα και μια γυναίκα που αρνείται πεισματικά την τροφή και οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο έξω από την σκηνή της. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια στο ντοκιμαντέρ Η επιστροφή του Ζαχάβι Σαντζάβι (Σουηδία).

Μια ζεστή φιλία πέρα από σύνορα κι ένας αγώνας ανά την Ευρώπη με σκοπό τη σωτηρία της φυλής των Σάμι αποτυπώνονται στο Το μαγικό δάσος της Κάιζα της Κάτια Γκάουριλοφ (Φινλανδία). Η σκηνοθέτιδα αφηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της αλλά και ενός ολόκληρου έθνους που υπέφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα του θανάτου στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της: Για μια άλλη ζωή του Λώρεντ Λάφλιν (Ελλάδα).


Το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης