Στην εκπομπή η ηθοποιός Άννα Συνοδινού διαβάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου του 1997, το οποίο είχε γράψει ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Θεάτρου της Κορέας Jeong Ok Kim.

Στον πρόλογό της η Άννα Συνοδινού κάνει ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν του πρώτου εορτασμού το 1962, και παρουσιάζει την ελληνική καταγωγή της ιδέας για την ημέρα θεάτρου, η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1956 πριν την επίσημη θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.

Δείτε το βίντεο στο: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-theatroy-27-martioy/

Σκηνοθέτης: Γιώργος Μούλιος
Παραγωγή ΕΤ 2, Copyright 1997

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018 είναι διπλά εορταστική, καθώς το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Για το λόγο αυτό το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου επέλεξε φέτος πέντε συγγραφείς για να γράψουν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου – έναν από κάθε μία από τις πέντε περιφέρειες της UNESCO: την Αφρική, την Αμερική, τις Αραβικές Χώρες, την Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη.

Οι συγγραφείς των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2018, είναι:

Για την Ευρώπη ο Simon McBurney, Ηνωμένο Βασίλειο
Για την Αμερική η Sabina Berman, Μεξικό
Για τις Αραβικές Χώρες η Maya Zbib, Λίβανος
Για την Αφρική η Wèrê Wèrê Liking, Δημοκρατία της Ακτής του Ελεφαντοστού
Για την Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ο Ram Gopal Bajaj, Ινδία.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018 για την Ευρώπη από τον Simon McBurney μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018

Και τα πέντε μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου υπάρχουν μεταφρασμένα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες στο http://www.world-theatre-day.org/messageauthor.html


Φωτογραφία: Άννα Συνοδινού – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 1997. ©Αρχείο ΕΡΤ