Το Aequam είναι μια solo χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Owl Art Space στην Αθήνα, στην 6η θεματική έκθεση ΜΟΝΟ / ΛΟΓΟΣ, στα πλαίσια του εικαστικού project ΜετροΛόγος το οποίο είναι παραγωγή της Owl Art Space και διοργανώνεται από την εικαστικό Αλεξάνδρα Νασιούλα. Την επιμέλεια της 6ης θεματικής είχαν από κοινού ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η Αλεξάνδρα Νασιούλα.

Η performance, θα παρουσιαστεί και πάλι το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο ΕΜΣΤ, στα πλαίσια του 2ου Performance Philosophy School of Athens Symposium που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Performance Philosophy Network σε επιμέλεια Στέλλας Δημητρακοπούλου και Στεφανίας Μυλωνά.

Η Performance

Η solo, χορογραφική σύνθεση, Aequam, είναι ένας κινητικό-ηχητικός μονόλογος, που αντλώντας υλικό απο το Holzwege του M. Heidegger, αποτυπώνει το αέναο καθ’ οδόν στο σιωπηλό «δάσος της ποίησης», στο αρχέγονο «δάσος της εσωτερικής ζωής». Για πολλούς, ένας Holzweg (μονοπάτι του δάσους που δεν οδηγεί έξω απο αυτό) και κάθε τέτοιος δρόμος, συνιστά αδιέξοδο, και σε κάθε περίπτωση μοιάζει απαράλλακτα με τους υπόλοιπους. Μόνο όποιος «γνωρίζει» έχει την ικανότητα να τους ξεχωρίζει και να αποτιμά την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η όδευση πάνω στον καθένα τους. Σημασία δεν έχει η έξοδος από το δάσος, αλλά η παραμονή εντός του, σημασία έχει η ισορροπημένη παραμονή της σκέψης σε ένα πεδίο που ορίζεται από το ίδιο το Είναι.

Στην performance, το σώμα ορίζεται ως ανάμνηση και ως συνείδηση του εαυτού και ο Λόγος γίνεται σώμα, ενώ το υποκείμενο επινοεί ακατάπαυστα τον ίδιο του τον εαυτό, αφότου τον έχει αναζητήσει σε μια εσωτερική άβυσσο. Η σχέση σώματος και υλικού (ατσάλι, πέτρα και χρώμα) και η αλληλεπίδραση κινητικής, λεκτικής και ηχητικής γλώσσας, δημιουργούν κατά την διάρκεια της χορογραφίας, ένα εννιαίο εικαστικό περιβάλλον στο οποίο ενυπάρχουν σπαράγματα μνήμης και φουτουριστικές ενδεχομενικότητες.

Συντελεστές:

Χορογραφία, Εικαστική Εγκατάσταση, Ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική: Gyorgy Ligeti / Poème symphonique for 100 metronomes
Κείμενο: Απόσπασμα από τον Δύστηνο Άγγελο του Heiner Müller
Συμπαραγωγή: Compagnie Synthesis 748 και Γκαλερί Owl Art Space

https://www.facebook.com/synthesis748/
https://www.facebook.com/utopies.danse
https://www.works.io/spyros-kouvaras