Μία καταιγιστική περιπέτεια στα άδυτα της παρανομίας, εκεί όπου μία ομάδα επίλεκτων ληστών συναντά τον αδίστακτο κόσμο της μαφίας των ναρκωτικών.

Σύνοψη

Ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ληστών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Παρισιού. Ανάμεσα σε κάθε χτύπημα, ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικογενειακή του ζωή, ακροβατώντας μεταξύ παράνοιας, απομόνωσης και ανησυχίας των συγγενών τους.

Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός του Γιανί, ο Αμίν, θα κάνει ένα μεγάλο λάθος, που θα αναγκάσει την ομάδα να βρεθεί υπό την δούλεψη των «βαρόνων» ναρκωτικών της πόλης. Πλέον, η ομάδα δεν έχει να φέρει εις πέρας τις ληστείες τεθωρακισμένων στις οποίες πρωτοστατούσε στο παρελθόν, αλλά την αστραπιαία μεταφορά τόνων ηρωίνης. Σύντομα, ληστές και έμποροι ναρκωτικών θα βρεθούν αντιμέτωποι…

Μια διαφορετική οπτική στον κόσμο των παρανόμων

Όταν ο σκηνοθέτης, Ζιλιέν Λεκλέρκ, με ιστορία στις ταινίες δράσης με θέμα κακοποιούς ή αστυνομικούς, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φιλμ που διαδραματίζεται στο σύμπαν τον παρανόμων, μαζί με τον συνεργάτη του Σιμόν Μουτερού, δεν ήθελε να κάνει «μία από τα ίδια». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος: «Ήθελα να φτιάξω μία μοντέρνα, αστική ταινία δράσης, αλλά όχι με τα κλασικά χαρακτηριστικά αυτών των ταινιών. Ήθελα να έχω δυνατούς χαρακτήρες, να δώσω έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά και όχι να δημιουργήσω ένα φαντασιακό σύμπαν. Αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η ζωή ενός ληστή δεν έχει πολυτέλειες. Ζουν στην απόλυτη απομόνωση, με συνεχή φόβο, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, ήθελα να καταδείξω το γεγονός της αυτάρκειας των ληστών, που περνούν μαζί κάθε στιγμή της ζωής τους, πάνε μαζί διακοπές, τρώνε μαζί, ενώ ταυτόχρονα έχουν επίγνωση πως μπορεί κάθε στιγμή να είναι η τελευταία τους».

Παρά τη διαφορετική αυτή οπτική, βέβαια, οι δραματουργικοί μηχανισμοί που στοιχειοθετούν το είδος, είναι παρόντες. Προδοσία, αφοσίωση, συνεχής αλλαγή ισορροπιών, οικογενειακές αξίες. Ο σκηνοθέτης ρίχνει το κέντρο βάρους του φιλμ στο γεγονός πως οι ζωές των ληστών είναι ένα ντόμινο: ένα μικρό λάθος του αδερφού ενός από τους πρωταγωνιστές, προκαλεί την κατάρρευση των πάντων, με τρομακτικές συνέπειες, που επηρεάζουν τις ζωές όλων των εμπλεκομένων.

Η έρευνα πάνω στο θέμα, στον κόσμο του εγκλήματος, ήταν ενδελεχής: «Είδα πολλά σχετικά ντοκιμαντέρ, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ένα του Ζερόμ Πιερά που είδα στο Canal+ και ήταν τόσο cult που έγινε viral στο Ίντερνετ. Οι κώδικες των παρανόμων των ‘00s, αφορούν στην ταυτόχρονη σχολαστικότητα και παράνοια τους. Γι’ αυτό και ο Γιανί στην ταινία είναι τόσο συνετός και διακριτικός. Όταν διάλεξα το αμάξι του πρωταγωνιστή –ένα γκρίζο Πεζό 206, αρκετά βρώμικο- πολλοί από τους συντελεστές έμειναν έκπληκτοι. Αλλά τους είπα πως αυτός ο χαρακτήρας θέλει να είναι τελείως ινκόγκνιτο, είναι υποχρεωμένος να κρύβεται στο πλήθος. Αντίθετα με τα ‘70s, όπου οι ληστές ζούσαν βασιλική ζωή, η νέα γενιά κακοποιών είναι πολύ προσεκτική: επενδύει τα χρήματά της και διαθέτει δεκάδες μέρη που εκτελούν χρέη ξεπλύματος», λέει ο Λεκλέρκ.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που δόθηκε στον Σαμί Μπουατζιλά, ήταν μία εύκολη επιλογή για τον σκηνοθέτη: «Ο Σαμί είναι ένας εκπληκτικός ηθοποιός. Μας εντυπωσίασε όλους, ειδικά με την ευλυγισία του. Τον χαρακτηρίζει μία κομψότητα, τόσο στη ζωή, όσο και στους ρόλους του. Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχω συνεργαστεί στην καριέρα μου, και έδωσε το 100% στην ταινία. Το τεχνικό μας team έμεινε άναυδο όταν τον είδε σε δράση, έκανε εντυπωσιακά πράγματα»

Το «Αδίστακτοι» σε βάζει στο κλίμα από το πρώτο κιόλας λεπτό, σε μία μοναδική σεκάνς ληστείας ενός τεθωρακισμένου βαν: «Ετοιμάσαμε μία άψογα εκτελεσμένη χορογραφία για την έναρξη της ταινίας, όπου θέλαμε να δείξουμε πως αυτό που εξιτάρει περισσότερο τους ήρωές μας, είναι η αίσθηση πως είναι άρχοντες του χρόνου σε μικρούς χώρους».

Σκηνοθεσία: Ζιλιάν Λεκλέρκ

Σενάριο: Ζιλιάν Λεκλέρκ

Σιμόν Μουτερού

Πρωταγωνιστούν: Σαμί Μπουατζιλά

Γκιγιόμ Γκουί

Γιουσέφ Χαϊντί

Καάρις

Διάρκεια: 81’