Τα δέκα θεατρικά μονόπρακτα που διακρίθηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού “Acting for children’s rights”, προετοιμάστηκαν από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο με τη μορφή αναλογίου, βιντεοσκοπήθηκαν και από σήμερα είναι αναρτημένα στο κανάλι ΥouΤube του Δικτύου, έτοιμα για πρώτη προβολή στο κοινό!

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών κλήθηκαν να συγγράψουν ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο, εμπνευσμένο από το άρ. 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο οποίο κατοχυρώνεται η απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης εις βάρος των παιδιών (φυλής, φύλου, θρησκείας κ.ά.).

Από ένα πλήθος 106 συμμετοχών από όλη την Ελλάδα, ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Εύη Γεροκώστα, τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Στέλλα Σερέφογλου και τη Θεώνη Κουφονικολάκου, επέλεξε 10 έργα (αναφέρονται με απλή αλφαβητική σειρά, καθώς δεν τελούν σε σειρά κατάταξης μεταξύ τους):

Α) Κατηγορία Γυμνασίου:

1. Κρυμμένα θαύματα – Ανατολή Μαρκουλάκη
2. Μαλλί και καρδιά… χρυσή – Άννα-Μαρία-Φιλοθέη Γκίκα
3. Μπισκότα και Γάλα – Ευαγγελία Καραλή
4. Ο φίλος μου – Κατερίνα – Μαρία Μπούρα, & Δανάη Οικονόμου
5. Σήμερα δικάζουμε τις πεταλούδες – Δήμητρα Νταφοπούλου & Ιουλία-Γεωργία Πουλούλη

Β) Κατηγορία Λυκείου:

1. Γύρω γύρω όλοι, στη μέση… ένα παιδί – Σοφία Σαρβανάκη
2. Δικαίωμα στη ζωή! – Παρασκευή Πατρίκη, Μυρτώ Τέγου, Γιώργος Σδράκας, Ελένη Φιλίππου & Νικολέττα Χαμπέρη
3. Θάρρος ή αλήθεια – Αιμιλία Μιζάν-Παναγιωτάκη
4. Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός – Κίκα Καλόξυλου
5. Τι χρώμα έχει η αγάπη; – Αστερία Παπαγεωργίου

Μέσα από την ψήφο του κοινού θα αναδειχθούν τα δυο επικρατέστερα έργα (ένα από κάθε κατηγορία), τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο κοινό υπό μορφή παράστασης σε συνεργασία με την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο, σε Φεστιβάλ θεατρικού έργου που θα διοργανώσει το Δίκτυο τον Οκτώβριο του 2023!

Η διαδικτυακή ψηφοφορία ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 13:00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023.

Μην χάνετε χρόνο! Μπείτε στο κανάλι YouTube του Δικτύου, για να δείτε τα κείμενα των παιδιών να ζωντανεύουν μέσα από το θεατρικό λόγο! Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε στο σχετικό σύνδεσμο, που διατίθεται και στις περιγραφές των βίντεο στο YouTube, το έργο που σας συγκίνησε, σας εντυπωσίασε και σας άρεσε περισσότερο από κάθε κατηγορία!

Και κάτι ακόμα! Αν σας άρεσαν τα έργα των παιδιών μη διστάσετε να τα στείλετε σε φίλους, να τα μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να βοηθήσετε στο να δώσουμε στη φωνή των έφηβων δημιουργών το βήμα που της αξίζει! Στόχος του προγράμματος είναι να φτάσει η Σύμβαση σε όσα περισσότερα παιδιά, να τους δοθεί το κίνητρο να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος πάνω στα δικαιώματά τους μέσα από την έκφραση των ίδιων των παιδιών!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και καλή επιτυχία στα παιδιά που διακρίθηκαν στο πρώτο στάδιο για τη συνέχεια του διαγωνισμού!

Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΙΕΠ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Δωρητής προγράμματος: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Photo Credit: Rob Laughter, Unsplash