Η έκθεση «About Time: Fashion and Duration» επρόκειτο να εγκαινιαστεί σήμερα 7 Μαΐου και θα αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Met, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου. Το The Costume Institute του Met ετοίμασε ένα YouTube βίντεο της ετήσιας ανοιξιάτικης έκθεσής του για να συμπέσει με τα αρχικώς προγραμματισμένα εγκαίνιά της.

Η έκθεση βασίζεται στην πρόσληψη από τον Γάλλο φιλόσοφο του 20ού αιώνα Ανρί Μπεργκσόν της έννοιας του χρόνου ως διάρκεια, κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο σε εικόνες αλλά που ποτέ δεν το προσλαμβάνουμε ως ολότητα.

Με διάρκεια σχεδόν 12 λεπτά, η εικονική περιήγηση ακολουθεί τη σχεδιασμένη διάταξη της έκθεσης στον πραγματικό κόσμο: δείχνει, δίπλα δίπλα, ιστορικές και σύγχρονες κρεασιόν μόδας, για να αποκαλύψει ομοιότητες. Όπως μια κρεασιόν της Mrs. Arnold του 1895 και μία κρεασιόν του 2004 του οίκου Comme Des Garçons ή ένα φόρεμα Morin Blossier του 1902 και μια δημιουργία του Nicolas Ghesquiere του 2018 για τον Louis Vuitton.

Οι εικόνες όλων των ενδυμάτων – όλα ανήκουν στη συλλογή του The Costume Institute – συνοδεύονται από τη χρονιά δημιουργίας τους και λεπτομέρειες του σχεδιαστή ή της περιόδου και, σταδιακά εξερευνούν τη μόδα από το 1870, χρονιά ίδρυσης του Metropolitan Museum of Art, έως τις μέρες μας.

Σ’ όλη τη μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία, λιτά καντράν ρολογιού λειτουργούν ως αναφορά στο θέμα της έκθεσης που είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Στις εικόνες παρεμβάλλονται παραθέματα από μυθιστορήματα της Βιρτζίνια Γουλφ, όπως τα «Ορλάντο» και «Κυρία Ντάλογουεϊ». Συμπίπτοντας περίπου, όπως κάθε χρόνο, με τα εγκαίνια της εαρινής έκθεσης του The Costume Institute, στις 4 Μαΐου θα λάμβανε χώρα και το ετήσιο Costume Institute Benefit, γνωστό ευρέως ως Met Gala. Και αυτή η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.