Ο Χώρος Πολιτισμού ABOUT σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen παράγει ένα καλλιτεχνικό ηχητικό έργο. Πρόκειται για μία πεντακάναλη

ηλεκτροακουστική εγκατάσταση / σύνθεση του συνθέτη Ανδρέα Δικτυόπουλου που θα λειτουργήσει την 5η και 6η Μαΐου 2012 στο πλαίσιο της έκθεσης “A Balkan Tale” στο “Λουτρό των Αέρηδων” – ΜΕΛΤ, Κυρρήστου 8, Πλάκα.

Περιγραφή

O Βαλκανικός Τόπος δεν είναι παρά ένα παλίμψηστον, όπου η Ιστορία – δηλαδή λαοί, θρησκείες, πόλεμοι, και πολιτισμοί – έχει εγγράψει μόλις κάτω από την εύθραυστη επιφάνεια πολλαπλές παράλληλες και διασταυρούμενες αφηγήσεις. Από αυτές, έχει αντληθεί το ηχητικό υλικό της εγκατάστασης, ηχογραφημένα αποσπάσματα και θραύσματα του ηχοτοπίου, σε αντίστιξη με την θεματική διάρθρωση της έκθεσης.

Η Φωτογραφία έχει την ιδιότητα να αποτυπώνει ένα Παρόν που το επεκτείνει εσαεί μετατρέποντας το σε ενθύμημα. Οι Τέχνες του Ήχου υφιστάμενες σε ένα διαρκές Τώρα δημιουργούν την αφήγησή τους μέσω της Μνήμης με τους αναρίθμητους συνδυασμούς αυτών που έχουν ακουστεί, αφήγηση άλλοτε γραμμική, άλλοτε περιπλεγμένη χρονικά κάπως σαν την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Και ενώ η εικόνα υφίσταται εντοπισμένη σε ένα Χώρο, ο Ήχος τον κατοικεί και τον διατρέχει. Οι διακριτές πηγές – θεματικές συνυπάρχουν και αλληλοδιεισδύουν, στις μοναδικές διαδρομές του ακροατή που με την περιήγηση του στο χώρο δημιουργεί/προσλαμβάνει ηχητικά μείγματα συγκυριακά, μοναδικά και πρωτάκουστα, εμπλουτισμένα με τις αναμνήσεις και τους συνειρμούς του. Ένα επιπλέον επίπεδο νοήματος προσθέτουν οι χρωματισμένες “σιωπές”, το ηχητικό υπόστρωμα της εγκατάστασης που ενοποιεί χωρικά τους διακριτούς χρόνους της έκθεσης.

          
Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

Ανδρέας Δικτυόπουλος

Γεννήθηκε στο Darmstadt της Γερμανίας. Από μικρός ασχολήθηκε με τους υπολογιστές, την μουσική και το γράψιμο. Σπούδασε στην Αθήνα πληροφορική και μουσική. Παράλληλα επισκέφτηκε διάφορα ιδρύματα και καθηγητές σύνθεσης στην Γαλλία και την Γερμανία.

Σήμερα με βάση την Αθήνα, γράφει μουσική, ασχολείται με την δημιουργία Διαδραστικών Εικονικών Κόσμων και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Λογική, Αλγόριθμοι και Υπολογισμός”. Μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί από σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικά σύνολα όπως οι Nicholas Ischerwood, Ensemble Aleph, Neue Ensemble κ.ά..

Ένα project του Goethe Institut
Παραγωγή: Χώρος Πολιτισμού ABOUT