Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Τάταρη με τίτλο “A Day in Hell”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014, 20.00 – 22.00.

Με βασικά γνωρίσματα την ακρίβεια και την επιμονή στη λεπτομέρεια, τα έργα του Δημήτρη Τάταρη μοιάζουν με πολύπλοκα μωσαϊκά εικόνων που αντλούν έμπνευση από την Αναγεννησιακή εικονογραφία, το Μπαρόκ, την ποπ κουλτούρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από αρχειακό υλικό και λογοτεχνικές πηγές. Στην ατομική έκθεσή του, που αποκαλύπτει τον πολυσχιδή χαρακτήρα του καλλιτεχνικού του ιδιώματος και τη δυναμική αφομοίωση και αξιοποίηση ποικίλων μέσων, υλικών και αρχειακών πηγών, ο Δημήτρης Τάταρης παρουσιάζει πολύπλοκα και τεχνικά άρτια σχέδια, ιδιότυπα κολάζ πάνω σε παλιές γκραβούρες, καθώς και ένα γλυπτό το οποίο θα ολοκληρωθεί εφόσον προστεθεί σε αυτό το πορτρέτο του… αγοραστή!
 

Μέσα από πολλαπλά νήματα αφήγησης, η έκθεση δομείται ως παλίμψηστο, ως κρυπτογραφημένη αλληγορία της ανθρώπινης ύπαρξης στη σύγχρονη εποχή. Με γνώμονα το ανατρεπτικό, έντονα αυτοσαρκαστικό και εύστοχα καυστικό χιούμορ του, ο Τάταρης ξεκινά όπως και ο Δάντης, ένα ταξίδι στην Κόλαση, όπως περιγράφεται στις ευρηματικές επεμβάσεις με τέμπερα και κολάζ πάνω σε μία σειρά από χαρακτικά του Gustave Doré, του 19ου αιώνα.  Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στα επεισόδια που αφορούν στις ενσυνείδητες αμαρτίες. Σε μία αλληλουχία έργων, των οποίων η πολυπλοκότητα και η επιμονή στη λεπτομέρεια καθηλώνουν, ο θεατής εισχωρεί στο σουρεαλιστικό σύμπαν του καλλιτέχνη: ‘Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού’ του El Greco συναντά την ταξινόμηση των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων – θέμα ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την Αναγέννηση – που παρουσιάζονται με τη μορφή σύγχρονων πολιτικών προσώπων αλλά και αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων, και τα χαρτονομίσματα που καθρεφτίζουν τα δεινά του ανταλλακτικού συστήματος μέσα από την ανατρεπτική ματιά του εικαστικού. Την αλληγορία σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή ολοκληρώνει η σειρά έργων με τον τίτλο ‘Erotica’, όπου με πιο ανάλαφρη σατιρική διάθεση, ο Τάταρης εμπλουτίζει τις εικoνογραφήσεις του Φλαμανδού ανατόμου Andreas Vesalius, του 16ου αιώνα, με έξυπνα υπονοούμενα.

Ο Δημήτρης Τάταρης (γεν. 1975, Κρήτη, Ελλάδα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2002 έλαβε υποτροφία από το Kρατικό Ίδρυμα Υποτροφίων για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, Λονδίνο, Αγγλία. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: “A Day in Hell“ (2014), Kalfayan Galleries, Αθήνα⋅ “In God We Trust”, Aristotelous Project, Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη (2013)⋅ “Loplop” (2011) και “FRAGILE” (2008), K-Art Gallery, Αθήνα. Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): “Η ζωγραφική σήμερα”, Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Αθήνα (2014)⋅ “Blue”, Kalfayan Galleries, Αθήνα⋅ “Περιμένοντας τους Βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη”, Kalfayan Galleries, Αθήνα (όλες, 2013)⋅ “Re-culture”, Διεθνής Εικαστική Έκθεση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αγορά Αργύρη, Πάτρα ⋅ “Salus Patriae”, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος (όλες, 2012)⋅ “Cartography of the unknown”, 50-1 Gallery, Λεμεσός, Κύπρος⋅ “I fought the X and the X Won”, National Museum of Fine Arts, Βαλέτα, Μάλτα και Museum of Arts, Cluj-Napoca, Ρουμανία⋅ “WHITE BLACK”, Μουσείο Φρυσσίρα, Αθήνα (όλες, 2011)⋅ “…Par Nature”, Galerie Bonneau-Samames, Μασσαλία, Γαλλία (2009). Ο Δημήτρης Τάταρης εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.