Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Τζαμουράνη με τίτλο “A day for Life, a day for Death».

O διεθνής έλληνας καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Βερολίνο απο το 1990 έχοντας εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί στην  Ευρώπη. Τα τελευταία 2 χρόνια έδειξε αναδρομικά τη δουλειά του στο Kunsthalle Osnabruck στη Γερμανία, στη Miro Gallery στην Πράγα και στο μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την καινούργια ζωγραφική του στη γκαλερί Haas στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Η δουλειά του Δημήτρη Τζαμουράνη βασίζεται στην αληγορία και τη μεταφορά, οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από τον πληθωρισμό των προσώπων και την εξαντλητική απόδοση των χώρων, της ματιέρας και των αντικειμένων. Θυμίζουν θεατρική σκηνή όπου εκτυλίσσεται μία δαιδαλώδης αφήγηση ενώπιων του θεατή που καλείται να αποκωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει καταστάσεις που μοιάζουν οικείες και καθημερινές αλλά στην ουσία διέπονται από έναν αέρα μυστικισμού και έντονης διανοητικής αναζήτησης.

Η έκθεση στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου αποτελείται από δυο πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μία σειρά από είκοσι δύο μικρότερα έργα, ζωγραφισμένα σε ξύλο. Στις δύο μεγάλες συνθέσεις , ο καλλιτέχνης αποτυπώνει με αναπαραστατική τεχνική δύο καθημερινές σκηνές που όμως είναι συμβολικά φορτισμένες με τη ζωή και το θάνατο. Στην πρώτη σύνθεση με τίτλο «Κορίτσια στον καθρέφτη» 3 νέες κοιτάζονται στον καθρέφτη καθώς καλύπτουν τη νεότητα τους με μακιγιάζ, ενώ στο δεύτερο πίνακα ο καθρέφτης είναι τρεις γυναικείες μορφές κρυμμένες σε μάσκες και ενδύματα του θανάτου.  Τέλος στις είκοσι δύο μικρότερες ζωγραφιές χρησιμοποίει το συμβολικό χαρακτήρα των μοτίβων από τις κάρτες Ταρώ σκηνοθετώντας με τα μοντέλα του  μία σύγχρονη αναπαράσταση του συμβολισμού της κάθε κάρτας ξεχωριστά .

Την έκθεση θα προλογίσει ο διεθνής επιμελητής εκθέσεων Χρήστος Ιωακειμίδης.