Τρεις ομάδες από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία συγκατοικούν στο εμβληματικό Θέατρο Κνωσσός της πλατείας Αμερικής.

Ανοιχτές συζητήσεις για την έννοια του cultural transfer στο θέατρο, το έργο Πάταγος της Σοφίας Μαυραγάνη και η 8η έκδοση του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Εlectric Νights συνθέτουν μια αναπάντεχη καλλιτεχνική σκυταλοδρομία από νωρίς το απόγευμα κάθε ημέρας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το κοινό μπορεί να επιλέξει τη δική του διαδρομή κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, παρακολουθώντας όλες ή επιμέρους δράσεις, με ένα ημερήσιο ή τριήμερο εισιτήριο.

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

17.00 – 19.45: A Cultural Transfer / Αct II
20.30 – 21.10: Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη
21.45 – 24.00: Electric Nights / Nour Sokhon, Mr. Clarinet

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

17.00 – 19.45: A Cultural Transfer / Αct II
20.30 – 21.10: Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη
21.45 – 24.00: Electric Nights / Anna Vs June & Alexandra Papastergiopoulou, Savina Yannatou & Medea Electronique, I broke the vase

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

16.00 – 16.40: Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη
17.00 – 19.45: A Cultural Transfer / Αct II
20.30 – 21.10: Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη
21.45 – 24.00: Electric Nights / Dimos Vryzas, Emi Path & Spyros Tzekos

A Cultural Transfer

ACT II

Θέατρο

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, το διαδικτυακό περιοδικό για το θέατρο ACT II προσκαλεί τους φίλους και συνεργάτες του σε μια συνάντηση διά ζώσης. Με σημείο εκκίνησης το θέατρο, βασισμένη στην ιδέα της ‘πολιτιστικής μεταφοράς – cultural transfer’, η συνάντηση αποσκοπεί στην εξερεύνηση του πανοράματος των παραστατικών τεχνών και στη διατομή τους με άλλες τέχνες, κουλτούρες και γνωστικά αντικείμενα, καθώς και στην ενθάρρυνση της επικοινωνίας των Ελλήνων δημιουργών με τη διεθνή παραγωγή θεατρικού πολιτισμού.

Σε εορταστική, αναστοχαστική και ανατρεπτική διάθεση η συντακτική ομάδα του περιοδικού συνομιλεί με καλλιτέχνες και επιστήμονες για το θέατρο ως διακαλλιτεχνικό/διεπιστημονικό/διεθνικό συμβάν. Οι προσκεκλημένοι μιλούν σε πρώτο πρόσωπο για την τέχνη και το αντικείμενό τους, συστήνοντάς μας τις επιρροές, τις αναφορές τους, αυτό που τους συγκινεί στο τώρα. Μαζί με το κοινό, θα επιχειρήσουν να ψηλαφίσουν την θεατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα και να χαράξουν γραμμές ρήξης και φυγής.

Συντακτική Ομάδα ACT II: Ανδρέας Γ. Ανδρέου, Γιώργος Βαλαής, Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ιώ Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Λαβράνος, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Μανώλης Μανουσάκης, Αγγελική Πούλου, Πρόδρομος Τσινικόρης
Συνεργάτες Έκδοσης: Mark Etchells, Nada Gambier, Δημήτρης Γεωργιάδης, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Στέλλα Ράπτη, Μαρία Σειραγάκη, Ευαγγελία Χαραλάμπους, Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Art Direction & Artworks: Σάκης Στριτσίδης
Παραγωγή – Έκδοση: Electropera.tors | Ιωάννα Βαλσαμίδου

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πάταγος

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ / FINGERSIX

Χορός

Δύο ερμηνευτές παραδίδουν τη φωνή τους στην κίνηση και κάνουν πάταγο. Λέξεις, μουσική και ήχοι γίνονται σώμα και συνθέτουν μια άηχη παρτιτούρα που θολώνει τα όρια ανάμεσα σε όσα ακούμε και σε όσα βλέπουμε.

Ετερόκλητα κείμενα, που δεν ακούγονται, τραγούδια και ρυθμικές ασυμμετρίες, που επίσης δεν ακούγονται, οδηγούν τους ερμηνευτές σε έναν ιδιότυπο συντονισμό της κίνησης. Δύο ξεχωριστά, αυθύπαρκτα σώματα δημιουργούν μία ενιαία εικόνα χωρίς να εξομοιώνονται.

Η Σοφία Μαυραγάνη με τον Πάταγο συνεχίζει την έρευνά της γύρω από τη μουσικότητα του σώματος και την υλικότητα της φωνής. Συνθέτει τα έργα της βασισμένη σε μια παράδοξη εξίσωση μεταξύ ήχου και κίνησης. Στον Πάταγο μέσω της αφαίρεσης κάθε ηχητικού ερεθίσματος αναδεικνύεται η κίνηση σε αποκλειστική πρωταγωνίστρια. Κατάλαβες;

Ιδέα – Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία: Μαρία Βούρου, Ευθύμιος Μοσχόπουλος
Δραματουργία: FBDS, Ιωάννα Βαλσαμίδου
Σύμβουλος ήχου: Coti K.
Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Μπάμπης Μακρίδης
Makeup artist: Κατιάννα Χατζηλουίζου
Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικητάκη
Γραφιστικά: Δημήτρης Πολίτης
Παραγωγή: Fingersix/Athens

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εlectric Νights 2022

MEDEA ELECTRONIQUΕ

Μουσική

Το Electric Nights είναι ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Διοργανώνεται από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique. Από το 2012 παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού, του θορύβου και της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Το φεστιβάλ αποτελεί πλατφόρμα για τη σύγχρονη έρευνα και την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής. Φέτος, μετά από δύο χρονιές διαδικτυακής παρουσίας, επιστρέφει σε φυσικό χώρο.

Με κοινό άξονα/τόπο τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό οι καλλιτέχνες συμπράττουν και παρουσιάζουν τα έργα τους στα όρια τέχνης και επιστήμης, μουσικής και επιτέλεσης. Η φετινή έκδοση του Electric Nights φέρνει στο προσκήνιο νέους καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων χαρακτηρίζονται από τον συγκερασμό αναλογικού και ψηφιακού ήχου.

Medea Electronique: Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) – η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, τα πολυμέσα, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, οι διαδραστικές τεχνολογίες, και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα και εγκαταστάσεις, site specific έργα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Καλλιτέχνες Electric Nights: Nour Sokhon, Mr. Clarinet, Anna Vs June & Alexandra Papastergiopoulou, Savina Yannatou & Medea Electronique, I broke the vase, Dimos Vryzas, Emi Path & Spyros Tzekos

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*Για την είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ισχύ.