Η Callirrhoë παρουσιάζει μια νέα ατομική έκθεση από το καλλιτεχνικό δίδυμο Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, με τίτλο Meanwhile or Until next time. Στη νέα τους εγκατάσταση οι καλλιτέχνιδες συνεχίζουν την έρευνά τους πάνω στα κατάλοιπα του μεταβιομηχανικού τοπίου με αφορμή ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Αίγινα.

Μέσα από μια πρακτική που προτεραιοποιεί τη διαδικασία και προέρχεται από την ενσώματη εμπειρία μέσα στο τοπίο, το καλλιτεχνικό δίδυμο αναπτύσσει μια σχέση με έναν παρακμάζοντα τόπο και διερευνά πώς μπορεί από χωματερή να μεταμορφωθεί σε ζωντανό μνημείο. Στις επιτόπιες επισκέψεις τους υιοθετούν μεθοδολογίες εμπνευσμένες από την αρχαιολογία –οπτική καταγραφή και τεκμηρίωση, κατηγοριοποίηση, αρχειοθέτηση– για να μελετήσουν τα υλικά απομεινάρια της σύγχρονης εποχής. Εξισώνοντας τα βιομηχανικά θραύσματα που συλλέγουν με ορυκτά και απολιθώματα, δημιουργούν έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στα φυσικά και τεχνητά οικοσυστήματα. Το υλικό αυτό συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως χρονική σήμανση ενός τοπίου που συνεχώς αλλάζει. Αντιπαραβάλλοντας τα κατάλοιπα της δεκαετίας του 90’, μιας εποχής όπου ο τουρισμός άνθιζε στο νησί, με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη θαλάσσια βιομηχανία και τον υπερ-τουρισμό, το δίδυμο αναλογίζεται τις οικολογικές μεταβολές, τον κύκλο της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο ένα εξαντλημένο τοπίο μπορεί μέσα από πρακτικές φροντίδας να γίνει σύμβολο ανανέωσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσής τους στην Callirrhoë, οι Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ μετατρέπουν τον εκθεσιακό χώρο σε χώρο μελέτης. Η νέα τους σειρά έργων παίρνει τη μορφή μιας ταξινομικής παρουσίασης που ενσωματώνει κομμάτια διαβρωμένων υλικών, τεχνητών «πετρωμάτων» και έργα της σειράς Cases, τα οποία είναι είτε αναρτημένα είτε προσεκτικά τοποθετημένα μέσα σε συστήματα αποθήκευσης και αρχειοθέτησης, φτιαγμένα από μεταλλικό πλέγμα. Μέσα σε αυτήν την οργανωμένη δομή τα απομεινάρια γίνονται υλικό έρευνας, εργαλεία αφήγησης και κατανόησης του τοπίου, καθώς και της θέσης μας μέσα σε αυτό.

Ιλεάνα Αρναούτου & η Ισμήνη Κινγκ – Βιογραφικό εικαστικών

Η Ιλεάνα Αρναούτου & η Ισμήνη Κινγκ (γεν. 1994 και 1993, αντίστοιχα) είναι ένα συνεργατικό δίδυμο που σχηματοποιήθηκε το 2019. Ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, Ελλάδα. Η Αρναούτου είναι απόφοιτη του Slade School of Fine Art (Λονδίνο) και του μεταπτυχιακού Ιστορίας της Τέχνης του UCL (Λονδίνο). Η Κινγκ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Γλυπτική από το Slade School of Fine Art (Λονδίνο).

Έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, όπως οι Lo que una vez fue, lo que perdura στο Artnueve (Project SpaceAp1), Μούρθια, Ισπανία (2025)· I will hold you forever. Or till everyone leaves the room στο Alkinois, Αθήνα, Ελλάδα (2024)· All the sticks, spears and swords, blades entwine, μέρος του One Work Show Series στην Callirrhoë, Αθήνα, Ελλάδα (2024). Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις: Liquid Ports στο ATOPOS cvc, Πειραιάς, Ελλάδα (2025)· In a Bright Green Field σε συνδιοργάνωση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του New Museum, Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα (2025)· Wet Heart στο ATOPOS cvc, Αθήνα, Ελλάδα (2023).

Έχουν βραβευτεί με το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη (2022), το ARTWORKS-Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και το 2026 Ducato Residency Award. Πρόσφατα συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών PAiR-Pāvilosta Artist in Residency του Ιδρύματος VV στη Λετονία και αυτήν την περίοδο παίρνουν μέρος στο Onassis AiR Extended Research Residency του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα.

Κεντρική εικόνα θέματος: Boat fragments (polyester resin and fiberglass) in ex-quarry, Mesagros Aegina, January 2026, image, Ileana Arnaoutou & Ismene King