«Η αυτομυθοπλασία είναι μια μυθοπλασία συμβάντων και γεγονότων αυστηρά αληθινών». Έτσι ορίζει ο Σερζ Ντουμπροφσκύ, εισηγητής του νεολογισμού «autofiction», το λογοτεχνικό είδος στο οποίο πραγματικές και φανταστικές αφηγήσεις διασταυρώνονται στη βάση ενός συμβολαίου ψεύδους ανάμεσα στον συγγραφέα και στον αναγνώστη, που έρχεται σε αντιδιαστολή με το συμβόλαιο αλήθειας της αυτοβιογραφίας.

Ο δραματουργός Σέρχιο Μπλάνκο ανατέμνει με ειλικρίνεια τη δική του αυτομυθοπλαστική γραφή εκθέτοντας τη μηχανική αυτοϋπονόμευσης του συγγραφικού του «εγώ». Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει μια ιστορική επισκόπηση των γραφών του εγώ, πιάνοντας το νήμα από τον Σωκράτη και τον Άγιο Αυγουστίνο για να φτάσει μέχρι τη μεταμοντέρνα μυθοπλασία του εικοστού πρώτου αιώνα. Στο δεύτερο μέρος, εκθέτει την προσωπική του θεωρία περί αυτομυθοπλασίας παραθέτοντας έναν «Δεκάλογο αυτομυθοπλαστικής απόπειρας», με άξονα τα θεατρικά του έργα.

Όπως ομολογεί ο Μπλάνκο: «Τελικά, δεν είμαι εγώ εκείνος που γράφει• είναι η γραφή μου που με γράφει. Και αυτή είναι η μορφή της αντίστασής μου: να υπάρχω ως ένας χαρακτήρας μυθοπλασίας που γράφει τον εαυτό του ως πράξη επιβίωσης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης
  • Μαρία Χατζηεμμανουήλ, θεατρολόγος, μεταφράστρια
  • και ο συγγραφέας Σέρχιο Μπλάνκο
  • Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αντώνης Γκρίτσης και Δέσποινα Σαραφείδου

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Γαλλοουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο το 1971, όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και ζει μέχρι σήμερα. Μετά από τις σπουδές του στην κλασική φιλολογία αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη θεατρική γραφή και σκηνοθεσία.

Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα: Slaughter (2000), Κίεβο (2003, μτφρ. Μ. Χατζηεμμανουήλ & Δ. Ψαρράς, εκδ. Σοκόλη, 2012), Kassandra (2008, μτφρ. Δ. Σαραφείδου, εκδ. Λαγουδέρα, 2011), Βάρβαροι (2009), Μια Θήβα (2012, μτφρ. Μ. Χατζηεμμα­νουήλ, Κάπα Εκδοτική, 2022), Όστια (2013), Η οργή του Νάρκισσου (2014), Ο βρυχηθμός του Ντύσσελντορφ (2016), Χαρτογραφία μιας εξαφάνισης (2017), Εξομολογήσεις (2022, μτφρ. Δ. Σαραφείδου, εκδ. Ροές, 2025) και Tierra (2023).

Το Μια Θήβα ανέβηκε από το 2022 έως το 2026 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τον τίτλο Μια άλλη Θήβα γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία, και έκανε περιοδεία από το 2024 μέχρι το 2026 σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μπλάνκο έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, ανάμεσά τους το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας της Ουρουγουάης, το Βραβείο Florencio Καλύτερου Δραματουργού, το Διεθνές Βραβείο Casa de las Americas, το βρετανικό βραβείο Off West End Award και το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Έργου για το Kassandra στα ελληνικά Gay Theatre Awards.

Τον Οκτώβριο του 2026 ανέβηκε το έργο του Tierra στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.