Το ANIMASYROS 2026, η μεγάλη γιορτή του διεθνούς ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 19η συνεχή χρονιά, από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 280 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 50 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films & Ταινιών Μεγάλου Μήκους), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του ANIMASYROS 2026 στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Decorado του βραβευμένου με Goya Ισπανού δημιουργού Alberto Vásquez (Unicorn Wars, Birdboy: The Forgotten Children), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Μια καυστική σάτιρα για τη ζωή και την κοινωνία, ντυμένη με το χαρακτηριστικό, πανέμορφα μακάβριο εικαστικό ύφος του σκηνοθέτη που συνδυάζει μοναδικά την αθωότητα με το σκοτεινό χιούμορ.

Στην Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους Ενενήντα δεύτερα για το Θάνο Μικρούτσικο. Πρόκειται για την έβδομη ταινία της σειράς Ενενήντα Δεύτερα σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2 όπου η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Ένα animated biopic που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και το έργο του Θάνου Μικρούτσικου μέσα από το τραγούδι «Θεσσαλονίκη», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, η μελοποίηση του οποίου συνομιλεί με αυτή που «Επέστρεφε» του Κωνσταντίνου Καβάφη, το μουσικό θέμα που αποτελεί το σήμα του Μελωδία 99.2 από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού, το 1991. Η ταινία Ενενήντα δεύτερα για το Θάνο Μικρούτσικο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης-Σύρου με ένα μεγάλο πάρτι.

Οι εκδηλώσεις του ANIMASYROS θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η συνεδριακή αίθουσα (Βαλμά) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα και καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Για τρίτη χρονιά φέτος, το ANIMASYROS, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ταξιδεύει με προβολές και εκτός Σύρου, σε εφτά παραρτήματα του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο. 

H Τελετή Απονομής των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων.

Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο μεγάλο πάρτι του Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Pavone Syros. Τις μουσικές επιλέγει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, διευθυντής του Kosmos 93.6.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του ANIMASYROS με το ραδιόφωνο του Μελωδία 99.2, η πρωινή εκπομπή του σταθμού «Καλημέρα Μελωδία», με παρουσιαστές τον Δημήτρη Βραχνό και τη Ναταλία Αργυράκη, από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, θα εκπέμπει ζωντανά από τη Σύρο και το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Αφιερώματα

Ιρλανδία

Με αφορμή την Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμώμενη χώρα του ANIMASYROS για φέτος είναι η Ιρλανδία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σκηνής κινουμένων σχεδίων της, η οποία με την ισχυρή παράδοση και ταυτόχρονα την εντυπωσιακή δυναμική της, συγκαταλέγεται, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες της Ευρώπης. Σε συνεργασία με το Animation Ireland, τον οργανισμό που εκπροσωπεί την ιρλανδική κοινότητα ανιμέισον, και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα και του Culture Ireland, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα με προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων μεγάλου και μικρού μήκους από σύγχρονους δημιουργούς και δράσεις της Αγοράς. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες ιρλανδικές παραγωγές της τελευταίας δεκαετίας, μεταξύ των οποίων το Second to None του Vincent Gallagher, το Deadly του Aidan McAteer και το υποψήφιο για Όσκαρ Late Afternoon της Louise Bagnall (Cartoon Saloon). Από εξαιρετικές σπουδαστικές ταινίες που ανέδειξαν νέα ταλέντα έως έργα καταξιωμένων δημιουργών, το αφιέρωμα προσφέρει στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα της πλούσιας κληρονομιάς, της αφηγηματικής δύναμης και της δημιουργικής τόλμης που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο ιρλανδικό ανιμέισον. Στο πλαίσιο της Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί επίσης μία συζήτηση ανάμεσα στον «πατέρα» του ιρλανδικού ανιμέισον, Andrew FitzPatrick και την παραγωγό Moe Honan, πρόεδρο του Animation Ireland και CEO της Moetion Films, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ιστορία και την εξέλιξη του κλάδου αλλά και για τις προοπτικές του στο μέλλον. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), θεσμικό εταίρο του Φεστιβάλ, θα διοργανωθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα “From Greece to Ireland: Building Animation Ecosystems”, σχετικά με το πώς οι διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανιμέισον στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

200 χρόνια Ερμούπολη

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στα «200 χρόνια Ερμούπολη», τιμώντας την επέτειο από την ονοματοθεσία και την ίδρυση της Ερμούπολης, το 1826, και τη γέννηση της πόλης του Κερδώου και Λόγιου Ερμή – μια επέτειο που η Σύρος γιορτάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με αφετηρία τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Θέατρο Απόλλων με τη συμμετοχή του ANIMASYROS, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα προβολών και εκπαιδευτικών δράσεων που διερευνά τις κρίσιμες ιστορικές και κοινωνικές μεταβολές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο, αναδεικνύοντας την Ερμούπολη ως τόπο δημιουργίας, συνύπαρξης και πολιτισμού.

Olivier Calvert

Μία από τις σημαντικότερες παρουσίες του ANIMASYROS 2026 αποτελεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος sound designer Olivier Calvert. Με πολυετή πορεία και συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς και οργανισμούς, ο Calvert έχει διαμορφώσει το ηχητικό σύμπαν πλήθους διακεκριμένων παραγωγών, μεταξύ των οποίων η οσκαρική ταινία μικρού μήκους The Girl Who Cried Pearls, ενώ υπήρξε μέλος της βραβευμένης με Όσκαρ ομάδας ήχου της ταινίας Arrival του Denis Villeneuve. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παραδώσει masterclass αφιερωμένο στον ήχο ως καθοριστικό αφηγηματικό εργαλείο, ενώ θα παρουσιάστει και εκτενές αφιέρωμα στο έργο του, με επιλεγμένες ταινίες όπως τα Blind Vaysha του Theodore Ushev, Affairs of the Art της Joanna Quinn, The Subject του Patrick Bouchard και Entropic Memory του Nicolas Brault, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης γλώσσας του ανιμέισον. Το αφιέρωμα στον Olivier Calvert πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά.

Λίβανος

Το ANIMASYROS, σε συνεργασία με το Beirut Animation Nights, το μοναδικό φεστιβάλ ανιμέισον στον Λίβανο, το οποίο συνεχίζει να δραστηριοποιείται παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, θα προβάλλει ένα πρόγραμμα με 12 επιλεγμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά, σε επιμέλεια του ιδρυτή του Φεστιβάλ και σκηνοθέτη Nicolas Fattouh. Μέσα από ιστορίες γεμάτες φαντασία, χιούμορ και ευαισθησία, το αφιέρωμα αναδεικνύει τη δύναμη του ανιμέισον να γεφυρώνει πολιτισμούς και να εμπνέει τους μικρούς θεατές.

Νέες Φωνές του Γερμανικού Ανιμέισον

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και σε συνεργασία με το Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS), το ANIMASYROS παρουσιάζει το πρόγραμμα Exploring Bonds and Inner Worlds, αφιερωμένο στις νέες φωνές του γερμανικού ανιμέισον. Η επιλογή περιλαμβάνει διακεκριμένες ταινίες από σπουδαστές και νέους δημιουργούς, οι οποίες αποτυπώνουν την πολυμορφία της σύγχρονης γερμανικής δημιουργίας μέσα από ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, από το παραδοσιακό σχέδιο στο χέρι και το clay animation έως το 3D. Με ευαισθησία αλλά και χιούμορ, οι δημιουργοί εξερευνούν τις ανθρώπινες σχέσεις, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία και τους εσωτερικούς συναισθηματικούς κόσμους. Ανάμεσα στις ταινίες του προγράμματος ξεχωρίζουν το With Tapes and Toasts in the Car της Kiana Naghshineh, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο Κοινού του ITFS 2026, καθώς και το A Sparrow’s Song του Tobias Eckerlin, το οποίο τιμήθηκε με το Gold Student Academy Award στην κατηγορία Animation το 2025.

Royal College of Art

Τιμώντας περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες δημιουργικής πορείας του φημισμένου Τμήματος Animation του Royal College of Art του Λονδίνου, το ANIMASYROS 2026, με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με επιλεγμένες φοιτητικές ταινίες. Με επίκεντρο το τολμηρό καλλιτεχνικό όραμα, καινοτόμες αφηγηματικές και εικαστικές προσεγγίσεις και την πολυφωνία της σύγχρονης δημιουργίας, το αφιέρωμα έχει σκοπό να αναδείξει έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανιμέισον, αποτελώντας παράλληλα το σημείο εκκίνησης της διεθνούς πορείας σημαντικών δημιουργών, όπως οι Emma Calder, Maryam Mohajer, Julia Pott, η ελληνικής καταγωγής Άννα Μάντζαρη, η οποία θα βρεθεί στη Σύρο για το Φεστιβάλ, και ο Δημήτρης Αρμενάκης.

Freedom 250

Με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από την Αμερικανική Ανεξαρτησία, το ANIMASYROS 2026 παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα «Freedom 250: 250 Χρόνια Αριστείας στο Αμερικανικό Animation», έναν εορτασμό της δημιουργικής κληρονομιάς της Αμερικής και των καινοτόμων καλλιτεχνών της που, για περισσότερο από έναν αιώνα, εμπνέουν κοινά σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με το American Film Showcase και με δημιουργικό συνεργάτη προβολών τη Disney+, το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες από έναν από τους πλέον εμβληματικούς δημιουργικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, που συνεχίζει να υπηρετεί το πρωτοποριακό όραμα του Walt Disney και μια διαχρονική παράδοση αφήγησης που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες Toy Story, Καλόσαυρος, Ζωούπολη, καθώς και το πλέον κλασικό Fantasia.

Αρμενία

Έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους συστήνουν στο κοινό του ANIMASYROS 2026 τη σύγχρονη δημιουργία της Αρμενίας, σε συνεργασία με το Cinema Foundation of Armenia, τον κρατικό πολιτιστικό οργανισμό με έδρα το Γερεβάν, που εργάζεται για τη διαφύλαξη της κινηματογραφικής κληρονομιάς και τη διεθνή προώθηση του αρμενικού κινηματογράφου.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους & Διεθνές Πανόραμα

Για το Βραβείο Κοινού του ANIMASYROS 2026 διαγωνίζονται πέντε από τις καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους των τελευταίων ετών. Την αυλαία σηκώνει το Decorado, η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ, του βραβευμένου με Goya Ισπανού δημιουργού Alberto Vásquez (Unicorn Wars, Birdboy: The Forgotten Children), που θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Ο Άρνολντ, ένας μεσήλικας ποντικός βιώνει υπαρξιακή κρίση. Ο γάμος του με τη Μαρία καταρρέει, η ζωή του μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα και αρχίζει να υποψιάζεται ότι όλα γύρω του είναι μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Μία υπαρξιακή κωμωδία για τον κοινωνικό έλεγχο και τον παραλογισμό μιας ζωής που φαίνεται να έχει γραφτεί από κάποιον άλλο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Sylvain Chomet, θρύλου του 2D animation και σκηνοθέτη του εμβληματικού Τρίο της Μπελβίλ. Στο A Magnificent Life (Ζωή σαν Σινεμά), που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών, ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του συγγραφέα και πρωτοπόρου σκηνοθέτη Marcel Pagnol, συνθέτοντας μια συγκινητική και γοητευτική κινηματογραφική εμπειρία, γεμάτη ανθρωπιά, χιούμορ και μαγεία. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Rosebud.21.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το Olivia and the Invisible Earthquake της Irene Iborra, μια συγκινητική stop-motion δημιουργία που προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα της απώλειας της κατοικίας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, σε διανομή στην Ελλάδα από το Cinobo, καθώς και το Dog of God των Lauris και Raitis Abele, ένα ατμοσφαιρικό φιλμ από τη Λετονία που αντλεί έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση, τον μυστικισμό και τους παγανιστικούς θρύλους και συνδυάζει πρωτοποριακές τεχνικές ανιμέισον, συνθέτοντας μια έντονη – σχεδόν παραισθησιογόνα – κινηματογραφική εμπειρία. Η ταινία Dog of God διανέμεται στην Ελλάδα από τη Weirdwave.

Τέλος, από τη Νορβηγία έρχεται το Unstoppable, σε σκηνοθεσία Martin Lund, μια ταινία για όλη την οικογένεια που συνδυάζει καταιγιστική δράση και χιούμορ για να μας θυμίσει τη σημασία του να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και πως «πάντα είναι καλύτερα όταν είμαστε μαζί!».

Στο πλαίσιο των προβολών ταινιών μεγάλου μήκους Εκτός Διαγωνιστικού, εγκαινιάζεται η νέα ειδική ενότητα Animation Revisited, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, που φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη εμβληματικές ταινίες οι οποίες, πέρα από την εποχή τους, επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη του ίδιου του σινεμά. Η ενότητα κάνει πρεμιέρα με το La Planète Sauvage (Άγριος Πλανήτης), το σουρεαλιστικό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του René Laloux, καρπό της δημιουργικής του συνάντησης με τον εικονογράφο Roland Topor, την ταινία-σταθμό για τα κινούμενα σχέδια που τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1973.

Στα highlights Εκτός Διαγωνιστικού του ANIMASYROS 2026 αξίζει να αναφερθούν ακόμα το The Lost Tiger της Chantelle Murray, η πρώτη ταινία ανιμέισον που έχει δημιουργήσει γυναίκα από τις αυτόχθονες κοινότητες της Αυστραλίας και εξερευνά την κληρονομιά και την ταυτότητα, με πρωταγωνιστή έναν τίγρη υπό εξαφάνιση, που προβάλλεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας, αλλά και το Maya, donne-moi un titre (Maya, give me a title) του Michel Gondry, σκηνοθέτη του διαχρονικού πλέον Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού. Ένα ποιητικό και διασκεδαστικό ταξίδι που θα κάνει τα μικρά παιδιά να ονειρεύονται και τους μεγάλους να χαμογελούν. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Το Διεθνές Πανόραμα παρουσιάζει και φέτος πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από σκηνοθετικής άποψης φιλμ από κάθε γωνιά του πλανήτη, που προβάλλουν κατά κύριο λόγο κοινωνικά θέματα, ενώ, για δεύτερη χρονιά, στο πρόγραμμα του ANIMASYROS εντάσσεται και η κατηγορία New Greek Voices, με στόχο να αναδείξει τη φρέσκια ματιά νέων Ελλήνων δημιουργών.

Το ANIMASYROS 2026 παρουσιάζει ακόμη ένα πρόγραμμα με έργα φοιτητών του Τμήματος BA (Hons) Animation & Interactive Media του ΑΚΤΟ, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριετών σπουδών τους, σε επιμέλεια της Αναστασίας Δημητρά,  Διευθύντρια του τμήματος και Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA International. Η επιλογή βασίστηκε στην ποιότητα, την εκφραστικότητα και την ποικιλία τεχνικών, αναδεικνύοντας τη δυναμική της σύγχρονης οπτικοακουστικής αφήγησης και την εκπαιδευτική αξία της δημιουργικής διαδικασίας.

Διαγωνιστικά Τμήματα

111 ταινίες πλαισιώνουν φέτος τα 7 διαγωνιστικά τμήματα του ANIMASYROS 2026 (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους).

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος 20 ταινίες, ανάμεσά στις οποίες το Paper Trail, με την υπογραφή του δύο φορές υποψήφιου για Όσκαρ Αμερικανού δημιουργού Don Hertzfeldt, μια υπαρξιακή αφήγηση για τη ζωή ενός συνηθισμένου άντρα, του Στίβεν Ρίτσαρντσον, που ξεδιπλώνεται εξ ολοκλήρου μέσα από χειρόγραφα, σχολικές ζωγραφιές και ερωτικά ραβασάκια. Συμμετέχει επίσης το Penguin, η νέα ταινία του Εσθονού Kaspar Jancis, παλιού γνώριμου και αγαπημένου σκηνοθέτη του ANIMASYROS, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ του Annecy. Με το χαρακτηριστικό του παράλογο χιούμορ και την ευρηματική οπτική αφήγηση, ο Jancis αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που λαμβάνει ένα ιδιαίτερο δώρο από τον σύντροφό της μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ανταρκτική, το οποίο φέρνει μαζί μια απρόσμενη αλλαγή στη σχέση τους. Ανάμεσα στις συμμετοχές ξεχωρίζουν ακόμη δύο από τις πιο ταλαντούχες σκηνοθέτιδες της γενιάς τους: η Ala Nunu, η οποία στο In the Beginning, μια συμπαραγωγή Πολωνίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, στήνει ένα σουρεαλιστικό σύμπαν όπου ένα διαστημικό σκάφος Beresheet, χάμστερ και πουλιά του παραδείσου χωρίς πόδια συνυπάρχουν με την αέναη προσπάθεια της ανθρωπότητας να βγάλει νόημα από τον κόσμο, και η Paulina Ziółkowska, που στο Tears δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο ενδεχόμενα, ακολουθώντας μια γυναίκα χαμένη ανάμεσα στις πιθανότητες και την αδυναμία – ή ίσως την απροθυμία – να κάνει μια επιλογή. Στα highlights δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί το Please της ελληνικής καταγωγής Άννας Μάντζαρη, η μαύρη κωμωδία για την επιθυμία του ανθρώπινου είδους να αγαπά και να αγαπιέται, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους στο φετινό Animafest στο Zagreb, ενώ θα προβληθούν ακόμη το The Quinta’s Ghost του James A. Castillo από την Ισπανία, που περιγράφει πώς ο Φρανσίσκο Γκόγια φιλοτέχνησε τους διάσημους Μαύρους Πίνακές του, καθώς και το The Rose του Ιταλού Simone Massi, ένα ποιητικό έργο αγάπης και αγώνα αφιερωμένο στον λαό της Παλαιστίνης.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα παρουσιάζει 12 ταινίες καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών, αποτυπώνοντας τη δυναμική και την πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ανάμεσα στις συμμετοχές ξεχωρίζει η νέα ταινία του διεθνώς καταξιωμένου και πρωτοπόρου των ελληνικών κινουμένων σχεδίων Γιώργου Σηφιανού, Waiting for the Barbarians, η μεγάλη επιστροφή του εικαστικού Στέφανου Ρόκου στον χώρο των κινουμένων σχεδίων με το 50.000.000 Tons of Landscape, καθώς και το Art is Missing του Γιώργου Κόντου, μιας από τις νέες, πολλά υποσχόμενες φωνές της ελληνικής δημιουργικής σκηνής. Το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας αθλοθετείται, όπως κάθε χρόνο, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) και συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 €.

H διαγωνιστική ενότητα AnimaPride, ένα από τα πιο αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ, προωθεί την ισότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και παρουσιάζει 14 ταινίες που αφηγούνται προσωπικές διαδρομές προς την αποδοχή και το δικαίωμα στην αγάπη για όλ@.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελείται από 20 ταινίες, οι οποίες μέσα από τη φαντασία, την τρυφερότητα, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης μικρών και μεγάλων και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τις οικογενειακές σχέσεις και το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Η κατηγορία TV & Commissioned Films τιμά τους επαγγελματίες που δημιουργούν διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικά επεισόδια και μουσικά βίντεο. Φέτος, στη συγκεκριμένη κατηγορία παρελαύνουν σημαντικά ονόματα της εγχώριας σκηνής κινουμένων σχεδίων, ανάμεσα στα οποία η Ίριδα Ζιόγκα με το How Smart Are Crows?, επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ του Annecy, στην κατηγορία Commissioned Films, που δημιουργήθηκε για το TED-Ed, το πολυβραβευμένο στούντιο Odd Bleat με δύο συμμετοχές με κοινωνικό περιεχόμενο, ο Βίκτωρ Μελίστας με το video clip του τραγουδιού Κάποια Που Δεν Είμαι Εγώ του γυναικείου συγκροτήματος ΕΡΜΙΟΝΗ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, επίσης, να γίνει στο επεισόδιο The Three Little Pigs from the Beauty Island της γαλλικής σειράς Il est un fois (There Once Was) που μας συστήνει τους ήρωες των κλασικών παραμυθιών πολύ διαφορετικούς απ’ ό,τι θα περιμέναμε.

Το Μεγάλο Βραβείο του ANIMASYROS 2026 (Grand Prize) Καλύτερης Επαγγελματικής Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδεύεται από έπαθλο μία οθόνη σχεδίασης Huion Kamvas Pro 192, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας Μικρού Μήκους από μία οθόνη σχεδίασης Huion Kamvas Pro 16 V2, σε συνεργασία με την εταιρεία Huion.

Τέλος, εκτός από τα βραβεία των Διαγωνιστικών Τμημάτων, θα απονεμηθεί και Βραβείο Καλύτερου Εθελοντή, με έπαθλο από την Cepal Hellas – Power of Good.