Μετά από δύο χρόνια συνεχούς παρουσίας και ουσιαστικής συνάντησης με το κοινό, το «Υπόγειο» επιστρέφει για τρίτη χρονιά. Όχι ως επανάληψη, αλλά ως συνέχεια μιας καλλιτεχνικής έρευνας πάνω στον άνθρωπο και στα όρια της ύπαρξής του.

Ο Υπόγειος Άνθρωπος του Ντοστογιέφσκι, εγκλωβισμένος στη συνείδησή του, παλεύει με τη μνήμη, την επιθυμία, την αγάπη και την αδυναμία του να ζήσει πραγματικά.

Ο Στέργιος Ιωάννου συνεχίζει τη σκηνική του έρευνα πάνω στους μεγάλους λογοτεχνικούς μονολόγους, προσεγγίζοντας το θέατρο ως τόπο αποκάλυψης του ανθρώπου.

Φέτος, η συνάντηση του ήρωα με τη Λίζα αποκτά μια νέα διάσταση μέσα από την ερμηνεία της Βασιλίνας Κατερίνη, φωτίζοντας διαφορετικές όψεις μιας σχέσης που παραμένει βαθιά ανθρώπινη και διαχρονική.

Το «Υπόγειο» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ενιαίας καλλιτεχνικής διαδρομής που συνεχίζεται φέτος με τον «Αία» του Γιάννη Ρίτσου. Δύο κορυφαία κείμενα που συνομιλούν μεταξύ τους: στο «Υπόγειο» ο άνθρωπος αδυνατεί να βγει από τη συνείδησή του, ενώ στον «Αία» έρχεται αντιμέτωπος με το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης.

Μια παράσταση για την ανάγκη της αγάπης, τον φόβο της εγγύτητας και την αδιάκοπη αναζήτηση του ανθρώπου να συναντήσει τον εαυτό του και τον άλλον.

Συντελεστές

  • Κείμενο: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
  • Σκηνοθεσία: Στέργιος Ιωάννου
  • Θεατρική μεταφορά: Μάρω Βαμβουνάκη
  • Φωτισμοί: Στέργιος Ιωάννου
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Δρώμενων Θέασις
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Γαλάνη
  • Βίντεο-Φωτογραφίες: Γιώργος Βούλγαρης
  • Επικοινωνια: Άντζυ Νομικού
  • Παραγωγή: Δρώμενων Θέασις
  • Ερμηνείες:
      • Άνθρωπος του Υπογείου: Στέργιος Ιωάννου
      • Λίζα: Βασιλίνα Κατερίνη
  • Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Ρηνιώ Κουρδάκη

-Διάρκεια παράστασης: 75′ (χωρίς διάλειμμα)