Ο Chris Farraday (Mark Wahlberg) είναι πρώην λαθρέμπορος που ζει μία ήσυχη ζωή με την γυναίκα του Kate (Kate Beckinsale) και τα δύο παιδιά του. Η ησυχία

Από τη Μαρία Δαμασιώτη

αυτή όμως, θα διαταραχθεί όταν ο Andy (Caleb Landry Johnes) ο κουνιάδος του, φέρνοντας λαθραία ναρκωτικά θα χάσει το πακέτο που προορίζεται για έναν έμπορο ναρκωτικών, τον Tim Briggs (Geovanni Ribisi). Όταν αυτός απαιτεί τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο πακέτο και απειλεί τόσο τον Andy όσο και την οικογένεια του Chris, ο τελευταίος προκειμένου να τους προστατεύσει, αναλαμβάνει μία τελευταία δουλεία• να μεταφέρει ένα πακέτο με πλαστά χαρτονομίσματα μαζί με τον αδελφό της γυναίκας του, Andy. Τα πράγματα όμως γίνονται έκρυθμα όταν ο Briggs αρχίζει να απειλεί την Kate κάνοντας μία επίσκεψη στο σπίτι της. Τότε ο Chris αναθέτει στον αδελφικό του φίλο Danny Raymer (Lucas Haas), με τη βοήθεια του οποίου οργάνωσε ένα ταξίδι στον Παναμά, να προστατεύσει τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του. Ο χρόνος όμως τρέχει και οι καταστάσεις περιπλέκονται μέχρι να ξετυλιχθεί το κουβάρι αυτής της ιστορίας.

Ο Baltassar Kormakur μας δίνει μία καλοφτιαγμένη ταινία δράσης που θυμίζει όμως σε πολλά επίπεδα τις ταινίες του Guy Ritchie σε αμερικάνικο μοτίβο χωρίς όμως την αντισυμβατική και ιδιαίτερη σκηνοθεσία του τελευταίου.

Ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται αλάνθαστος, ιδιοφυής, σκληροτράχηλος και ατρόμητος, με μία λέξη υπερήρωας, γεγονός που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους αμερικάνικες παραγωγές και που τονίζεται από τις αδυναμίες, τα ψεγάδια, την ελλειμματική ηθική και τις φοβίες των γήινων χαρακτήρων που τον πλαισιώνουν.

Οι ερμηνείες που ξεχωρίζουν είναι αυτές των Geovani Ribisi στο ρόλο του εμπόρου ναρκωτικών και του Lucas Haas στο ρόλο του επιστήθιου φίλου του πρωταγωνιστή. Ο πρώτος προσθέτει στο χαρακτήρα το στοιχείο της παράνοιας που κάνει τον Tim Briggs μακράν πιο ενδιαφέροντα από ό, τι θα ήταν χωρίς την ιδιαίτερη υποκριτική του. Ο δεύτερος καταφέρνει να περάσει στον θεατή τις δύο διαφορετικές πτυχές του ρόλου που υποδύεται και να τις ισορροπήσει απόλυτα χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Η ταινία σε γενικές γραμμές είναι μία ακόμα ταινία δράσης με κάπως αναμενόμενη έκβαση που καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.