Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης συνεχίζει να αιχμαλωτίζει με το «Caryatis» στη Σαντορίνη. Μετά την επιτυχία της πρώτης του έθεσης, «Caryatis: Έκθεσις Άλφα», ο καταξιωμένος φωτογράφος επιστρέφει με ένα νέο καλλιτεχνικό κεφάλαιο: «Caryatis: Έκθεσις Βήτα».
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ο Γιώργος Τατάκης παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά από έντεκα έργα από το έργο «Caryatis», που συμπληρώνονται από τρία έργα από το προηγούμενο έργο του «Ethos». Αυτή η έκθεση, που φιλοξενείται από κέντρο πολιτισμού Symposion στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, σηματοδοτεί τη δεύτερη εισαγωγή στο έργο του.
Με το «Caryatis», ο Τατάκης αποτυπώνει με μαεστρία τη γοητεία της γυναικείας τοπικής ενδυμασίας, ζωγραφίζοντας μια ταπισερί που εκτείνεται σε εποχές. Κάθε εικόνα αφηγείται μια ιστορία – έναν φόρο τιμής στο παρελθόν της Ελλάδας και μια γέφυρα στο μέλλον της. Το έργο έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία.
Στην καρδιά του Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη, το κέντρο πολιτισμού Symposion προσφέρει ένα ειδυλλιακό σκηνικό για αυτό το εικαστικό ταξίδι. Ακριβώς όπως η ομορφιά του νησιού μαγεύει, οι εικόνες του Τατάκη μεταφέρουν τους θεατές σε μία φαντασιακή σφαίρα όπου η παράδοση και η τέχνη εναρμονίζονται.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Γιώργος Τατάκης – Βιογραφικές πληροφορίες
Ο Γιώργος Τατάκης δημιουργεί εικόνες σχετικές με τις παραδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το έργο του χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: στο πρώιμο έργο του «Ήθος», το οποίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά δρώμενα ανά την Ελλάδα και στο μεταγενέστερο «Καρυάτις», το οποίο επικεντρώνεται στις γυναικείες τοπικές ενδυμασίες. Η δουλειά του εκτίθεται διεθνώς σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, Μουσείο Fragonard στις Κάννες, Somerset House στο Λονδίνο κ.α.) και δημοσιεύεται σε τοπικά και διεθνή εκδοτικά μέσα (New York Times, National Geographic, LFI της Leica κ.α.). Στη φωτογραφική του πορεία, έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία ενώ το αρχείο του φυλάσσεται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Αντιπροσωπεύεται από το διεθνές πρακτορείο INSTITUTE Artist.
Ο φωτογράφος παράλληλα διατηρεί στενή συνεργασία με σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας κας Βασιλικής Χρυσανθοπούλου και το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος μέσω της Διευθύντριας Ερευνών κας Παρασκευής Κανελλάτου. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες του με τις συγκεκριμένες ερευνήτριες είναι και η συμμετοχή του με φωτογραφικό-εθνογραφικό υλικό του στον φάκελο «Καρπάθικο Γλέντι» ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων) το έτος 2019.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ολύμποι, Χίος