Το “Tora Collective” είναι μία συναυλία σε δύο μέρη που θα έχουμε τη χαρά να βιώσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου όσοι πλεύσουμε προς την Αργολίδα και το εμβληματικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Ο μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Πέτρος Κλαμπάνης παρουσιάζει δύο μαγευτικές βραδιές που αναζητούν μία οικουμενική μουσική αφήγηση μέσα από «ένα μίγμα διασκευών σε παρδοσιακά τραγούδια» και μας μιλά για το μοναδικό σχήμα που θα απολαύσουμε, με μερικούς από τους «μουσικούς του ήρωες», αλλά και για το πώς αισθάνεται μετά από τη δοκιμασία που έπληξε ιδιαιτέρως τον χώρο του θεάματος.

Πώς συναντιούνται, λοιπόν, μουσικές από το Αιγαίο έως την Ήπειρο και από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη; Ο Πέτρος Κλαμπάνης έχοντας αποδείξει πολλές φορές πως η φαντασία του ενώνει αρμονικά τις τζαζ καταβολές του με τη μεσογειακή μουσική, πλαισιωμένος από δεξιοτέχνες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, αναμένουμε να μας εκπλήξει σε μία από τις πρώτες μας εξόδους για την ανυπέρβλητη Επίδαυρο.


-Θα θέλατε, αρχικά, να μας μιλήσετε για τις συνεργασίες που προέκυψαν χάρη στο Tora Collective;

Το σχήμα αποτελείται από μερικούς από τους μουσικούς μου ήρωες. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς παίζει κλαρίνο, η Αρετή Κετιμέ στο τραγούδι και φωνητικά, ο Θωμάς Κωνσαντίνου παίζει ούτι και τραγουδά, ο Ziv Ravitz παίζει drums και electronics και τέλος συμμετέχει ο πιανίστας του τρίο μου Kristjan Randalu. Με τον κ. Πέτρολούκα δεν έχουμε ξανασυνεργαστεί, αλλά γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και πάντα αναζητούσα την ευκαιρία να παίξουμε μαζί. Με τους υπόλοιπους συντελεστές έχουμε συμπράξει στο παρελθόν, ιδιαίτερα με τον πιανίστα και τον Θωμά, με τον οποίο πρόσφατα συνεργαστήκαμε για το single μας “Ερωτικό”.

-Θα βρεθείτε σε λίγες ημέρες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, γεφυρώνοντας μέσα από τη μουσική διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Τι να αναμένουμε πως θα ακούσουμε σε αυτή την ιδιαίτερη συναυλία;

Αναμένετε 6 ανθρώπους που με φρέσκο μυαλό, ανοιχτή καρδιά, αλληλοσεβασμό και αγάπη για δημιουργικότητα, θα παίξουν μουσική σε έναν εμβληματικό χώρο. Το ρεπερτόριο είναι ένα μίγμα διασκευών σε παρδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και κάποιες δικές μου συνθέσεις εμπνευσμένες από την Ελληνική μουσική παράδοση. Αυτό είναι το πλαίσιο, βάσει του οποίου όλοι μας, ως σύνολο και ως άτομα, θα μοιραστούμε ελεύθερα, μουσικές σκέψεις και συναισθήματα.

-Ποιο ρόλο διαδραματίζουν πιστεύετε τα ταξίδια που πραγματοποιείτε στη μουσική σας πορεία;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, γιατί μου επιτρέπουν να σχετικοποιώ τον εαυτό μου, τις συνήθειες, ιδέες, απόψεις μου. Είναι μια απελευθερωτική διεργασία αυτή που επιτελείται σε ένα ωραίο ταξίδι. Ίσως αυτή η τάση να μεταφράζεται μουσικά στην γοητεία που βρίσκω στις στυλιστικές επιμειξίες.

-Υπάρχουν καλλιτέχνες -ανεξαρτήτως του καλλιτεχνικού τους πεδίου- που η επαφή με το έργο τους νιώθετε πως σας άλλαξε σαν άνθρωπο;

Ναι, σαφώς. Πολλοί μουσικοί, εικαστικοί, συγγραφείς, ποιητές ή και καλλιτέχνες της καθημερινότητας μας, αν θέλετε. Καμιά φορά περνούν χρόνια για να εκτιμήσω κάτι που άκουσα ή διάβασα. Είναι σαν μικρές “διορθωτικές” κινήσεις σε μια μεγάλη πορεία που οδηγεί στον στόχο μας, αυτές οι καλές επιρροές.

-Πώς αισθάνεστε που ξεκινούν επιτέλους οι ζωντανές συναυλίες και που θα βρεθείτε σε έναν τόσο ιστορικό χώρο;

Τεράστια χαρά. Η καραντίνα ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους τους ανθρώπους του θεάματος, από τον χώρο του θεάτρου, στον χορό και στην μουσική. Όλα τα performing arts πλήχθηκαν μαζί με τα ακροατήρια, φυσικά. Θεωρώ πως βαίνουμε τελικά σε μια καλύτερη πραγματικότητα. Νιώθω αρκετά αλλαγμένος μετά από αυτή τη δοκιμασία, όπως και τυχερός που θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτές τις δύο συναυλίες στην Επίδαυρο. Το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έχει κάνει εκπληκτική δουλειά για να οργανώσει το μεγάλο πλήθος παραστάσεων αυτής της χρονιάς, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καλλιτέχνες και ακροατήριο, τους είμαστε ευγνώμωνες.

-Το καλοκαίρι επιτέλους έχει φτάσει. Θα είναι για εσάς μία περίοδος χαλάρωσης ή μια ευκαιρία για ζωντανές εμφανίσεις μετά από την παρατεταμένη ανάπαυλα της πανδημίας;

Μετά τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, ακολουθεί ένα ταξίδι αστραπή στην Πορτογαλία και ύστερα το Eurojazz σεμινάριο στο Κρυονέρι Κορινθίας, καθώς και μια συναυλία στον δήμο Τήνου. Θα έλεγα πως είναι ένα αρκετά χαλαρό καλοκαίρι, μιάς και ακολουθεί πολύ έντονο φθινώπορο και χειμώνας, covid επιτρέποντως…

Διαβάστε επίσης:

Tora Collective: Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου