Τέχνες / Νέα

Η νέα έκθεση του Victoria and Albert είναι αφιερωμένη στις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων

Η νέα έκθεση «Alice: Curiouser and Curiouser» που διοργανώνεται από το Μουσείο Καλών Τεχνών Βικτόρια και Άλμπερτ, είναι αφιερωμένη στην εμβληματική ηρωίδα του Lewis Caroll και σε όλους όσους ενέπνευσε… από τον Σαλβαντόρ Νταλί και τους Beatles μέχρι και την Annie Leibovitz.

Η επικείμενη έκθεση «Alice: Curiouser and Curiouser» αποτίει φόρο τιμής σε μια από τις πιο εμβληματικές φανταστικές ιστορίες όλων των εποχών και σε προσκαλεί να βουτήξεις στον μαγικό, θαυμαστό και αλλοπρόσαλλο κόσμο της Αλίκης. Προσφέροντας ένα απίστευτο και «παραισθησιογόνο» ταξίδι που ξεκινάει από την τρύπα του λευκού κούνελου, αυτή η μοναδική έκθεση θα εξερευνήσει τις ρίζες και τις καλλιτεχνικές προσαρμογές της «Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων», καταγράφοντας την εξέλιξη της από ένα απλό χειρόγραφο σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αγαπήθηκε από όλες τις ηλικίες σε όλο τον κόσμο.

Pomona, photograph of the ‘real’ Alice Liddell, by Julia Margaret Cameron, albumen print, 1872, England. Museum no. RPS.1271-2017. © Victoria and Albert Museum, London

Μέσα δεκάδες εκθέματα όπως ταινίες, μόδα, τέχνη, μουσική και φωτογραφία το Μουσείο Καλών Τεχνών Βικτόρια και Άλμπερτ θα είναι το πρώτο μουσείο που θα διερευνήσει πλήρως τις πολιτισμικές επιπτώσεις τη Άλικης και την συνεχή έμπνευση που πρόσφερε και προσφέρει σε σημαντικούς δημιουργός, από τον Σαλβαντόρ Νταλί και τους Beatles μέχρι και την Little Simz και τον Thom Browne. Μερικά από τα πιο διάσημα εκθέματα της είναι το πρωτότυπο χειρόγραφο του Lewis Carroll, οι εικονογραφήσεις από τους John Tenniel, Ralph Steadman και Disney, τα κοστούμια από διάσημες παραστάσεις, η συλλογή μόδας του Iris van Herpen και οι φωτογραφίες των Tim Walker και Annie Leibovitz.

Dorothea Tanning, Eine Kleine Nachtmusik, 1943. © ADAGP, Paris and DACS, London 2019

Με τα θεατρικά κουστούμια, τις μεγάλες ψηφιακές προβολές και τα εμβυθιστική χρήση της τεχνολογίας η έκθεση «Alice: Curiouser and Curiouser» θα μεταφέρει παιδιά και ενήλικες σε ένα ταξίδι στον σαγηνευτικό και παράδοξο κόσμο της Χώρα των Θαυμάτων, μέσα από τα μάτια της Αλίκης. Σχεδιασμένη από τον βραβευμένο σχεδιαστή Tom Piper – γνωστό για τα σκηνικά του για την Royal Shakespeare Company – η έκθεση θα ανταμείψει τους «πιο περίεργους» επισκέπτες με μυστικές πόρτες και διαδραστικές οθόνες.

Ξεκινώντας από μια κάθοδο στην υπόγεια γκαλερί Sainsbury του Μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ που μοιάζει σαν μία θεατρική αναπαράσταση της διάσημης τρύπας του κούνελου της ιστορίας, η έκθεση θα μεταφέρει αμέσως τους επισκέπτες σε ένα απόκοσμο περιβάλλον. Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, Creating Alice, θα εντοπίσει τις ρίζες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων στη Βικτωριανή Οξφόρδη. Αποκαλύπτοντας τους ανθρώπους, την πολιτική κατάσταση και τους χώρους που ενέπνευσαν τον Lewis Carroll, η έκθεση θα συστήσει στους επισκέπτες την «πραγματική» Αλίκη και την οικογένεια της. Επίσης, ρίχνοντας φως στην δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Carrol και του John Tenniel, η έκθεση θα τοποθετήσει διπλά στα πρωτότυπα σχέδια τους πίνακες που τα ενέπνευσαν, συμπεριλαμβανομένου του πορτρέτου “The Ugly Duchess” του Quinten Massys (1513), το οποίο επηρέασε τις εικονογραφήσεις της Δούκισσας στις Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων.

Salvador Dali, A Mad Tea Party, 1969, Dallas Museum of Art, gift of Lynne B. and Roy G. Sheldon, 1999.183.12_2. © Salvador Dali, Fundació Gala-Salvador Dalí, DACS 2019

Το τμήμα Filming Alice θα καταγράψει τη δημιουργική εξέλιξη της Αλίκης στην μεγάλη οθόνη κατά τη διάρκεια του 20ου και του 21ου αιώνα, ξεκινώντας με την παλαιότερη ταινία του 1903 που βασίζεται στα βιβλία. Μέσα από την προβολή κινηματογραφικών κλιπ, κινούμενων σχεδίων, σεναρίων και κοστουμιών, η έκθεση θα μας δώσει μια ολοκληρωμένη ματιά στη ζωή της κινηματογραφικής Αλίκης, καθώς περιλαμβάνει από κινηματογραφικές σουρεαλιστικές δημιουργίες μέχρι και ταινίες για όλη την οικογένεια.

Με έργα ζωγραφικής του 1960, όπου κυριαρχούσε ο υπερρεαλισμός και η ψυχεδέλεια, το τμήμα Reimagining Alice, θα μας αποκαλύψει την επανεφεύρεση της Αλικής μέσα από έργα των Salvador Dalí, Yayoi Kusama, Max Ernst και Peter Blake, αλλά και μέσα από μουσικά κομμάτια των Beatles. Το τμήμα αυτό είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που αναπαριστά το πάρτι τσαγιού του Τρελοκαπελά, ο οποίος ζωντανεύει μέσα από ψυχεδελικές και παιχνιδιάρικες ψηφιακές προβολές.

Illustration from Alice’s Adventures in Wonderland, written by Lewis Carroll, illustrated by John Tenniel, first published edition, 1866, p.97. National Art Library. © Victoria and Albert Museum, London

To τμήμα Staging Alice θα εξερευνήσει πως τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο θέατρο, αλλά και στον χορό και ενέπνευσαν τη μουσική βιομηχανία. Σχέδια, σκηνικά και κουστούμια θα εκτεθούν για να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τις πιο εικονικές θεατρικές παραστάσεις που είχαν ως θέμα την Αλίκη. Η έκθεση περιλαμβάνει κοστούμια από παλαιότερες διεθνείς παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν σε Ελβετία και Ρωσία, καθώς και το περίφημο κοστούμι του Bob Crowley για την «Queen of Hearts», που είχε σχεδιάσει για την παραγωγή του Royal Ballet το 2011.

Zenaida Yanowsky as The Red Queen in Christopher Wheeldon’s ballet Alice’s Adventures in Wonderland. The Royal Ballet. ©ROH, Johan Persson, 2011. Sets and costumes by Bob Crowley

Από τον Tim Walker στην Annie Leibovitz, την Gwen Stefani και τον P Diddy, το τελευταίο τμήμα Being Alice θα εξερευνήσει τη σύγχρονη γοητεία που ασκεί η Αλίκη στην τέχνη, την επιστήμη και την ποπ κουλτούρα. Εκθέτοντας συλλογές μόδας από τους Iris van Herpen και Viktor & Rolf, φωτογραφίες πολιτικών διαμαρτυριών, έργα που κοσμούν τα άλμπουμ της Little Simz, αλλά και γιαπωνέζικη μόδα, αυτό το τμήμα θα δείξει τις ποικίλες αναπαραστάσεις που έχει πάρει η Αλίκη μέσα στον 20ο και 21ο αιώνα. Το διάσημο ημερολόγιο των εκδόσεων Pirelli για το 2018 που είχε ως κεντρικό θέμα την Αλίκη θα εκτεθεί επίσης. Οι φωτογραφίες του ημερολογίου είχαν τραβηχτεί από τον Tim Walker και τα μοντέλα ήταν όλα αφρικανικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων των RuPaul, Naomi Campbell και Adwoa Aboah. Η έκθεση θα κλείσει με την νέα ψηφιακή εγκατάσταση «through the looking glass-inspired» και ελπίζει να εμπνεύσει τους επισκέπτες να δημιουργήσουν φεύγοντας στην καρδιά τους την δική τους Χώρα των Θαυμάτων.

Print by Peter Blake from a suite illustrating ‘Through the Looking Glass and What Alice Found There’. 1970. © Peter Blake. All rights reserved, DACS 2019

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr