24 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη που έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 1994. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Οι Ρεπόρτερς» του 1974, καθώς και ηχητικό ντοκουμέντο του 1959 με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη.

Οι Ρεπόρτερς

Ενημερωτική εκπομπή του ΕΙΡΤ με συνεντεύξεις προσώπων και θέματα της επικαιρότητας, με αρχισυντάκτη τον Δημήτρη Λιμπερόπουλο και παρουσιαστές δημοσιογράφους τους Χρήστο Οικονόμου, Βασίλη Παπαθανασόπουλο και Νάσο Αθανασίου. Το συγκεκριμένο βίντεο, απόσπασμα από το 3ο επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε στις 20/9/1974, περιέχει συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη στον Δημήτρη Λιμπερόπουλο ύστερα από την επιστροφή της στην Ελλάδα μετά το τέλος της Δικτατορίας.

Η Μελίνα Μερκούρη περιγράφει συναισθήματα από τον τρόπο που βίωσε την αυτοεξορία της στη διάρκεια της Δικτατορίας αλλά και από την επιστροφή της στην Ελλάδα. Αναφέρεται στο Κυπριακό ζήτημα με αφορμή τη συμμετοχή της σε συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Κύπρο. Μιλάει για όσους εναντιώθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς και για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου καταθέτοντας τις ιδέες της για τη δημοκρατία. Μεταξύ άλλων σκιαγραφείται η συνεισφορά της στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό τη διάρκεια της επταετίας. Εκφράζει επίσης, τα σχέδιά της σε σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο, το θέατρο και τον κινηματογράφο ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον της στην τηλεόραση αποκαλύπτοντας την επιθυμία της να υλοποιήσει ντοκιμαντέρ για την Ελληνίδα γυναίκα.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική εκδήλωση για την Κύπρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπρίων Φοιτητών λίγο πριν πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (23/9/1974) και παρακολουθούμε πρόβα με τον Μάνο Λοιζο, την Μαρίζα Κωχ και την Μελίνα Μερκούρη η οποία ερμηνεύει το τραγούδι «Ο Δρόμος».

Ηχητικό ντοκουμέντο με συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη
Από εκπομπή ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ του Αχιλλέα Μαμάκη, 1959

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Στην εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη, η οποία μεταδιδόταν κάθε Κυριακή στη 13:15 από τη συχνότητα του Εθνικού Προγράμματος και παρουσίαζε τη θεατρική κίνηση της εβδομάδας, φιλοξενείται η Μελίνα Μερκούρη το 1959, η οποία μόλις έχει φθάσει στην Ελλάδα για διακοπές, μετά από 8μηνη απουσία της στο εξωτερικό. Είναι η περίοδος όπου έχει γυρίσει τις ταινίες «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (1957) και «Ο Νόμος» (1958). Μιλάει για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική και τις καλλιτεχνικές προτάσεις που της έγιναν, για τη διερεύνηση της πρώτης αμερικάνικης ταινίας που επρόκειτο να συμμετάσχει, όπως επίσης για τα επόμενα σχέδια συνεργασία της με τον Ζιλ Ντασέν.

Το βίντεο και το ηχητικό ντοκουμέντο μπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/melina-merkoyri-6-martioy-1994/


Φωτογραφία: Μελίνα Μερκούρη – ©Αρχείο ΕΡΤ