Το 9ο AΑGFF θα διεξαχθεί στις 18-28 Οκτωβρίου 2018 στην Ταινιοθήκη επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Πιστό στις θεματικές που το κοινό αγκάλιασε στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής του, με ένα ισχυρό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, και αφιερώματα σε σπουδαίους avant-garde δημιουργούς, αλλά ταυτόχρονα εισάγοντας και νέες ενότητες-έκπληξη, το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, όπως ακριβώς υπαγορεύει η σινεφίλ καταγωγή του: η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Θυμίζουμε πως στα οκτώ χρόνια ζωής του, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα σε πρωτοπόρους του διεθνούς σινεμά όπως ο Λεός Καράξ, ο Πέδρο Κόστα, ο Χαρούν Φαρόκι αλλά και ο δικός μας Γιάννης Οικονομίδης. Φέτος σειρά έχει ο underground αμερικανός σκηνοθέτης Μάρκ Ράπαπορτ στον οποίο το φεστιβάλ ετοιμάζει πλήρες αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Γνωστός κυρίως για τα αντισυμβατικά κινηματογραφικά του δοκίμια «Rock Hudson’s Home Movies» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), ο Μαρκ Ράπαπορτ σήμερα ζει στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα.

Με αφορμή την  επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα  για το 2021, η Tαινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα αφιέρωμα στις μυητικές τελετές. Θα προβληθούν: «Η διαθήκη του Ορφέα» του Ζαν Κοκτό, ταινίες της Raymonde Carrasco για τους Ταραχουμάρας, τα «Αναστενάρια» του Βασίλη Μάρου, η «Αντιγόνη» του Πέντρο Γκονζάλες-Ρούμπιο,  το «Yeleen» του Σουλεϊμάν Σισέ, η ταινία «Κλέφτης ή πραγματικότητα» της Αντουανέττας Αγγελίδη και το ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Το αφιέρωμα επιμελείται η Μαρία Κομνηνού και η Νικόλ Μπρενέζ.


Φωτογραφία θέματος: Orpheus, Jean Cocteau