Το “Εργαστήρι Μαιρηβή” σε συνεργασία με το “Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς” και με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Juanjo Corrales συνεχίζει για άλλη μια χρονιά το κάλεσμα κουκλοθεατρικών θιάσων από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης”, που διοργανώνει από το 2013 με μεγάλη επιτυχία.

Από 27 Σεπτεμβρίου 2022 τρεις θίασοι ανοίγουν τη φετινή κουκλοθεατρική σεζόν και το “9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης” στην Αθήνα, που θα πραγματοποιείται ξανά δια ζώσης στο Κουκλοθέατρο – «Εργαστήρι Μαιρηβή» Σαχτούρη 4 στου Ψυρρή. Μετά το περσινό 8ο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, επιστρέφει στο φυσικό του χώρο και μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ξεκινώντας με τρία κουκλοθεατρικά διήμερα,

Τρίτες & Τετάρτες:
27 & 28/09/2022 – “Zapatos Nuevos” (“Καινούρια παπούτσια”)
4 & 5/10/2022“ – Cuentos Pequeños” (“Μικρές Ιστορίες”)
11 & 12/10/2022 – “Attenti a quei 2” (“Προσοχή σε αυτούς τους δύο”)

Το “Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης”, έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό, ενώ έχει πάρει τη θέση του στην ευρωπαϊκή σκηνή διεθνών φεστιβάλ κουκλοθέατρου και προφορικής αφήγησης. Στο πλαίσιο του, καταξιωμένοι κουκλοπαίκτες και αφηγητές από όλο τον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Μαρόκο, Λίβανος, Αλγερία, ΗΠΑ, Χιλή κ.ά.) έρχονται στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές παραστάσεις κουκλοθεάτρου και αφήγησης, για ενήλικες και παιδιά, ξεπερνώντας τα ηλικιακά και τα αντιληπτικά γκέτο. Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό, στους καλλιτέχνες και τους παιδαγωγούς να γνωρίσουν νέες τεχνικές και προσεγγίσεις μέσα από τα εργαστήριά τους.

Το Πρόγραμμα ξεκινά…

L’ Home Dibuitax (Καταλονία, Ισπανία) – 27 & 28/09/2022

“Zapatos Nuevos” (“Καινούρια παπούτσια”)
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας
για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και αποσκοπεί να τους χαρίσει μία ακόμη, αλλά ξεχωριστή, εμπειρία που θα βιώσουν μαζί. Ξεκινά από ένα τοπικό γεγονός (μια παράδοση του Vinaròs, ενός μεσογειακού χωριού) για να φτάσει στο παγκόσμιο: ένα μικρό ταξίδι μύησης, μάθησης, ανακάλυψης και σύνδεσης με τη φύση. Στόχος της παράστασης είναι να αποτελέσει μια συναρπαστική περιπέτεια για τα παιδιά και να δώσει στους ενήλικες μια ευκαιρία να συνδεθούν με την παιδική τους ηλικία: τα δημοφιλή τραγούδια, τη σχέση με τη φύση, το πέρασμα του χρόνου.

Και λίγα λόγια για την ιστορία… Ένα αγόρι παίρνει καινούργια παπούτσια και πηγαίνει στο ποτάμι για να φάει ένα σνακ. Στη διαδρομή του ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του: δρόμους, σπίτια, τοπία, ανθρώπους και ζώα. Τα παπούτσια του συσσωρεύουν εμπειρίες και σιγά σιγά μεγαλώνει. Το μέγεθος των παπουτσιών μάς συνοδεύει με τα χρόνια. Το μέγεθος τους μετράει το πόδι, αλλά και την ηλικία, τις εμπειρίες, τον τρόπο που περπατάμε στη ζωή. Οι μέρες περνούν, τα χρόνια περνούν και τα κουτιά παπουτσιών αλλάζουν: μικρό, μεσαίο, μεγάλο…

Focoincena.com.br

Τρίτη 27 & Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8 μ.μ.

– Πρωϊνές παραστάσεις και για Σχολεία
– Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062

Hugo E Ines (Περού και Βοσνία Ερζεγοβίνη) – 4 & 5/10/2022

“Cuentos Pequeños” (“Μικρές Ιστορίες”)
Παράσταση Κουκλοθέατρου – Παντομίμας
για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση, χωρίς λόγια, που συνδυάζει παντομίμα και κουκλοθέατρο. Πρόκειται για μια πολύχρωμη παρέλαση διασκεδαστικών χαρακτήρων, που στις σύντομες στιγμές της ύπαρξής τους στη σκηνή, προσπαθούν να πιάσουν αυτές τις μικρές ποιητικές που κρύβονται στην καθημερινή ζωή. Αυτοί οι χαρακτήρες, με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, αφηγούνται το αιώνιο δράμα της ανθρώπινης τραγωδίας…

Το Θέατρο Hugo και Ines ιδρύθηκε από τον Hugo Suarez και την Ines Pasic το 1986. Από το 1989 ενδιαφέρονται για τις εκφραστικές δυνατότητες κάθε μέρους του σώματος: το πόδι, το γόνατο, την κοιλιά, το πρόσωπο, τον αγκώνα κ.λπ., διαμορφώνοντας κούκλες με σάρκα και οστά και δίνοντας ζωή σε εκπληκτικούς χαρακτήρες.

Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ.

– Πρωϊνές παραστάσεις και για Σχολεία
– Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062

Compagnia La Fabiola (Ιταλία) – 11 & 12/10/2022

“Attenti a quei 2” (“Προσοχή σε αυτούς τους δύο”)
Παράσταση με Μαριονέτες
για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση χωρίς λόγια με πρωταγωνιστές δύο ιδιαίτερες μαριονέτες, εξαιρετικά ιδιαίτερες και εξελιγμένες, σχεδιασμένες και αναπτυγμένες με τα χρόνια και συνεχώς εξελισσόμενες: το Giulio, έναν παιχνιδιάρη, περίεργο σκύλο με γλυκό δόντι και τη La Fabiola, ένα γλυκό, σκανταλιάρικο παιδί με την αφοπλιστική δύναμη ενός κλόουν.

Αυτοί οι δύο εκπληκτικά επικοινωνιακοί χαρακτήρες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους και δίνουν ζωή σε μια εξαιρετικά συναρπαστική συνάντηση που εμπλέκει, ενθουσιάζει και μεταφέρει το κοινό σε έναν ιδιαίτερο κόσμο. Αυτόν των κούκλων με σπάγκο, ο οποίος στη συλλογική φαντασία απευθύνεται συνήθως μόνο στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα καταφέρνει να καταπλήξει τους πάντες, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για το θαύμα ως απαραίτητη τροφή για την ψυχή.

Η La Fabiola είναι μια εξαιρετικά εξελιγμένη μαριονέτα που κινείται από ένα πολύπλοκο σύστημα καλωδίων που της επιτρέπει να κινεί όχι μόνο το σώμα της αλλά και όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου της και να αλληλεπιδρά με το κοινό με έναν εκπληκτικά φυσικό τρόπο, καταρρίπτοντας το λεπτό τείχος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και χωρίς να λέει λέξη.

Μπαίνει στη σκηνή ντροπαλά καθισμένη σε ένα καροτσάκι… Κάνει σιγά σιγά τα πρώτα της βήματα και αρχίζει να αστειεύεται με το κοινό, μέχρι που ερωτεύεται έναν θεατή και κάνει ό,τι μπορεί για να του στείλει το ερωτικό της μήνυμα. Μια απολαυστική τρέλα που θα την οδηγήσει να τσακωθεί με το συνοδό της, να γράψει, να δακτυλογραφήσει, να απαντήσει στο τηλέφωνο, καθώς και να χορέψει, να τραγουδήσει και να κλείσει το μάτι σε ένα κρεσέντο καταστάσεων που εμπλέκει απόλυτα το κοινό, οδηγώντας το να αλληλεπιδράσει μαζί της σαν να ήταν ζωντανή. Όποιος την βλέπει την ερωτεύεται!

Τρίτη 11 & Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ.

– Πρωϊνές παραστάσεις και για Σχολεία
– Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062