Το Χυτήριο φιλοξενεί την Ορχήστρα Σπανομάρκου η οποία θα δώσει μία συναυλία αφιέρωμα για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αφιερώματα στα λαϊκά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς, εκτός από τα περισσότερο γνωστά τραγούδια του, θα ακουστούν και έργα λιγότερο προβεβλημένα, όμως εξίσου σπουδαία, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει περισσότερα τραγούδια του Μίκη της Ελλάδος, ενός από τους σημαντικότερους μουσουργούς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα που αποτελεί έναν σημαντικό εορτασμό από την Ορχήστρα Σπανομάρκου, για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τον μεγάλο αυτό Έλληνα, και την προσφορά του στην Ελληνική μουσική.

Στην ορχήστρα “Α&Ι ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΟΥ”, συμμετέχουν φημισμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί και εξαιρετικοί ερμηνευτές, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των διεθνώς διακεκριμένων μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Αρετής&Ιωάννας Σπανομάρκου.

Τραγούδια-σταθμούς από την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει ο Σωτήρης Ψυλλάκης, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νέας γενιάς με πολύ αξιόλογη πορεία, που καθηλώνει το κοινό με την χαρακτηριστική βαθιά χροιά, την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία και την δωρική ερμηνεία του, αντανακλώντας το γνήσιο λαϊκό συναίσθημα. Αγαπημένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα τραγουδήσει επίσης ο γνωστός πιανίστας και ερμηνευτής Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, με τον χαρακτηριστικό δυναμικό και ταυτόχρονα εκφραστικό μελωδικό τρόπο ερμηνείας του. Special guest στη μεγάλη αυτή βραδιά, θα είναι μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της έντεχνης-λαικής και παραδοσιακής μουσικής, η Νάντια Καραγιάννη, που έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, και με την εντυπωσιακή έκταση της φωνής της, θα εκτελέσει μια σειρά από ιδιαίτερα απαιτητικά λυρικά τραγούδια.

Επικεφαλής του δίδυμου τρίχορδων μπουζουκιών στη συναυλία θα είναι ο Γιώργος Ξενοκώστας, ένας από τους κορυφαίους σολίστες στο μπουζούκι σήμερα, ο οποίος θα είναι, δίνοντας ένα νοσταλγικό χρώμα εκείνης της εποχής όπου δημιουργήθηκαν τα τραγούδια αυτά.

Στην 3ωρη αυτή συναυλία, θα παρουσιαστούν έργα από τους δίσκους Μικρές Κυκλάδες-Λιποτάκτες, Τραγούδια του Αγώνα,18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Επιτάφιος, Άξιον Εστί, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία Α’, Τα Τραγούδια του Αντρέα, Ένας Όμηρος, Ρωμιοσύνη, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, Τα Λυρικά, αλλά και τραγούδια από το θεατρικό «Μαγική Πόλη», από την ταινία «Ζ», από την ταινία «Φαίδρα», από το θεατρικό «η Γειτονιά των Αγγέλων», από το μπαλέτο «Ζορμπάς», κ.α.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άλλαξε την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού με το συνθετικό του έργο και έδωσε έναν διαφορετικό ορίζοντα στην ελληνική μουσική, δημιουργώντας το «έντεχνο-λαϊκό» τραγούδι. Χρησιμοποίησε τις κλασσικές του σπουδές, εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό τραγούδι και τους δρόμους του, αξιοποίησε την αγάπη του για την ποίηση και την αρχαία ελληνική γραμματεία, και δημιούργησε κάτι νέο, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό. Εισήγαγε στοιχεία, όπως η λυρική ποίηση, ενώ μελοποίησε στίχους κορυφαίων λαϊκών στιχουργών, αλλά και αξεπέραστα ποιήματα των μεγαλύτερων ποιητών παγκοσμίως, τα οποία ανέδειξε με τον δικό του τρόπο. Τα μελοποίησε εμποτίζοντάς τα με το δικό του συναίσθημα και το πάθος του, δημιουργώντας πρωτοφανή έργα στην παγκόσμια μουσική. Τα αποκόλλησε μέσα από τις χάρτινες σελίδες και τα έκανε τραγούδια, που έφτασαν σε εκατομμύρια στόματα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και είναι μέσα στην εποχή του, μέσα στα πράγματα. Ένας σύγχρονος Έλληνας με τα μάτια στο μέλλον, γι’αυτό και τα τραγούδια του αποδείχθηκαν διαχρονικά. Τραγούδια που θαρρείς, μιλούν για το σήμερα… για όλους εμάς.. Ελάτε να τον τιμήσουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να διατηρήσουμε στο χρόνο, και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ενός από τους συνθέτες-ογκόλιθους της παγκόσμιας μουσικής, τα οποία δίνουν δύναμη, κινητοποιούν και εμπνέουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η λαική Ορχήστρα «Αρετή&Ιωάννα Σπανομάρκου», έχει στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έχουν γίνει στον Τύπο, και στις ιστοσελίδες, που πάντα προβάλλουν τη δραστηριότητά τους, ενώ έχουν πραγματοποιήσει και αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, έχουν φερει στη χώρα μας διεθνή αριστεία στον τομέα της μουσικής, με αποκορύφωμα τις 2 διακρίσεις στον τελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης (Nashville, Η.ΠΑ.), ενώ το 2012 αναδείχθηκαν ανάμεσα στους νικητές, με το συρτάκι “ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ” λαμβάνοντας μάλιστα και Τιμητική Μνεία, ξεχωρίζοντας μέσα από 20.000 συμμετοχές και κυκλοφορίες δίσκων από όλο τον κόσμο. Τα έργα των μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Αρετής & Ιωάννας Σπανομάρκου, με κεντρικό άξονα το μπουζούκι και τους δρόμους της παραδοσιακής και Βυζαντινής μουσικής, έχουν αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το νεανικό κοινό, και έχουν επικροτηθεί από τους κριτικούς πολλάκις, αποδεικνύοντας ότι το καλό και ποιοτικό ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τις εφήμερες μουσικές τάσεις, και αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό.

Ερμηνεύουν οι:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ

Special Guest: ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Παίζουν οι μουσικοί:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΚΩΣΤΑΣ (Μπουζούκι/σολίστ)
ΣΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μπουζούκι)
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ (Κρουστά)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ (Πιάνο)
ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ (Μπάσο)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΥΒΑΣ (Κιθάρα)