10 χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο φεστιβάλ αφήγησης που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2009. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών», απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έχει ως στόχο την πολύπλευρη προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης και την ενθάρρυνση στον πειραματισμό στην τέχνη της αφήγησης. Με πίστη στην πολυφωνία και την αλληλεπίδραση, δίνει βήμα σε αφηγητές να αναδείξουν τις ιδέες τους παρουσιάζοντας τη δουλειά τους, αλλά και την προσωπική τους ματιά στην τέχνη της αφήγησης, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό.

Το Επετειακό «8ο Φεστιβάλ Αφήγησης» θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, Ώρα 11:30 – 14:30, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Πειραματισμοί στην Αφήγηση».

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι αφηγητές: Elisabeth Jean Benichou “Liza”(Γαλλία), Βασιλεία Βαξεβάνη, Μαρία Βραχιονίδου, Φίλια Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Καλλιόπη Λιαδή, Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά.

Θα υπάρξουν και εισηγήσεις μέσω Video από τους: Μαρίνα Κατσαρή (Κύπρος), Paola Balbi (Ιταλία, Davide Bardi (Ιταλία, Clare Muireann Murphy (Ιρλανδία), Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία), Csenge Virag Zalka (Ουγγαρία).

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 28 αφηγητές που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στον μαγικό χώρο της αφήγησης παραμυθιών, σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κρήτη, Λάρισα, Κυκλάδες, Σαλαμίνα) και την Κύπρο. Συμμετέχουν επίσης 8 μουσικοί που με τις νότες τους και τα τραγούδια τους θα συντροφεύσουν τις ιστορίες. Όλα τα παραμύθια που θα ακουστούν είναι από την Λαϊκή προφορική παράδοση και είναι επιλογές από μαγικά παραμύθια, ευτράπελες διηγήσεις, παραλογές, μύθους ζώων, κλιμακωτά παραμύθια και ιστορίες σοφίας. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Οι αφηγητές που θα μας μεταφέρουν στον κόσμο των παραμυθιών είναι: Αγγελική Αγαλιανού, Γεωργία Αγγελή, Παναγιώτης Αμανατίδης, Χρυσάνθη Αντωνίου, Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου, Μαριάννα Γκουσδουβά, Γιώργος Ευγενικός, Γιώτα Θεμιστοκλέους – Δασκαλάκη, Θεόδωρος Ίντας, Κάτια Καντούρη, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Βαΐα Κατσαβού, Βιργινία Κοκκίνου, Φλώρα Κολιαράκη, Καλλιόπη Λιαδή, Δημήτρης Μάλλης, Βούλα Μανουσαρίδου, Καλλιρρόη Μουλά, Αντωνία Μπατσαλή, Ελίζα Ξενάκη, Έλενα Σμολοκτού, Λουκία Σουγιά, Αργυρώ Σχιζογιάννη, Λίζη Χανδακάρη, Δημοσθένης Χαρούλης, Ελεάνα Χατζάκη και η γαλλίδα Elisabeth Jean Benichou “Liza”.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Ιωάννα Δημητρακάκη, Θωμάς Ζήσης, Κωστής Καλαїτζάκης, Γιώργος Καλαμάκης, Χάρης Καλιμάνης, Κατερίνα Κώστα, Δημήτρης Μάλλης, Θοδωρής Παπιώτης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ώρα έναρξης 19:30

«Μαγικοί καρποί»

Τι ορίζει την τύχη μας; Την φτιάχνουμε εμείς ή είναι όλα γραμμένα; Ποια τύχη μπορεί να περιμένει ένα βασιλόπουλο και ποια ένα κλέφτη; Μπορεί να εξαρτάται η τύχη τους από μαγικούς καρπούς όπως χρυσά πορτοκάλια και αχλάδια; Στα παραμύθια όλα γίνονται. Αφήγηση: Φλώρα Κολιαράκη.

«Η κόρη του σιδερά κι ο έμπορος»

Η κόρη του σιδερά περνάει έξω από το μαγαζί του έμπορου και βλέπει μια προσβλητική πινακίδα που αναφέρεται στις γυναίκες. Θυμώνει και από κει και πέρα αρχίζουν οι περιπέτειες του… Αφήγηση: Ελίζα Ξενάκη

Διάλειμμα

«Η γυναίκα λεοπάρδαλη»

Η παρουσία της πρώτης γυναίκας στην Αφρικάνικη γη. Η σύγκρουση της με τον άντρα είναι αναπόφευκτη. Στο τέλος όμως  παίρνει την θέση της ρυθμίζοντας έτσι την θέση της γυναίκας  τους αιώνες που θα ακολουθήσουν. Αφήγηση: Έλενα Σμολοκτού.

«Ο Δασογεννημένος»

Ένα Βουλγάρικο παραμύθι που έχει ως κεντρικό του θέμα την Μοίρα και την αδελφική αγάπη. Αφήγηση: Λίζη Χανδακάρη.

Διάλειμμα

«Ενα καράβι από τη Χίο»

Μιαν βολάν, ήτον  έναν καράβιν και σαν ερίξεν πιά την άγκυραν, και ξεφόρτωσεν το φορτίον δεν ήτον ούτε μάλαμα, ούτ΄ασήμι, μον’ ήταν παραμύθια… Αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη.

«Η βασιλοπούλα που ‘γινε στρατιώτης»

Ένα Ζακυνθινό έμμετρο παραμύθι βρέθηκε ημιτελές στο λαογραφικό λεξικό του Λεωνίδα Ζώη. Σκοποί από όλη την Ελλάδα θα το βοηθήσουν να ζωντανέψει ξανά και να φτάσει μέχρι την Αθήνα και το Σπίτι των Παραμυθιών. Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού. Μουσική: Γιώργος Καλαμάκης.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ώρα έναρξης 19:30

«Ένα λαϊκό παραμύθι αγάπης»

Ο Γιάννης θέλει να βρει το νόημα της ζωής και να αποδείξει την αξία του! Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει και μέσα από ένα μαγικό δάσος, ένα μυστηριώδες σπίτι και μια καλή γριά, θα ζήσει μια μεγαλειώδη περιπέτεια που θα τον οδηγήσει στην Αγάπη! Αφήγηση: Δημοσθένης Χαρούλης.

«Του ποταμού λαλιά»

Μία σαρμανίτσα κύλησε στον ποταμό… κι έγινε θρήνος. Κι η μάνα ετρελάθη. Μα η σελήνη θα σώσει το μωρουδέλι, βασιλιάς θα το κάμει. Ποια μοίρα όμως του όρισε απ’της Τρισεύγενης τη γητειά να μην γλυτώσει; Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου.

Διάλειμμα

«Η Βασίλισσα των Γοργόνων»

Ένα βασιλόπουλο, ένα βεζυρόπουλο και μια γοργόνα συναντιόνται μέσα σε χρυσά φτερά και πολύτιμα πετράδια. Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου.

«Το Ακόνι της υπομονής»

Στο παραμύθι στέκονταν μία κόρη ομορφοκαμωτή. Και εκεί που πέρναγε κλωστή κι έφτιαχνε τα προικιά της, να σου ζυγώνει ενας αετός. Σιγά τις εψιθύρισε κι εχάθη στον αέρα. Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου

Διάλειμμα

«Ο παπαγάλος που έλεγε παραμύθια»

Ένας ερωτευμένος άρχοντας προκειμένου να κερδίσει την αγαπημένη του που την διεκδικεί και ένας πρίγκηπας, μεταμορφώνεται σε παπαγάλο και κρατάει στην καλή του συντροφιά με όμορφα παραμύθια. Αφήγηση: Γεωργία Αγγελή.

«Το Τεμπελχανείο, ιστορίες με τεμπέληδες του κόσμου!»

Το Τεμπελχανείο άνοιξε και σας παρουσιάζει ιστορίες για τεμπέληδες και τεμπελούδες που θα ζηλεύαμε την τύχη τους! Δύο παραμύθια λαϊκά από Αθήνα και Κρήτη για την τεμπελιά που δίνει καρπούς σε όποιον ξέρει να την απολαμβάνει! Αφήγηση: Ελεάνα Χατζάκη.

Διάλειμμα

«Το πιθάρι»

Η Μαρία βρίσκει ένα πιθάρι στην άκρη του κήπου. Το πιθάρι αυτό όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο πιθάρι. Είναι μαγικό. Αφήγηση στα Γαλλικά: Elisabeth Jean Benichou “Liza”(Γαλλία)

(Θα ακουστεί η ελληνική περίληψη της ιστορίας από την Ανεζούλα Κατσιμπίρη)

«Η Μπανέλα Σου και άλλες ιστορίες της Άγριας Δύσης»

Περιπλανώμενοι ήρωες,γιγάντιοι ξυλοκόποι, σκληροτράχηλοι, με την καρδιά ενός μικρού παιδιού . Άγρια πούμα, φίδια αιμοβόρικα, ατίθασα άλογα, εξάσφαιρα και τριαντάφυλλα. Ιστορίες της Άγριας Δύσης μαζί με μπαρουτοκαπνισμένες μουσικές και τραγούδια! Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά  Μουσική: Δημήτρης Μάλλης – Θωμάς Ζήσης

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ώρα έναρξης 11:30

«Της Πονηριάς τα παραμύθια»

Τρεις πονηροί σπανοί ξεγελούν μια παπαδιά και ένας πονηρός λαγός ζητά από το μεγάλο πνεύμα να γίνει το εξυπνότερο των ζώων. Δύο λαϊκά παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους. Αφήγηση: Αντωνία Μπατσαλή

«Η Λουλουδένια»

Γεννήθηκε κάποτε μια κορούλα, ίδιο λουλούδι, κι όνομα της δώσανε Λουλουδένια. Μα η μοίρα η Μονόματη μάγια τη γέμισε, να τρυπηθεί από βελόνα στα είκοσί της χρόνια. Μαγεμένη να κοιμάται, είπε η μοίρα η καλή, μέχρι να έρθει ένα βασιλόπουλο… Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

«Κει που φυτρώνουν λόγια, στίχοι, μουσική… 

σπέρνουν οι άνθρωποι στη Γη!»

Θα πούμε παραμύθια μυθιακά για τη σουσουράδα που γύρευε πίσω την ουρά της να πάει στα παιδιά της, για τις γριές και τις εποχές κι έναν άνθρωπο τρελό που κάθε μέρα φύτευε δέντρα στο βουνό. Αφήγηση: Μαριάννα Γκουσδουβά. Μουσική: Ιωάννα Δημητρακάκη

Διάλειμμα

«Το πουλί  το αηδόνι»

Ένα παλικάρι περνάει δοκιμασίες σκληρές, έχει όμως για βοηθό την καλοσύνη  και την αγάπη. Άραγε  θα καταφέρει να νικήσει τον δράκο και τι θα γίνει όταν το πουλί το αηδόνι λαλήσει στο αφτί του βασιλιά. Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός. Μουσική: Κατερίνα Κώστα.

«Το παραμύθι της Αντετόλα και το κορίτσι που αγάπησε το δέντρο» 

Δύο λαϊκά παραμύθια από την Ιαπωνία και την Αφρική που μιλούν για την αληθινή ανιδιοτελή αγάπη. Αφήγηση: Βούλα Μανουσαρίδου.

Διάλειμμα

 «Οι κατσούλες»

Ένα μαγικό παραμύθι της Αθήνας, με ήρωες μια γιαγιά, πολλές γάτες, την αθωότητα και την κακία. Αφήγηση: Λουκία Σουγιά.

«Το χρυσόψαρο κι ο υπηρέτης»

Όταν σκληραίνουνε καρδιές, άνθρωποι ξεμακραίνουν! Κι ας είν’ πατέρας, κι ο άλλος γιος, όλα ο θυμός τα σβήνει! Μα τσ’ αγκαλιάς η ξενιτιά είναι η πιο μεγάλη κι ο πόνος κι αποθυμιά, τ’ ανθρώπου φέρνει ζάλη! Τότε το θαύμα γίνεται … και τα σκοτάδια φεύγουν! Αφήγηση: Αμανατίδης Παναγιώτης.

Ώρα έναρξης 19:00

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ξυλοκόπος»

Τρεις ευχές, τρεις συμβουλές. Τι ρόλο μπορεί να παίξουν στη ζωή ενός ανθρώπου; Δύο λαϊκά παραμύθια που ακούστηκαν στις άκρες του κόσμου αλλά και σε γωνιές τούτου του τόπου, του ελληνικού. Αφήγηση: Θεόδωρος Ίντας

«Ιστορίες για σοφούς..δηλαδή μικρά και μεγάλα παιδιά»

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένα υφαντό φτιαγμένο με όνειρα; Ανοίγονται δρόμοι όταν ακούς την καρδιά σου;  Πως γίνονται η ευχές αληθινές;   Τα παραμύθια ταξιδεύουν και ψιθυρίζουν…τα μυστικά της ζωής. Αφήγηση: Χρυσάνθη Αντωνίου

Διάλειμμα

«Η Τρύπα του Μπέιγκελ: Μια ιστορία για σοφούς τρελούς»

Υπάρχει μια πόλη όπου, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση της Δύσης, κατοικούσαν οι πιο παράξενοι άνθρωποι. Η πόλη Χελμ. Από εκεί έρχεται αυτή η ιστορία, που μας μιλά για τα κουλούρια, την ανθρώπινη φύση, τα μαθηματικά και το χιούμορ. Αφήγηση: Βαΐα Κατσαβού. Μουσική: Χάρης Καλιμάνης.

«Μοίρα μου που με μοίρανες»

Άραγε ότι γράφει δεν ξεγράφει; Έχουν και τα στοιχεία της φύσης το ριζικό τους; Δύο παραμύθια της λαϊκής παράδοσης με ήρωες που ακολουθούν ή ξαναγράφουν το γραφτό τους. Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή.

Διάλειμμα

«Της αγάπης θάματα»

Η αγάπη έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους ακόμα κ’ αν αυτοί προέρχονται από κόσμους διαφορετικούς.Το παιδί ενός ψαρά διεκδικεί την αγάπη μιας βασιλοπούλας και καταφέρνει να την κερδίσει. Στον αγώνα του αυτό έχει βοηθούς μια γοργόνα και τρία ζώα. Αφήγηση: Αργυρώ Σχιζογιάννη. Μουσική: Κωστής Καλαїτζάκης.

«Παραμύθια της Αγάπης»

Οι παραμυθάδες συναντάνε ένα γέρο σοφό ταξιδευτή. Τότε ξετυλίγεται ένα κουβάρι με παραμύθια που μιλάνε για ότι ο άνθρωπος ποθεί από την αρχή του κόσμου. Γιατί όλος ο κόσμος είναι ένα παζάρι για την Αγάπη. Και τίποτα από την Αγάπη μακριά δεν μένει… Αφήγηση: Γιώτα Θεμιστοκλέους – Δασκαλάκη (Κύπρος). Μουσική: Θοδωρής Παπιώτης