Στο σύνολο τους, περισσότερα από 2000 άτομα παρακολουθούν το φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές 67 βίντεο-ποιημάτων, ένα είδος της video art με πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια όπου σκηνοθέτες και video artists συνεργάζονται με ποιητές και λογοτέχνες ώστε να παράγουν οπτική ποίηση, video art, βίντεο κολάζ, animations και ποιήματα-ταινίες μικρού μήκους. Το ετήσιο International Video Poetry Festival της Αθήνας προβάλλοντας μια κινηματογραφική ποιητική γλώσσα εξαιρετικής ποιότητας από την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική έχει καταξιωθεί ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ του συγκεκριμένου είδους στον κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσκεκλημένοι από πολλές χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Τουρκία) θα παρουσιάσουν δουλείες τους στο Θέατρο Εμπρός. Σημαντικοί καλλιτέχνες του video art, ποιητές, performers, χορευτές, σκηνοθέτες, παραγωγοί και μουσικά σχήματα. Επίσης το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ολόκληρη μέρα παρουσίασης της εγχώριας νέας γενιάς ποιητών σε ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς με video artists και μουσικούς, μια σειρά από performances από Έλληνες, Αυστραλούς, Αμερικανούς, Ιρανούς, Ουκρανούς και Τούρκους καλλιτέχνες, μια αίθουσα πειραματικού video art και ένα δωρεάν Σεμινάριο το Σάββατο 14/12 (ώρα 15.00- Θέατρο Εμπρός) στο οποίο θα διδάξουν σκηνοθέτες από την Βρετανία και την Αυστραλία τρόπους παραγωγής και δημιουργίας Video Poetry. Το Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Ποίησης 2019 επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο για τη δημιουργική έκφραση όλων των τάσεων και των ρευμάτων της σύγχρονης Ποίησης.

Ειδικά για την φετινή χρονιά, συνολικά 150 καλλιτέχνες από 26 χώρες διατρανώνουν με την συμμετοχή τους στο 8ο International Video Poetry Festival την στήριξη τους στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το οποίο μετά από 8 χρόνια καθημερινής, ανοιχτής δημόσιας λειτουργίας και δωρεάν προσφοράς τέχνης και πολιτισμού στην πόλη της Αθήνας, απειλείται με εκκένωση και καταστροφή από την κυβέρνηση.

Το φεστιβάλ είναι μέρος των ευρύτερων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών, της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο και του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Μέρος του μη εμπορευματικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του φεστιβάλ είναι η ανοιχτή δωρεάν είσοδος σε όλους. Το φεστιβάλ δεν έχει χορηγούς ή χρηματοδοτήσεις και καλύπτει τα έξοδα ενοικίασης υψηλής ποιότητας τεχνικού εξοπλισμού, φιλοξενίας των καλλιτεχνών από το εξωτερικό και διαφήμισης, από τα έσοδα του bar του φεστιβάλ και την ελεύθερη συνεισφορά των θεατών. Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι οργανωτικές ομάδες συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς στο φεστιβάλ. Ειδική μνεία γίνεται στους δεκάδες καλλιτέχνες από πολλές διαφορετικές χώρες, που επισκέπτονται και συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάθε χρόνο, καλύπτοντας μόνοι τους τα ταξιδιωτικά τους έξοδα, ενδυναμώνοντας και αναδεικνύοντας την απήχηση και το διεθνές αντίκτυπο της εκδήλωσης αλλά και της συνολικής λειτουργίας του Θεάτρου Εμπρός ως σημείο συνάντησης και πεδίο έκφρασης για εκατοντάδες καλλιτέχνες που τείνουν να υπερβούν την μαζική αποβλάκωση, την εμπορευματική κουλτούρα και την βιομηχανία της Τέχνης.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ.