Ως πολιτισμικός και κοινωνικός φορέας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας γίνεται σημείο συνάντησης τέχνης και κοινωνικής δράσης. Φέτος, θα λάβει χώρα από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα από εξαιρετικές ταινίες, αλλά και σημαντικές παράλληλες δράσεις. Με αυτές θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν καταξιωμένους προσκεκλημένους, που θα πλαισιώσουν με την γνώση και την εμπειρία τους τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Το Περιβάλλον, είναι το “καυτό” θέμα του Φεστιβάλ. Η επίσημη έναρξή του θα γίνει την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί Προ-Φεστιβαλική εκδήλωση με την ειδική προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, “Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα – Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη”. Η ταινία καταπιάνεται με το ζήτημα του νερού σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις και τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του, καθώς και τη θεμελίωσή του ως δημόσιο αγαθό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας.

Με το πέρας της προβολής θα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον σκηνοθέτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η θεματική του Περιβάλλοντος, θα υλοποιηθεί με την προβολή επιλεγμένων περιβαλλοντικών ταινιών, ανάμεσα σε άλλες, σε όλες τις μέρες του προγράμματος. Επιπλέον, με συναίσθηση ευθύνης, ο τρόπος λειτουργίας του Φεστιβάλ μετασχηματίζεται για να γίνει σταδιακά οικολογικότερος. Στοχεύοντας στην περαιτέρω προβολή και κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, θα είναι καλεσμένη την Πέμπτη 30 Ιουνίου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα να μιλήσει με θέμα “Το περιβάλλον μέσα από τις ταινίες τεκμηρίωσης – ντοκιμαντέρ”. Η παρουσίαση πλαισιώνει τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον οπτικοποιείται στις ταινίες τεκμηρίωσης και πώς επικοινωνούνται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στους επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας και του κινηματογράφου.

Ο κινηματογράφος, όντας μία από τις δημοφιλέστερες τέχνες της εποχής, αποτελεί ένα πολύμορφο εργαλείο που αξιοποιείται και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στοχεύοντας στην πολυδιάστατη ανάπτυξη, κοινωνική παρουσία μας και την συνεργασία με άλλους φορείς, το Φεστιβάλ συμπράττει με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Την Παρασκευή 1 Ιουλίου διοργανώνουμε Masterclass με θέμα “Κινηματογραφική Εκπαίδευση”, το οποίο θα διεξάγει ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της εκπαίδευσης, και δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν τα θεωρητικά εργαλεία και τους τρόπους για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και δράσεων.

Για 5 ημέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας σας περιμένει να συναντηθούμε, να απολαύσουμε κινηματογράφο και να συζητήσουμε τις δράσεις για τα “καυτά” ζητήματα της εποχής. Στήριξε τον θεσμό του Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, ενίσχυσε τις περιφερειακές και ανεξάρτητες δράσεις πολιτισμού!

Σε καίει και εσένα ο Κινηματογράφος και το Περιβάλλον;
Μας καίνε και εμάς! Σε περιμένουμε στην Αλεξάνδρεια!

Διαβάστε επίσης:

To 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας είναι γεγονός