Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Μαρτίου στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης ERTflix, στην κατηγορία «Η ΕΡΤ θυμάται/Σπουδαίοι Έλληνες» (προσβάσιμη μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση ertflix.gr και από τηλεοράσεις smart), καθώς και στo κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube στη διεύθυνση youtube.com

Επίσης, θα μεταδοθεί από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, την Πέμπτη 18/3, στις 8 μ.μ. και το επόμενο διάστημα από την Τηλεόραση της Βουλής.

Η ταινία, διάρκειας 17 λεπτών, έχει τίτλο «85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο» και αναφέρεται στις τελευταίες μέρες της ζωής του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, στους χώρους της Οικίας-Μουσείου Βενιζέλου στη Χαλέπα και στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Βασίζεται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαου Παπαδάκη (Παπαδή), η οποία κυκλοφόρησε το 2017 από το Ίδρυμα και τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Βιβλιοπωλείον της Εστίας και το 2020 από το Ίδρυμα και την εφημερίδα «Η Καθημερινή», γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση.

Ένα σύντομο βίντεο με συνεντεύξεις των συντελεστών και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, στη διεύθυνση youtu.be

85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο
Διάρκεια: 17΄
Παραγωγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»-Χανιά, 2021

Συντελεστές

Κείμενα: Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής)
Συμμετέχουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Αεράκης, Αναστασία Γκολέμα
Το ριζίτικο «Ζηλεύω του σταυραετού» ερμηνεύει ο Σταύρος Ψαρουδάκης
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Κουκουράκης
Διεύθυνση φωτογραφίας-κάμερα: Μανώλης Λεβεντέλης
Ήχος-drone: Κώστας Κοσμαδάκης
Μακιγιάζ-styling: Λούλα Μιχελάκη
Μοντάζ-μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Backstage κάμερα: Νίκος Μαρκάκης
Φωτογραφίες: Αριστέα Ξανθουδάκη, Σταματία Χρυσάκη
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κατσουλάκη, Αριστέα Ξανθουδάκη
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης