Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στις «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τις Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Τέσσερις ημέρες με sold out προβολές και αμέτρητες στιγμές γεμάτες χαρά, συγκίνηση, έμπνευση, προβληματισμό και δημιουργικές ζυμώσης.

Όσα συνέβησαν, όσα είδαμε, όσα ακούσαμε, όσα συζητήσαμε στην Ταινιοθήκη θα μας συντροφεύουν και θα μας εμπνέουν να συνεχίσουμε για καιρό! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσ@ παρευρέθηκαν και όσ@ εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του.

«Μικρές Γυναικείες Ιστορίες»: Τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών.

Για πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση προς γυναίκες δημιουργούς για συμμετοχή στο νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα «Μικρές Γυναικείες Ιστορίες», με σκοπό την ανάδειξη του δυναμικού παρόντος του ελληνικού γυναικείου κινηματογράφου στον κόσμο.

Βραβεία

1ο Βραβείο WIFT GR με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ

Απονεμήθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λένα Ράμμου, στην ταινία «Nothing holier than a dolphin» της Ισαβέλλας Μαργάρα.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Μια αλληγορία για την οικολογία, ένα ευαίσθητο αριστούργημα εικόνας – κίνησης – αισθήσεων που παρασύρει σε έναν μύθο με πολλές προεκτάσεις. Το nothing holier than a dolphin ξεχωρίζει όχι μόνο για το ευρηματικό του σενάριο, τις μοναδικές ερμηνείες, το ρυθμικό μοντάζ και την καταπληκτική μουσική του. Ξεχωρίζει γιατί αποτίει φόρο τιμής στην ίδια τη μυθοπλασία.

2ο Βραβείο Μusou – Παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της νικήτριας δημιουργού

Απονεμήθηκε από τον Copyright Administration και Creative Sync Manager της εταιρείας MUSOU, Μάρκο Φράγκο στην ταινία «Τέλη Αυγούστου» (End of August) της Αντζελίκας Κατσά.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:

Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης με δύο αστέρια νεαρούς πρωταγωνιστές που κουβαλούν όλη την πληγωμένη αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Η κάμερα χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό ασπρόμαυρο, δημιουργεί μαγευτικά πλάνα που περιγράφουν τη σκληρή καθημερινότητα και τις προσωπικές προκλήσεις μιας οικογένειας σε ένα νησιώτικο τοπίο που μοιάζει ονειρικό – ενώ δεν είναι.

3ο Βραβείο PACT – Εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε workshop υψηλού κύρους, που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PΑCT, το 2024.

Απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της PACT – Ανδρέα Τσιλιφώνη, ο οποίος κατά την ανακοίνωσή του προσέφερε εκ μέρους της PACT και το ποσό των 1000€ στην ταινία «À deux voix» της Μάρθας Μπουζιούρη.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Ένας μοναδικός ύμνος στην ειρήνη και στην συγχώρεση. Με αφηγηματική δομή που ρέει αβίαστα, εξαίρει την δύναμη της μητρικής αγάπης και της αληθινής γυναικείας φιλίας, αποδεικνύοντας πως αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα πολύ περισσότερα απ’αυτά που μας χωρίζουν. Μια συγκινητική ταινία που τολμά να προτείνει την πιο ριζοσπαστική λύση στους πολέμους που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: Την αγάπη απέναντι στο βαθιά ριζωμένο μίσος.”

Ακόμη, λόγω της υψηλής ποιότητας των ταινιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα, η κριτική επιτροπή απένειμε και δύο εύφημες μνείες στις ταινίες:

«Lumen» της Ειρήνης Τζούλια

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Ιδιαίτερα καλλιτεχνική απόδοση μιας συλλογικής και προσωπικής καταστροφής με πρωτότυπο αφηγηματικό στυλ. Η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να απεικονίσει τα ανάμεικτα συναισθήματα της θλίψης και της αγωνίας με έναν εμπνευσμένο και ταυτόχρονα προκλητικό τρόπο : Τα απομεινάρια μιας προσωπικής και συλλογικής απώλειας μετουσιώνονται σε ένα έργο τέχνης με πρωτότυπη αισθητική και δυνατό οικολογικό και οικουμενικό μήνυμα.

«Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο» της Μαίρης Κολώνια

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Εξαιρετικές ερμηνείες σε μια γλυκόπικρη ιστορία με ένα θέμα που μπορεί να μας αγγίξει όλους. Οι προκλήσεις της μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τρυφερότητα, ακόμα και με χιούμορ. Άρτιος σχεδιασμός, δυνατή φωτογραφία και τρυφερή σκηνοθεσία με κινηματογραφικές λεπτομέρειες και ισορροπημένη εναλλαγή δραματικού και κωμικού στοιχείου.

  • Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λένα Ράμμου
  • Διεύθυνση προγράμματος: Μιρέλλα Λεγάκη
  • Παραγωγή: Κατερίνα Κασκανιώτη
  • Γενικός συντονισμός και κίνηση ταινιών: Κατερίνα Π. Τριχιά
  • Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος αποτέλεσαν τα εξής τρία μέλη του WIFT GR: Sibylle Meder (Σκηνοθέτρια), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (Ηθοποιός), Γεωργία Φώτου (Σεναριογράφος).

Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ συνέπεσε ημερολογιακά και τίμησε την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.