Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου εξελίχθηκε από μια συνάθροιση ακορντεονιστών του νησιού σε ένα αναγκαίο φεστιβαλικό rendez-vous ερασιτεχνών, επαγγελματιών, αρχάριων, δεξιοτεχνών και αναγνωρισμένων μουσικών. Η επιτυχία του οφείλεται στην ποιότητα του προγραμματισμού του και στην αυθεντική του ιδέα: για 7 συνεχόμενες ημέρες ακορντεονίστες κάθε επιπέδου και από κάθε ορίζοντα καλούνται να παίξουν, να μάθουν, να ανταλλάξουν και να πειραματιστούν μουσικά.

Φέτος, οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων, θα ταξιδέψουν στην Ιταλική Ταραντέλα και τον Ζωναράδικο της Θράκης, με κοινό στοιχείο το ρυθμικό παιχνίδι των δύο ειδών. Ο Σταμάτης Πασόπουλος θα μας κατευθύνει με το ακορντεόν του ως “πυξίδα” να ανακαλύψουμε χορούς και μουσικές της Θράκης, ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεονίστας του συγκροτήματος “Εncardia”, θα μας ταξιδέψει διασχίζοντας την Αδριατική στα “μυστικά και τα μυστήρια” της Ταραντέλας. Μαζί του και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η Γιάννα Χαμαλέλη και ο Κώστας Κωνσταντάτος, θα εμψυχώσουν το τρίτο σεμινάριο του Φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος, με τίτλο: “Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη, ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού.”

Αυτό το εβδομαδιαίο ταξίδι θα περιλαμβάνει καθημερινές, βραδινές συναυλίες, σε διαφορετικές γωνιές της Σύρου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα 2018

Τρία καθημερινά σεμινάρια με ένα κοινό θέμα, από καταξιωμένους δασκάλους

«Το ακορντεόν στη Θράκη» Με τον Σταμάτη Πασόπουλο

«Με το τσίμπημα της Αράχνης. Ακορντεόν στους ήχους της ταραντέλας» Με τον Βαγγέλη Παπαγεωργίου

«Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη. Ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού» Με τους Ιωάννα Χαμαλέλη και Κώστα Κωνσταντάτο

Έξι συναυλίες από τη Δευτέρα έως και το Σαββάτο

Δευτέρα 20/08 στην Ποσειδωνία – ελεύθερη είσοδος | Zakouskα – Μουσική made in France, με στοιχεία από τη ρουμάνικη παράδοση

Επιτέλους, μουσική της ανατολικής Ευρώπης που ξεφεύγει από τα γνωστά μονοπάτια που παίρνουν συνήθως οι χάλκινες μπάντες. Μια μουσική made in France, αλλά ριζωμένη στην ρουμάνικη παράδοση και εκπληκτικά εφευρετική! Πρέπει να ακούσει κανείς με τι τέχνη ξανα-επισκέπτονται τα Καρπάθια Όρη, αυτοί οι τέσσερις μουσικοί, χρησιμοποιώντας το κλασσικό και Jazz υπόβαθρό τους για να αναδιαμορφώσουν της μελωδίες κι αρμονίες. Στο μενού: ριπές από αδάμαστες νότες, pizzicato βιολιά, slap κιθάρα και groovy ακορντεόν.

Από εκστατικό γαλλικό musette σε τσιγγάνικους ελιγμούς, οι άφθονες κι στοχευμένες συνθέσεις τους έχουν συνοχή. Η γνώση που απέκτησαν για την βαλκανική μουσική, τους επιτρέπει να προσθέσουν και μερικές εκκεντρικότητες, όπως την τσιγγάνικη τεχνική με την “αλογότριχα” που χρησιμοποιείται αντί για δοξάρι.

Élodie Messmer: βιόλα και βιολί
Aline Haelberg: βιολί και κρητική λύρα
Arthur Bacon: ακορντεόν και κρουστά
Fabien Bucher: κιθάρα και άταστη κιθάρα

Τρίτη 21/08 στον Φοίνικα – ελεύθερη είσοδος | Babo Koro – Μουσική από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Στις συνθέσεις τους αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο πολύχρωμο μουσικό τους υφάδι μπλέκουν η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η rock αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα, η μοντέρνα εναρμόνιση και οι πολυρυθμίες.
Οι στίχοι τους, είναι ένα επίκαιρο παραδοσιακό αφήγημα. Κάθε εμφάνισή τους ακροβατεί μεταξύ γλεντιού και συναυλίας, άλλοτε ξεσηκώνοντας και άλλοτε καθηλώνοντας, πάντοτε όμως εξυμνώντας τα ανθρώπινα πάθη, σε ένα σύγχρονο ραβαΐσι αυθορμητισμού και συγκερασμού των ετέρων.
Εκεί, όπου οι καημοί συναντούν τα μεράκια, και ανταμώνουν του κόσμου τ’ακριβά.

Οι Babo Koro είναι ένα μουσικό μωσαϊκό, που τον Ιανουάριο του 2018 ολοκλήρωσε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του.

Δημήτρης Αναστασίου: βιολί
Κώστας Νικολόπουλος:
ακορντεόν
Σωτήρης Τσακανίκας:
κιθάρα, φωνή
Αντιγόνη Μπασακάρου:
φωνή
Μιχάλης Δάρμας:
κοντραμπάσο
Αποστόλης Μπουρνιάς: κρουστά

Τετάρτη 22/08 στο Κίνι – ελεύθερη είσοδος | Ανοιχτή Μουσική Σκηνή – Οι  Ακορντεονίστες παίζουν

Οι ακορντεονίστες παίζουν σε μια ανοιχτή μουσική σκηνή. Αυτή η βραδιά θα είναι γεμάτη εκπλήξεις, αυτοσχεδιασμούς. Είτε πρόκειται για διασκευές, είτε για προσωπικές συνθέσεις, οι μουσικοί θα μυήσουν τους ακροατές στο μαγικό τους κόσμο…

Πέμπτη 23/08 στην Ποσειδωνία – ελεύθερη είσοδος | GlendOtur – Παραδοσιακή μουσική της Θράκης

Το όνομα Glendotur προέκυψε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, μεταξύ των μουσικών του σχήματος και των ανθρώπων της διοργάνωσης, στην προσπάθεια να δώσουμε μια διττή σημασία σε αυτή τη βραδιά. Αρχικά, θέλαμε να περιγράψουμε στο κοινό μας, ότι αυτή η βραδιά θα είναι ένα γλέντι-βόλτα (tour) στα πανηγύρια της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης. Επίσης, το κάλεσμα “Otur σημαίνει στα Τούρκικα «κάθομαι» και είναι μια έκφραση φιλοξενίας, που χρησιμοποιείται στη Β. Ελλάδα, όταν θέλουμε να προσκαλέσουμε έναν επισκέπτη να κάτσει στο γλέντι μας και να του προσφέρουμε μεζέδες και ποτό.

GlendOtur λοιπόν, σημαίνει σας προσκαλούμε με διάθεση φιλοξενίας για να γλεντήσουμε παρέα με μουσικές της Θράκης και μελωδίες από την ευρύτερη περιοχή και να χορέψουμε, με ήχους που θα αποδώσουν εξαίρετοι οργανοπαίχτες. Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.

Κατερίνα Δούκα: τραγούδι
Σταμάτης Πασόπουλος: ακορντεόν
Στράτος Πασόπουλος: καβάλ-τραγούδι
Στάθης Παρασκευόπουλος: νταούλι
Μάκης Μπακλατζής: βιολί-τραγούδι

Παρασκευή 24/08 στα Χρούσσα Είσοδος: 5 € | Εncardia – Μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας

Encardia εμπνέονται, δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής, αλλά και της Κατωιταλικής μουσικής σκηνής.

Έχουν εκδόσει έξι πολυσυζητημένους δίσκους, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό τους όταν βρίσκονται στη σκηνή.

Κώστας Κωνσταντάτος: φωνή, μαντολίνο, βιολί, νταούλι
Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης:
κιθάρα, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη:
τραγούδι, κρουστά
Δημήτρης Τσεκούρας:
κοντραμπάσο, τραγούδι
Γιάννα Χαμαλέλη:
Χορός

Σάββατο 25/08 στην Ερμούπολη – ελεύθερη είσοδος | Οι ακορντεονίστες στον πεζόδρομο

Όταν το ακορντεόν παίρνει τους δρόμους… και εμείς πάμε μαζί του !

Από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι ακορντεονίστες που έλαβαν μέρος στα σεμινάρια του Φεστιβάλ θα πάρουν στη κυριολεξία τους δρόμους της όμορφης αρχοντικής Ερμούπολης, γεμίζοντάς τους με θεσπέσιες ακορντεονίστικες μελωδίες.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει μελωδικά με μια ομαδική παρουσίαση των σεμιναρίων, που υπόσχεται πολλά!