Η έβδομη διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου Cine@Art είναι γεγονός. Μια μεγάλη γιορτή της έβδομης Τέχνης συνυφασμένη με την κινηματογραφική πρωτοπορία, ενισχύεται ακόμη περισσότερο φέτος από την δημιουργική ορμή των νέων καλλιτεχνών. Οι ταινίες, οι ανησυχίες για τον φιλμικό αλλά και τον πραγματικό κόσμο, τα όνειρα αλλά και οι ελπίδες  των νέων σκηνοθετών κυριαρχούν σε όλες τις κατηγορίες του φετινού προγράμματος.

Από το τμήμα Urban Space, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, έως τις θεματικές προβολές ταινιών μικρού μήκους, που επίσης διαμορφώνονται για πρώτη φορά, το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, αλλά και τις πρεμιέρες αναμενόμενων ταινιών στην κατηγορία Πανόραμα, αποτυπώνεται στην μεγάλη οθόνη το καλλιτεχνικό στίγμα της σύγχρονης γενιάς που δημιουργεί σε συνθήκες κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ταινία έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Κωλόπαιδα» του Στέλιου Καμμίτση, που έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές διεθνώς.

Παράλληλα, οι πρεμιέρες αναμενόμενων ταινιών από καταξιωμένους σκηνοθέτες, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό, το ιστορικό ντοκουμέντο «Missing Person on the road ‘74» της Ελένης Γιόκαρη για τους αγνοουμένους της Κύπρου, και το Focus στο σύγχρονο Ισραηλινό σινεμά και την Ινδονησία διαμορφώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του φετινού προγράμματος.
Ιδιαίτερη τιμή για την φετινή διοργάνωση αποτελεί η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Το Πλοίο», σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς στις 22 Οκτωβρίου.

«ΧΡΥΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ»-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ανεξάρτητες ταινίες 17 πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, την Χρυσή Αφροδίτη. Ταινίες που εκπροσωπούν το σύγχρονο ρεύμα των νέων ανεξάρτητων Ελλήνων δημιουργών, ιδιαίτερες καλλιτεχνικά αλλά πολιτικά αμφιλεγόμενες ταινίες από το Μπανγκλαντές, πειραματικές ταινίες από την Ινδία και το Χόνγκ Κόνγκ, neo-noir ταινίες από την Γερμανία, ανατρεπτικές κωμωδίες από την Ιαπωνία, αλλά και εντυπωσιακά δείγματα σύγχρονης κινηματογραφική γραφής από τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ισραήλ, κάνουν το άλμα προς έναν συναρπαστικό νέο κόσμο με την επιθυμία να τον εδραιώσουν μέσω του μεγάλου βραβείου του Φεστιβάλ.

«ΠΑΝΟΡΑΜΑ»- ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ 2012
Αν και μεταξύ των ταινιών που προβάλλονται για πρώτη φορά μέσω του φεστιβάλ, δεσπόζει η πρεμιέρα της ταινίας «Το πλοίο» του Νίκου Κούνδουρου, αλλά και η ειδική προβολή του «Montevideo, God Bless You!» του Dragan Bjelogrlic από τη Σερβία, οι διακρίσεις που έχουν αποσπάσει διεθνώς και οι υπόλοιπες ταινίες της κατηγορίας, τις κατατάσσουν στις πιο αναμενόμενες ταινίες του φεστιβάλ. Για να  επιβραβευθούν οι δημιουργοί τους, το φεστιβάλ εγκαινιάζει από την φετινή διοργάνωση το τιμητικό βραβείο CYPRESS Veterans’ Award. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί focus στις ταινίες από την Ινδονησία, που αναδεικνύεται πλέον σε μια από τις πιο ανερχόμενες δυνάμεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

URBAN SPACE
Η κατηγορία αυτή, που εγκαινιάζεται μέσω του φετινού προγράμματος, επιχειρεί να φωτίσει την σχέση ανάμεσα στην πόλη και τους ανθρώπους μέσα από ποικίλες οπτικές. Προσπαθεί να προσδιορίσει  μια σχέση με πολλά επίπεδα αλλά μια αλήθεια, αυτήν που παρουσιάζουν οι ταινίες που περιλαμβάνονται στις ενότητες: Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες δρόμου / Focus to urban artists,  Πόλη Στη Μέση / Divided City, Εκτελούνται Έργα / Under Construction και Α(γα)νακτήστε την πόλη / Taking Back The City. Εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για τα όρια της πόλης και της «δικής τους πόλης». Το ρεαλιστικό βλέμμα του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ομογενή σκηνοθέτη της Αυστραλίας, του Bill Μουσούλη, που παρουσιάζει το «Wild and Precious», την πρώτη του ταινία επί ευρωπαϊκού εδάφους, το ιστορικό ντοκουμέντο «Missing Person on The Road ‘74» της Ελένης Γιόκαρη, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τις ιστορίες χιλιάδων αγνοουμένων της Κύπρου, το ντοκιμαντέρ  «Poets in No Man’s Land» του καθηγητή Στέφανου Στεφανίδη, και η παρουσίαση των ταινιών τεκμηρίωσης «Δουλειές με Φούντες» και «Από τις αυλές στα σαλόνια», που βασίζονται στα ομότιτλα βιβλία της δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελικής Μυλωνάκη, αποτελούν μερικές μόνο από τις ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες της κατηγορίας.
Στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ για τη «χαρτογράφηση» του urban space θα πραγματοποιηθεί στις 21.10.2012 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη/ Filming the city» όπου θα συμμετάσχουν η δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελική Μυλωνάκη, ο πανεπιστημιακός Στέφανος Στεφανίδης, ο σκηνοθέτης Bill Μουσούλης, η Αίγλη Καμμίτση, μέλος της επιτροπής «Λευκωσία Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017», αλλά και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και δημιουργός Σταύρος Σιδεράς.

CYIFF’S GOT TALENT
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του τμήματος που ενσωματώθηκε για πρώτη φορά πέρσι στο πρόγραμμα, το φεστιβάλ συνεχίζει να αναδεικνύει και να βραβεύει το κινηματογραφικό ντεμπούτο των πιο ελπιδοφόρων δημιουργών του μέλλοντος. Οι πρώτες τους ταινίες μικρού μήκους, προβάλλονται σε θεματικές ενότητες διεκδικώντας το βραβείο φέρει το όνομα της ειδικής κατηγορίας του φεστιβάλ. Σκηνοθέτες με διαφορετικές καταβολές, στυλ αλλά και πορείες θίγουν τα ίδια θέματα από την προσωπική τους σκοπιά. Συμφωνούν, συγκρούονται, διαφοροποιούνται, συνδέονται συμβολικά. Προβάλλονται επομένως back to back, μέσα από τις ενότητες: Life larger than life, Happy Together (NOT),  “Funny Games” Called Love, The Enemy Within, “Once there was a girl”, Of “war” and men.

ΤΑΙΝΊΕΣ ΜΙΚΡΟΎ ΜΉΚΟΥΣ
Μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής προβάλλονται σε ειδικές θεματικές ενότητες. Διακεκριμένοι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις νέες ταινίες τους οι οποίες προβάλλονται μέσα από τους θεματικούς κύκλους: A Full Circle, Lyin’ to me?, Behind closed doors, Awakenings, Animation, Human Nature.

ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ
Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν και στο φετινό πρόγραμμα οι ταινίες που εντάσσονται στην κατηγορία Νόστιμον Ήμαρ και αποτελούν τα έργα Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων δημιουργών που ζουν στο εξωτερικό. Ένα ειδικό, τιμητικό βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί στην ταινία που θα αναδειχθεί μέσα από την συγκεκριμένη ενότητα του Φεστιβάλ.

ΚΡΙΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ
Το 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου αποτελείται από τρείς ομάδες κριτικής επιτροπής:
Α. Την VIP κριτική επιτροπή, που αποτελείται από διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η επιτροπή που αποτελείται από τον Ινδό βραβευμένο παραγωγό Vivek Singhania, τον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Σκηνοθετών,  τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και δημιουργό Σταύρο Σιδερά, αλλά και τον μουσικό Νίκο Τουλιάτο έχει ως αποστολή την ανάδειξη των νικητών της Χρυσής Αφροδίτης.

Β. Την κριτική επιτροπή  CYIFF’S Got Talent και των ταινιών μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων. Με επικεφαλής την πανεπιστημιακό και κριτικό κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη, η Αίγλη Καμμίτση, η σοπράνο Σοφία Κεραμάρη και η ομάδα σινεφίλ «Κινηματογραφόπληκτοί» Πάφου πρόκειται να αξιολογήσουν τις ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις διαφορές κατηγορίες του φεστιβάλ και να απονείμουν τα σχετικά βραβεία.

Γ. Την κριτική επιτροπή που απονέμει το CYPRESS VETERANS’ AWARD. Πρόκειται για μια τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους έγκριτους Κυπρίους δημοσιογράφους: Nema Mcmorran, διευθύντρια και εκδότρια  του περιοδικού «ARTERI/KidCulture», Σταύρο Αντωνίου, Σύμβουλο Έκδοσης της εφημερίδας « ΗEALTH Issues» και την Άννα Χατζηεφραίμ από την εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ».

ΤΕΛΕΤΉ ΛΉΞΗΣ- ΑΠΟΝΟΜΉ ΒΡΑΒΕΊΩΝΣε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς στην Λευκωσία, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές των επί μέρους κατηγοριών. Την απονομή θα ακολουθήσει η ειδική προβολή της ταινίας «Το πλοίο» του Νίκου Κούνδουρου.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας