Σε μια εποχή που η «ανάγνωση» της Ελευθερίας γίνεται από πολλαπλές αφετηρίες, η μουσική παραμένει ένα από τα μονοπάτια που μας οδηγούν σε αυτήν, σημειώνουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν.

Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου με τις προφεστιβαλικές συναυλίες/εξορμήσεις σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νησιού. Θα ακολουθήσουν οι Μουσικές Στιγμές (Musical Moments), που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους του νησιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε απρόσμενα σημεία της πόλης. Μεταξύ 16 και 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο συναυλιών με ερμηνευτές από τους σημαντικότερους διεθνείς σολίστ που θα έρθουν στον Μόλυβο, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Φεστιβάλ.

Σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος είναι τα μελοποιημένα από την Κωνσταντία Γουρζή ποιήματα του κύκλου «Lieder der Griechen» («Τραγούδια των Ελλήνων») του μεγάλου γερμανού ποιητή Wilhelm Müller, που υπήρξε η ψυχή του φιλελληνικού κινήματος στη Γερμανία. Ποιήματά του έχει μελοποιήσει ο Σούμπερτ (οι περίφημες συλλογές τραγουδιών «Winterreise» και «Die Schöne Müllerin»)και ο Μπραμς. Τη σύνθεση της Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσει ο τενόρος Julian Prégardien, συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν.

Ακόμα, θα παρουσιαστεί το έργο του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821», έργο του ελληνορουμάνου συνθέτη, αρχιμουσικού, πιανίστα και παιδαγωγού, το οποίο συνέθεσε το 1971 για τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Επίσης, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει το έργο του Μπετόβεν «Τα πλάσματα του Προμηθέα» και το έργο του Τζόρτζ Ενέσκου String Octet in C major op. 7, που εξαιτίας της εξαιρετικής τεχνικής του πολυπλοκότητας σπάνια το ακούμε σε συναυλίες.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ | Κεντρική φωτογραφία θέματος: greeka.com