Από τις 20 έως τις 27 Φεβρουαρίου ο Δήμος του Πειραιά υποδέχεται την έβδομη διοργάνωση του Ecocinema. Οι δημοτικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Σινεάκ αναλαμβάνουν να μας ευαισθητοποιήσουν, προβάλλοντας μία σειρά οικολογικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, φιλοξενώντας και δύο σπουδαία αφιερώματα.

Μέσα στις προηγούμενες έξι διοργανώσεις του το φεστιβάλ Ecocinema έδωσε την ευκαιρία για την προβολή και παρουσίαση περισσότερων από 400 ταινιών, οι οποίες εκπροσώπησαν στο σύνολο τους 50 χώρες.

Κύριος στόχος στα επτά χρόνια παρουσίας του Ecocinema παραμένει η ευαισθητοποίηση, αλλά και η παρακίνηση του κοινού για συμμετοχή στο διάλογο που αναπτύσσεται σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή διοργάνωση θα παρουσιάσει σε οκτώ ημέρες πάνω από 80 πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές από όλο τον κόσμο, και θεματικά αφιερώματα που εστιάζουν σε ζητήματα σχετικά με την κοινωνία και τον οικολογικό της περίγυρο.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η υπανάπτυξη, είναι όψεις του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού και πολιτικού συστήματος, που η φετινή διοργάνωση λαμβάνει σοβαρά υπόψη, θέτοντας τα προς συζήτηση και σκέψη.

Κινούμενο στις εικόνες του σύγχρονου κόσμου και των κρίσιμων προβλημάτων που μας απασχολούν στις αρχές του 21ου αιώνα, σε σχέση με τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον, την παγκοσμιοποίηση, τις κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση, τον πόλεμο, τις μορφές παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και των λύσεων που βρίσκουν οι άνθρωποι, οι κοινότητες και τα κινήματα που αντιστέκονται και παράγουν, δίνει τη μορφή του σύγχρονου δικού μας πολιτισμού.

Τα φετινά αφιερώματα αφορούν στα Λιμάνια του Κόσμου και στα Mεγάλα Βιομηχανικά Aτυχήματα (Σεβέζο, Tσέρνομπιλ, Mιναμάτα, Mποπάλ), με προβολές σχετικών ταινιών και ομιλίες.

Tιμώμενος σκηνοθέτης για φέτος είναι ο πρωτοπόρος Γάλλος κινηματογραφιστής Zαν Παινλεβέ, ενώ ανάμεσα στις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ θα ξεχωρίσουν η προβολή του ποιητικού ντοκιμαντέρ «Fårodökument 1979» του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού Ingmar Bergman, η σειρά ταινιών μικρού μήκους Live Earth SOS Shorts, καθώς και το κύριο Διαγωνιστικό τμήμα και το Πανόραμα, που υπόσχoνται μια ποικιλία θεμάτων και κινηματογραφικών στιλ από όλα τα μέρη του πλανήτη και που θα διεκδικήσουν τρία βραβεία ύψους 15.000 ευρώ, τα οποία θα απονείμει διεθνής κριτική επιτροπή.

Στις περισσότερες ταινίες που θα προβληθούν θα παραβρεθούν και οι σκηνοθέτες τους δίνοντας αφορμή για συζήτηση, ενώ διαλέξεις και ομιλίες θα πλαισιώσουν ιδανικά τη διοργάνωση.

Info
7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema
20 έως 27 Φεβρουαρίου
Δημοτικοί Κινηματογράφοι Πειραιά: Αττικόν και Σινεάκ, Πλ. Δημαρχείου
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις
Σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Επικοινωνίας
του Δήμου Πειραιά και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Αναλυτικό πρόγραμμα: www.ecocinema.gr