Εκατό φοιτητές με ένα έργο ο καθένας, ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου, συμμετέχουν στην 7η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Η έκθεση των έργων θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη από τις 5-15 Ιουνίου 2014. Το θέμα της Μπιενάλε είναι ελεύθερο.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων (6/6) θα απονεμηθούν στους διακριθέντες φοιτητές τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στο ποσό των 1.500 ευρώ, το δεύτερο στα 1.000 και το τρίτο στα 700 ευρώ. Οι τρεις έπαινοι αντιστοιχούν στο ποσό των 400 ευρώ ο καθένας. Τα έργα που βραβεύονται επιλέχτηκαν από επιτροπή καθηγητών των τριών σχολών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, καθώς και από τους διοργανωτές.

Όπως και στις προηγούμενες Μπιενάλε, οι φοιτητές αποτύπωσαν στο έργο τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, τους προβληματισμούς τους και την εξαιρετική εκπαιδευτική διαδικασία που τους προσφέρουν οι σχολές τους. Αφαιρετικά ή συγκεκριμένα, τα έργα διαθέτουν υψηλή ποιότητα και μεγάλη ευαισθησία, η οποία διακρίνει τους νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Άλλωστε, η Μπιενάλε είναι ένα βήμα να εκφραστούν τα νέα παιδιά εκτός της οργανωμένης αγοράς της τέχνης, η οποία είναι ιδιαίτερα επαχθής μέσα στις συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης που επικρατούν στη χώρα.

Για δέκα μέρες οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν με τα έργα τους ένα ελεύθερο διάλογο με τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα απολαύσουν τις αισθητικές αναζητήσεις του κάθε δημιουργού και θα προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα που θέτει.

Ιστορικό της Μπιενάλε

Η Μπιενάλε ξεκίνησε με ετήσιες εκθέσεις των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 1997 στην Κρήτη, με διοργανωτές τα Νέα της Τέχνης και τα ξενοδοχεία maris. Από το 2000 ξεκίνησε ο θεσμός της Μπιενάλε και στους συμμετέχοντες προστέθηκαν και οι άλλες δύο σχολές καλών τεχνών, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας. Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε στις πρώτες διοργανώσεις, η Μπιενάλε μεταφέρθηκε στην Αθήνα απευθυνόμενη σ’ ένα διευρυμένο κοινό. Με πρωτοβουλία του ελληνικού προξενείου του Καναδά το 2007 μεταφέρθηκε στο Τορόντο όπου παρουσιάστηκε σε δύο μεγάλες εκθέσεις. Σήμερα οργανώνεται από την εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.
 
Άρτεμις Καρδουλάκη
*Λεζάντες:

1. Γιώργος Μωυσίδης, «Άτιτλο», 2013, κάρβουνο, μολυβοκάρβουνο σε χαρτί, 190X145 εκ., 2013, 4ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ 

2. Γεωργία Γερογιάννη, χωρίς τίτλο, ξύλο –γυαλί – φως, 51Χ51Χ8 εκ. 2013, Εργαστήριο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών