Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα (Francis Ford Coppola) επιστρέφει φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Megalopolis», 45 χρόνια μετά το δεύτερο Χρυσό Φοίνικά του για την ταινία «Αποκάλυψη Τώρα» (1979), ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής (γενικός επιτετραμμένος) του εν λόγω κινηματογραφικού φεστιβάλ Τιερί Φρεμό (Thierry Frémaux) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η προετοιμασία

Η ταινία πρόκειται για ένα έργο πάθους του σκηνοθέτη, την οποία χρηματοδότησε με 120 εκατ. δολάρια από δικά του χρήματα, βρίσκεται στα σκαριά από το 1983, όταν ο Κόπολα έγραψε την πρώτη εκδοχή του σεναρίου.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, έχει ανακοινωθεί, καθυστερήσει και εγκαταλειφθεί πολλές φορές – με υλικό που μάλιστα γυρίστηκε και στη συνέχεια απορρίφθηκε σε αρκετές περιπτώσεις.

Η παραγωγή ολοκληρώθηκε πέρυσι. Οι λεπτομέρειες της πλοκής παραμένουν ασαφείς – έχει γνωστοποιηθεί πάντως πως πρόκειται για ένα έπος που ξετυλίγεται από την αρχαία ιστορία, μέχρι ένα δυστοπικό μέλλον, γεμάτο εσωτερισμό και δαιδαλώδεις έννοιες.

Η Υπόθεση

Ένα ατύχημα καταστρέφει μια μητρόπολη που μοιάζει με τη Νέα Υόρκη και βρίσκεται ήδη σε παρακμή. Ένας αρχιτεκτονικός ιδεαλιστής, ο Καίσαρας, στοχεύει στην ανοικοδόμηση της πόλης ως βιώσιμη ουτοπία, ενώ ο δήμαρχος, ο Φρανκ Σικέρο, έχει άλλα σχέδια που συνάδουν με τη διαφθορά, την απληστία και τη δίψα του για εξουσία. Ανάμεσα στους αντιμαχόμενους άνδρες και τα οράματά τους μπαίνει η  κόρη του Φρανκ, η Τζούλια. Κουρασμένη από την προσοχή και την εξουσία μέσα στην οποία γεννήθηκε, αναζητά το νόημα της ζωής της.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, theguardian.com, Wikipedia.com
Photo Credit: Στιγμιότυπο από το βίντεο “Francis Ford Coppola Breaks Down His Most Iconic Films | GQ”, GQ, via YouTube