Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου του 1944 γεννήθηκε στην Καλλιθέα ο Λευτέρης Βογιατζής. Ήταν η μέρα που η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τη γερμανική κατοχή, εξού και ο λόγος που πήρε το όνομα Ελευθέριος.

Φέτος, συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού και η Νέα Σκηνή του αποτίνει φόρο τιμής, διοργανώνοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής». Μάλιστα, τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν ανήμερα των γενεθλίων του, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου (ώρα 19.00).

Tο αφιέρωμα περιλαμβάνει:

Έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του θεάτρου με τίτλο «Το μικρό μεγάλο θέατρο» με υλικό από τις παραστάσεις που είχε ανεβάσει ο Λευτέρης Βογιατζής από το 1982 μέχρι και το 2012 στο Οδού Κυκλάδων, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και σε άλλες σκηνές. Όπως σημειώνει η Νίνα Κασσιάνου, στην οποία ανήκει η επιμέλεια της έκθεσης, πρόκειται για «μια παρουσίαση, μέσω επιλεγμένων φωτογραφιών, των 26 παραστάσεων που είχε σκηνοθετήσει ο Βογιατζής. Τις εικόνες από τις πρώτες επτά παραγωγές του είχε τραβήξει η Σοφία Φραγκούλη (1982-1992), ενώ τις εικόνες από τις επόμενες 19 παραγωγές ο Κώστας Ορδόλης (1992-2002)».

Προβολή οκτώ ταινιών στην αίθουσα του θεάτρου: «Τελευταία φορά στη σκηνή» του Ηλία Γιαννακάκη (2011), «Ιστορία των χρόνων μου» (παρασκήνιο) του Γιώργου Σκευά, «Ο δάσκαλος και ο μαθητής στο θέατρο» (παρασκήνιο) της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Ο Θείος Βάνιας» (παρασκήνιο) της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Με δύναμη από την Κηφισιά» (παρασκήνιο) Κατερίνας Ευαγγελάκου (1995), «Οι πρόβες του Λευτέρη Βογιατζή» (θεωρείο) των Δηώ Καγκελάρη και Μάνθου Σαντοριναίου (1999), «Από την Σάρα Καίην στην Λούλα Αναγνωστάκη» (παρασκήνιο) του Γιώργου Σκεύα (2003), «Ο Λευτέρης Βογιατζής μιλάει για το φως» του Ηλία Γιαννακάκη (2005).

Οι προβολές θα επαναληφθούν Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Οκτωβρίου στις 19.00.