Η καλλιτέχνις από την Σερβία παρουσίασε την τελευταία της δουλειά, μια όπερα αφιερωμένη στην Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό κτίριο της Bayerische Staatsoper, στο Μόναχο. Η πρώτη όπερα της Μαρίνα Αμπράμοβιτς είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά η πανδημία την ανάγκασε να αναβάλλει το μεγαλεπήβολο νέο της πρότζεκτ.

Το λυρικό θέατρο χωρητικότητας 2.300 θέσεων φιλοξένησε μόνο 200 θεατές λόγω των υγειονομικών προφυλάξεων και η ίδια η Μαρίνα δήλωσε πως το μετανιώνει που αναγκάστηκε να εργαστεί κάτω από τόσο περιοριστικές συνθήκες, καθώς θα χρειαστεί να βρίσκεται σε καραντίνα για να μπορεί να ολοκληρώσει τις εμφανίσεις της. Η πρεμιέρα θα γίνει διαθέσιμη και online από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το έργο ακολουθεί τη μυθική ιστορία της Μαρίας Κάλλας, αποτελώντας μια ωδή στη φωνή της σοπράνο και τις μοναδικές της άριες, αλλά και την ιστορία της ερωτικής της ζωής με τον Αριστοτέλη Ωνάση, εστιάζοντας στον πόνο που αυτή της προκάλεσε. Η Αμπράμοβιτς βρίσκει κοινά σημεία ανάμεσα στις ζωές τους, καθώς και οι δύο έχουν ραγισμένες καρδιές από ανθρώπους που τις πλήγωσαν.

Στην όπερα περιλαμβάνονται κάποια από τα κομβικά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Μαρίνα στην πρακτική των περφόρμανς της, όπως μαχαίρια, φίδια και φωτιά ή καπνός που δημιουργεί σύννεφα. Κάθε μία από τις εφτά άριες του έργου συνοδεύεται από την προβολή μίας ταινίας μικρού μήκους, στις οποίες η Αμπράμοβιτς σκοτώνεται από τον ηθοποιό Willem Dafoe. Οι συγκεκριμένες μικρού μήκους είχαν γυριστεί τον προηγούμενο Νοέμβριο στο Λος Άντζελες, σε σκηνοθεσία του Nabil Elderkin, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει βίντεο για μουσικούς όπως ο Kanye West και ο Kendrick Lamar.

Όπως δηλώνει η ίδια η δημιουργός, ήθελε να πάρει ένα παλιό μέσο, όπως η όπερα, και να το αποδομήσει για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο θέασής του.