Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στις 12.00 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εικαστική δράση “Εναλλακτικά ψησίματα: Τεχνική Saggar Firing“.

Εντυπωσιακή εναλλακτική τεχνική ψησίματος με τούς κεραμείστες Θοδωρή Γαλιγαλίδη και Μαριλένα Μιχοπούλου. Η διακόσμηση θα ξεκινήσει το πρωί και νωρίς το μεσημέρι θα ανάψει το καμίνι. Θα ακολουθήσει ομιλία-παρουσίαση από τον καλλιτέχνη με θέμα «Δημιουργικότητα & απεξάρτηση στην κεραμεική», Εργαστήρι κεραμικής ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»).

Μετά το διάλειμμα θα ανοιχτεί το καμίνι και θα βγούν τα αντικείμενα και κατόπιν θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν επεξηγήσεις. (Εξέδρα Αλέας)

SAGGAR FIRING

Το Saggar Firing είναι η μέθοδος δημιουργίας περιορισμένων ατμοσφαιρών μέσα σε ένα “δοχείο”. Στo δοχείο εμπεριέχεται το αντικείμενο που θέλουμε να διακοσμήσουμε. Το δοχείο μπορεί να κατασκευαστεί από οτιδήποτε, όπως αλουμινόχαρτο, κουτί κασσίτερου (κονσέρβας ή καφέ) και εφημερίδα την οποία κλείνουμε τελικά με πηλό.

Πριν τυλίξουμε το αντικείμενο, έχουμε βάλει μέσα τα στοιχεία εκείνα που θα μας δώσουν ένα χρωματικό αποτέλεσμα, όπως χλωριούχο σίδηρο, αλάτι, ζάχαρη ή άλλες σκόνες για διάφορα εφέ στο αποτέλεσμα, τρίχες αλόγου, σύρμα χαλκού και φύλλα δέντρων-φυτών, κα.

Συνήθως πυροδοτούμε αυτά τα δοχεία σε έναν κλίβανο raku, αλλά η τεχνική μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό φούρνο. Η θερμοκρασία δε θα πρέπει να υπερβεί τους 1350 βαθμούς F.

Μετά το πέρας τής εκδήλωσης στίς 6:00 μμ θα ακολουθήσει η εξ αναβολής διάλεξη τής ζωγράφου-κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη, «28 θεές της Θάλασσας».

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 14.00 είναι προγραμματισμένη η ομιλία “Η ιστορία της ζωής τους Κώστα Πανάρετου μέσα από την κεραμική“.

Ο Κώστας Πανάρετος θα μάς πάρει μαζί του, με την σύντροφο του και συνεργάτη του Κλειώ Brenner, σε ένα ταξίδι τής πορείας του από το ξεκίνημά του στην κεραμική έως σήμερα. Η καλλιτεχνική του και διδασκαλική του εμπειρία μαζί με τίς πρωτοποριακές εφαρμογές τής κεραμεικής που έχουν κάνει παρέα με την Κλειώ, συνθέτουν έναν νοερό πολυδιάστατο πίνακα που θα μάς παρουσιάσει μέσα από την ομιλία του και από πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό οπτικό υλικό. (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»)

Η τιμητική έκθεση με παλαιότερα έργα τού ιδίου και καινούργια μαζί με της συντρόφου του, θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια τής Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής (Αίθουσα «Κεραμικής Τέχνης»).


Διαβάστε επίσης:

55η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής