Το Between the Seas Festival ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2011 από την Ελληνίδα θεατρολόγο και παραγωγό Ακτίνα Σταθάκη με το στόχο να προβάλλει στη Βόρειο Αμερική τη σύγχρονη Μεσογειακή δημιουργία στον τομέα των παραστατικών τεχνών και να αποτελέσει πεδίο διαλόγου για τη Μεσογειακή ταυτότητα και σύγχρονη ιστορία. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσαν αφενός οι έντονες πολιτικοκοινωνικές διεργασίες στον Μεσογειακό χώρο εκείνη την εποχή, αφετέρου η έλλειψη μιας κοινής πλατφόρμας έκφρασης για όλους τους Μεσογειακούς καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αμερική.

Το φεστιβάλ, που απευθύνεται σε ανερχόμενους δημιουργούς που προέρχονται από τη Μεσόγειο ή των οποίων το έργο σχετίζεται με την περιοχή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Wild Project Τheatre της Νέας Υόρκης για 5 συνεχείς χρονιές (2011-2015). Παρουσίασε πάνω από 40 καλλιτέχνες από Αίγυπτο, Μαρόκο, Ισραήλ, Λίβανο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Συρία, ΗΠΑ, Καναδά κ.α., έκανε παραγωγές και μεταφράσεις σύγχρονων Μεσογειακών έργων και παρουσίασε παγκόσμιες και Βορειοαμερικανικές πρεμιέρες θεάτρου και χορού. Από Ελληνικής πλευράς το Between the Seas παρουσίασε στη Νέα Υόρκη το έργο των: Κανιγκούντα, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ολγα Ποζέλη, Λένα Κιτσοπούλου, Νάντια Φώσκολου.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος του Between the Seas για αποκέντρωση και για σύναψη συνεργασιών με πόλεις της Μεσογείου, το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, υπο την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ακτίνας Σταθάκη, θα ξεκινήσει με ένα καλλιτεχνικό residency (4-9 Σεπτεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Μονεμβασίας (σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας) ενώ θα ακολουθήσει συνεργασία με το Festival Internazionale Nuova Danza στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας όπου θα παρουσιαστούν χορογράφοι από το Between the Seas.

Tο πρόγραμμα του φεστιβάλ στην Αθήνα θα περιλαμβάνει παραστάσεις από το Λίβανο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία και την Ελλάδα, θεατρικά αναλόγια έργων από το Κόσοβο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Νοητή Γραμμή), ημερίδα για την πρόσβαση, παραγωγή και δραματουργία στο θέατρο για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Αρτιμέλεια) καθώς και σεμινάριο για τη βιωσιμότητα των ανεξάρτητων θεατρικών οργανισμών από τον Νότιο Αφρικανό ακτιβιστή, συγγραφέα και ειδικό σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής Mike Van Graan.

Αναλυτικό πρόγραμμα 

Δευτέρα 11/9, 20:00

Φλαμένκο και σύγχρονος χορός | Paula Quintana (Ισπανία): PIELES

Τρίτη 12/9, 19:00

Borja Gonzalez (Ισπανία): DREAMS OF THE MEDITERRANEAN

Storytelling με ζωγραφική σε άμμο και ζωντανή μουσική

Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά.

Τετάρτη 13/9, 20:00

Θέατρο | Sardegna Teatro (Σαρδηνία): GIOVANNA DENTA ANCHE PRIMAVERA

Πέμπτη 14/9, 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Θεατρική ανάγνωση | ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ του Jeton Neziraj

Μετάφραση: Ελεάνα Ζιάκου, Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Παρασκευή 15/9, 20:00

Διάλεξη-Performance | Sahar Asaf (Λίβανος): NO SUPPLY NO DEMAND. A REREADING OF LEBANON’S SEX TRAFFICKING SCANDAL

Σάββατο, 16/9, 11:00-13:00

Εργαστήριο | Rachel Erdos: Masterclass για επαγγελματίες χορευτές.

Κόστος: 12 ευρώ

Σάββατο 16/9, 14:00-17:00

Εργαστήριο | Mike Van Graan: Sustaining independent performing arts practice: What? Why? How? Κόστος: 12 ευρώ

Σάββατο 16/9, 20:00

Σύγχρονος χορός | Equilibrio Dinamico (Ιταλία): WALKING AND TALKING | IDEAS ARE LIKE FISHING

Κυριακή 17/9, 20:00

– Gabrielle Neuhaus (Ισραήλ): BARCODE

– Rachel Erdos (Ισραήλ): Q&A

Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)