Με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνεται φέτος το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Days of Percussion 2016» από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τέχνης Κρουστών Οργάνων και το Ελληνικό παράρτημα της Percussive Arts Society που για 6η συνεχή χρονιά παρουσιάζουν τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες των κρουστών οργάνων και δίνουν την δυνατότητα σε νέους μουσικούς να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση διεθνούς κύρους στο κέντρο της Αθήνας.

Η φετινή πρωτοτυπία του Φεστιβάλ είναι η παρουσία του Paris Percussion Group, του γαλλικού συνόλου Κρουστών Οργάνων του Παρισιού, το οποίο αποτελείται από δώδεκα σπουδαίους σολίστ και έναν εξαιρετικό μαέστρο. Τα μέλη του συνόλου, εκτός από τις τρεις συναυλίες, θα πραγματοποιήσουν Masterclasses και θα αποτελέσουν την κριτική επιτροπή του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Κρουστών για Νέους Σολίστ.

Ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Κρουστών για Νέους Σολίστ, στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο μουσικοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίζεται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες καθώς και σε τέσσερις ενότητες ανά όργανο (πληκτροφόρα κρουστά, τύμπανα, multipercussion και ταμπούρο) και θα πραγματοποιείται καθημερινά από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 το πρωί στην Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του φεστιβάλ διακρίνεται από τα Masterclasses τα οποία θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου, δυο φορές τη μέρα στις 15:00 και 16:00 και περιλαμβάνουν θέματα όπως: το ορχηστρικό ρεπερτόριο των τυμπάνων, το ταμπούρο και ο Jacques Delécluse, ο αυτοσχεδιασμός στο βιμπράφωνο, η εξέλιξη των Ευρωπαϊκών κρουστών οργάνων ορχήστρας κ.α.

Στις τρεις συναυλίες του Φεστιβάλ το Paris Percussion Group θα ερμηνεύσει και έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, μεταξύ των οποίων και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρου Μαρκέα, Metatropes.

Αναλυτικά τα προγράμματα των συναυλιών:

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30 – Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή)

Σολίστες του Paris Percussion Group ερμηνεύουν τα έργα:
Drew Worden – Escape
Toru Takemitsu – Rain Tree
Gérard Grisey – Stèle
Bob Becker – Mudra
Iannis Xenakis – Pléiades, Peaux

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30 – Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή)

Ο Rémi Durupt και η Vassilena Serafimova ερμηνεύουν τα έργα:
Laurent Durupt – Praeludarium
Fritz Hauser – Die Klippe
Kaija Saariaho – Six Japanese Gardens
Johann Sebastian Bach – Chaconne
Patrick Zimmerli – Slight of Hand [Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση]
Laurent Durupt – 61 Stèles

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30 – Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή)

Το Paris Percussion Group, υπό την διεύθυνση του Dylan Corlay ερμηνεύει τα έργα:
Edgar Varèse – Ionisation
Maurice Ravel – Ma Mère l’Oye
Alexandros Markeas – Metatropes [Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση]
Nicolas Mathuriau – Berceuse et Ronde en forme d’étude [Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση]
Patrick Zimmerli – Gathering Pools

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Percussive Arts Society http://greece.pas.org/