Η 6η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων εγκαινιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του

Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει ως τις 17 Οκτωβρίου 2010. Την έκθεση οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι μια εκδήλωση – θεσμός στον χώρο των αρχιτεκτόνων και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάδειξη και ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και πρακτικής.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η παρουσίαση αντιπροσωπευτικού δείγματος
δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, η ανάδειξη καινοτόμων προσεγγίσεων και πρακτικών και η ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά την παραγωγή θεωρητικής σκέψης και αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η καλλιέργεια της ευαισθησίας του ευρύτερου κοινού
απέναντι στο ζήτημα της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. Στη Biennale γίνονται δεκτές συμμετοχές αρχιτεκτόνων ηλικίας ως και 45 ετών, με υλοποιημένο έργο ή μη υλοποιημένες προτάσεις, αλλά όχι με σπουδαστικές εργασίες.

Η “1η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων” έγινε τον Δεκέμβριο του 1995 στην Αθήνα. Η “2η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1998 και μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του ‘98 και στην Τύνιδα το Μάιο του ‘99. Η “3η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων” με θέμα “Τόποι Νομαδικής Κατοίκησης” παρουσιάστηκε στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα τον Νοέμβριο του 2001 και στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2002.

Η “4η Βiennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων” έγινε τον Νοέμβριο του 2004 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η επιτροπή επιλογής συγκροτήθηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Νίκο Καλογήρου, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, και Λόη Παπαδόπουλο.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 74 έργα που επιλέχθηκαν από το σύνολο των 368 συμμετοχών. Η παρουσίαση των έργων γίνεται με φωτογραφικό, σχεδιαστικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και με προπλάσματα, ενώ στον κατάλογο της έκθεσης παρουσιάζονται όλα τα έργα που υποβλήθηκαν.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Ηλίας Κωνσταντόπουλος και την επιμέλεια του καταλόγου η διευθύντρια του Ινστιτούτου αρχιτέκτων Μαριάννα Μηλιώνη.