Η Αγορά στηρίζει τον κινηματογράφο της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής, ιδιαίτερα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο*, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία. Η φιλοξενούμενη χώρα της δράσης Bridge to the North θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media, καλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους.

Αναλυτικά τα τμήματα της Αγοράς και οι τελικές ημερομηνίες καταθέσεων:

AGORA WORKS IN PROGRESS

3-7 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 65η διοργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο και την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωσή τους.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Agora Works in Progress περιλαμβάνονται και οι εξής: The Sea and its Waves – Liana & Renaud (ACID Cannes 2023), Ησυχία 6-9 – Χρήστος Πασσαλής (Διεθνές Διαγωνιστικό Karlovy Vary IFF 2022), Have you Seen this Woman? – Dušan Zorić, Matija Gluščević (Venice FF – International Film Critics’ Week), How Is Katia? – Christina Tynkevych (Locarno FF – Cineasti del Presente 2022 – Special Jury Prize, Best Actress), Η Πόλη και η Πόλη – Σύλλας Τζουμέρκας και Χρήστος Πασσαλής (Διαγωνιστικό τμήμα Berlinale Encounters 2022), Σελήνη, 66 Ερωτήσεις – Ζακλίν Λέντζου (Διαγωνιστικό τμήμα Berlinale Encounters 2021), Rock Bottom Riser – Fern Silva (Special Mention – Berlinale Encounters 2021), SWEAT – Magnus von Horn (Cannes 2020 Label), Last Days of Spring – Isabel Lamberti (L’ACID Cannes 2020 Label), Papicha – Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019 – Φεστιβάλ Καννών).

Τα βραβεία του Agora Works in Progress:

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

  • Authorwave Post-production Award
    Creative Image Post Services
  • 119 Marvila Studios Award
    Υπηρεσίες μίξης ήχου
  • ΕΡΤ Agora Works in Progress
    Βραβείο 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία

Ανεξάρτητα βραβεία

  • Onassis Film Award 10.000 ευρώ σε ελληνική ταινία που συμμετέχει στην Αγορά (είτε στο Crossroads Co-production Forum, είτε στο Agora Works in Progress)

CROSSROADS CO-PRODUCTION FORUM

3-7 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 21 Ιουνίου 2024

Οι αιτήσεις για το 20ό Crossroads Co-production Forum παραμένουν ανοιχτές έως τις 21 Ιουνίου. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι δημιουργικές ομάδες (σκηνοθέτης/ις και παραγωγός) των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με παραγωγούς, χρηματοδότες, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents), εκπροσώπους φεστιβάλ και κινηματογραφικών αγορών καθώς και κορυφαίους διεθνείς επαγγελματίες από διάφορους τομείς της κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα συμμετέχουν στην 65η διοργάνωση.

AGORA FILM MARKET

3 Νοεμβρίου-31 Δεκεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 22 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 14 Οκτωβρίου 2024

Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν τον δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης, παρουσιάζεται μια επιλογή από ελληνικές ταινίες των δύο τελευταίων ετών.

THESSALONIKI LOCARNO INDUSTRY ACADEMY

2-7 Νοεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 16 Αυγούστου 2024

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, συνδιοργανώνουν το Thessaloniki Locarno Industry Academy. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και των new media που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών να επεκτείνουν την εμπειρία τους και το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομής και προγραμματισμού ταινιών.

AGORA SERIES

2-3 Νοεμβρίου 2024

H ενότητα Agora Series επιστρέφει φέτος με ένα διευρυμένο πρόγραμμα αφιερωμένο στις σειρές, το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Νοεμβρίου 2024. Η πρωτοβουλία αυτή του Φεστιβάλ στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της κινηματογραφικής παραγωγής και της δημιουργίας σειρών για την τηλεόραση και τις άλλες πλατφόρμες, περιλαμβάνοντας masterclasses από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν την οπτικοακουστική βιομηχανία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πνευματική ιδιοκτησία και ο κοινωνικός αντίκτυπος, καθώς και παρουσιάσεις πρότζεκτ συμπαραγωγής. Φέτος, το Agora Series, μέσω του προγράμματος και των δράσεών του, θέτει στο επίκεντρο τη συμπαραγωγή σειρών για τηλεοπτικά δίκτυα και streaming πλατφόρμες.

AGORA SHORT FILM LAB

3-7 Νοεμβρίου 2024

Το Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Συμμετέχοντες είναι οι σκηνοθέτες των βραβευμένων ταινιών των δύο φεστιβάλ μικρού μήκους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους, και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους.

MEET THE FUTURE

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδεικνύει κάθε χρόνο έναν διαφορετικό κλάδο των επαγγελματιών του ελληνικού κινηματογράφου, προωθώντας τη δουλειά τους και παρέχοντας πολύτιμα εφόδια για την προβολή και δικτύωσή τους στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Στις προηγούμενες διοργανώσεις, το Meet the Future παρουσίασε τη δουλειά ανερχόμενων σεναριογράφων, σκηνοθετών, διευθυντών φωτογραφίας, μοντέρ και νέων ηθοποιών. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι επαγγελματίες που θα πάρουν μέρος στο φετινό Meet the Future.

BRIDGE TO THE NORTH

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της Αγοράς, το Bridge to the North, είναι μια νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης, και κάθε χρόνο φιλοξενεί μια διαφορετική χώρα από την περιοχή της Βαλτικής ή της Σκανδιναβίας. Το Bridge to the North εξερευνά νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και καλλιτεχνικών συνεργασιών και δημιουργεί γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές ανταλλαγές.

AGORA TALKS

Κάθε χρόνο η Αγορά παρουσιάζει στους επαγγελματίες του σινεμά και στα πρότζεκτ που συμμετέχουν τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση στα πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Από την ανάπτυξη σεναρίου και τη συμπαραγωγή, μέχρι το μάρκετινγκ, την πώληση και διανομή μιας ταινίας, η Αγορά δίνει το βήμα σε ειδικούς που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και προσφέρουν πρακτικές συμβουλές.