Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την πρεμιέρα του φετινού 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο οποίο δεν θα υπάρξουν τελικά ελληνικές συμμετοχές, ενώ λίγες θα είναι και οι χολιγουντιανές παραγωγές.

Στις 27 Αυγούστου κάνει πρεμιέρα το 65ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας με την νέα ταινία των αδελφών Κοέν Burn after reading.

Οι νέες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν θα συμμετάσχουν τελικά στο Φεστιβάλ, αν και αρχικά υπήρξε έντονη φημολογία ότι οι δύο ελληνικές ταινίες θα προβάλλονταν.

Από το Φεστιβάλ θα λείπουν όμως και οι χολιγουντιανές παραγωγές, αφού η μεγάλη απεργία των σεναριογράφων στην Αμερική, πριν λίγους μήνες, οδήγησε στην αναβολή της εξόδου πολλών ταινιών στις αίθουσες.

Στη νέα ταινία των αδελφών Κοέν που θα ανοίξει το Φεστιβάλ, πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνι, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Μπραντ Πιτ, και θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 21 ταινίες (πέντε αμερικανικές, τέσσερις ιταλικές, δύο γαλλικές, μια γερμανική και οι υπόλοιπες συμπαραγωγές), ενώ αρκετές είναι οι ιαπωνικές ταινίες animation που θα προβληθούν.

Ανάμεσά στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό είναι οι: Τhe wrestler (Ο παλαιστής) του Ντάρεν Αρονόφσκι (σκηνοθέτης του Ρέκβιεμ για ένα όνειρο), Τhe burning plain (Η φλεγόμενη πεδιάδα) του Γκιγιέρμο Αριάγα, σεναριογράφου των ταινιών 21 γραμμάρια, Τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα, που κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Ακόμα θα προβληθούν οι ταινίες: Rachel getting married του Τζόναθαν Ντέμι με τις Ντέμπρα Γουίνγκερ, Αν Χαθαγουέι, Ηurt locker της Κάθριν Μπιγκελόου με τους Ρέιν Φάινς, Γκάι Πιρς, Αchilles and the tortoise του Τακέσι Κιτάνο, Ιnju του Μπάρμπετ Σρέντερ, Gake no ue no Panyo (Ο Πάνιο στην άκρη της θάλασσας), κινούμενα σχέδια του Χάγιο Μιγιαζάκι, Νuit de chien (Η νύχτα του σκύλου) του Βέρνερ Σρέντερ.

Στο εκτός συναγωνισμού τμήμα θα προβληθούν 21 ταινίες, ανάμεσά τους ένα παλιό ντοκιμαντέρ του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι.

Πρόεδρος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, είναι ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς.