Με θέα την Καβάλα. Φέτος το φεστιβάλ έχει ΘΕΑ.

Η λέξη στα κεφαλαία μπορεί να διαβαστεί και Θεά. Ο τόνος έτσι κι αλλιώς είναι της Καβάλας. Αυτή μας δίνει τον τόνο, το λόγο, εδω και 61 χρόνια.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, από εκεί που είχαμε μείνει, με την ίδια ένταση, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Επιμένουμε στις βασικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα αλλάζουμε. Ναι, το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στην Καβάλα. Γιορτάζει μαζί της τα 100 χρόνια του Δήμου Καβάλας.

Καλλιτέχνες που κατάγονται, ζουν και δραστηριοποιούνται στην Καβάλα, εικαστικοί, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, φωτογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες – και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ – παρουσιάζουν την εργασία τους στην πόλη τους, στην πόλη μας.

Ο Κώστας Καρακίτσος χρωματίζει τέσσερις δρόμους της πόλης ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους περαστικούς. Ο Λευτέρης Κελβερίδης επιλέγει και προλογίζει εφτά κορυφαίες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου για μια βδομάδα προβολών στον -ιστορικό πια- Ζέφυρο. Η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στήνει στο Καρνάγιο μια παράσταση για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους που τρεμοσβήνει, τους Αιγύπτιους ψαράδες, εξερευνώντας το θαλάσσιο μονοπάτι όπου ο «νεκρός ταξιδιώτης» του Παπαδιαμάντη  συναντά έναν χαμένο ψαρά από την Αίγυπτο. Τραγουδοποιοί που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας – ο Μιχάλης Πρεπόνης και οι αδελφοί Ευφροσυνίδη – συναντιούνται για μια μεγάλη κοινή συναυλία. Ο Άλκης Ζοπόγλου με το σχήμα του Kontrabando,συνδυάζοντας ηχοχρώματα και μουσικές διαφόρων πολιτισμών, επιστρέφουν στην Καβάλα για μια μοναδική μουσική βραδιά στην αυλή του Ιμαρέτ. Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης ανασύρει από την λήθη την  πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη που –αν και Κρητικός – αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Καβάλας.

Η Καβάλα γίνεται θέμα και προορισμός της φετινής εικαστικής δράσης με τίτλο “Εικαστική διαδρομή στην πόλη”, σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο.

Καλλιτέχνες δημιουργούν έναν εικαστικό περίπατο, με στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Καβάλας αλλά και σε ιστορικά καταστήματα. Κάθε έργο θα αποτελεί και μια στάση της πρωτότυπης αυτής διαδρομής, μια ψηφίδα στο παλίμψηστο μωσαϊκό της πόλης και της ιστορίας της.

Φυσικά, δεν λείπουν οι φιλοξενίες μεγάλων σχημάτων μουσικής, θεάτρου και χορού στο Φρούριο της πόλης, στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου αλλά και στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Φάρο.

Σταθερός τόπος συνάντησης, ωστόσο, παραμένει πάντα το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Εκεί υποδεχόμαστε σημαντικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, του ελεύθερου θεάτρου, των μεγάλων κρατικών σκηνών Ελλάδας και Κύπρου. Ξεχωριστή θέση στο φετινό μας πρόγραμμα έχει η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ομάδα VASISTAS, που κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Στόχος μας παραμένει πάντα η δημιουργία ενός φεστιβάλ με δικό του χαρακτήρα, δικό του βλέμμα. Η περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο, οι Κρηνίδες, αποκτούν ξανά ζωή με το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που συνεχίζεται για 2η χρονιά, πιο θαρραλέα, πιο δυναμικά. Προσκαλούμε σημαντικούς σκηνοθέτες και τους συνεργάτες τους, να διαμείνουν και να εργαστούν στις Κρηνίδες για σχεδόν ένα μήνα, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα δείχνοντας – όχι μόνο το αποτέλεσμα του κόπου τους  – αλλά ολόκληρη τη διαδικασία των προβών πάνω στο αρχαίο δράμα, που θα είναι ανοιχτή σε όποιον  ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Γιάννη Καλαβριανό να στήνει μια παράσταση για τον σχετικά άγνωστο μύθο του Βελλεροφόντη, με τους Διαμαντή Αδαμαντίδη, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Κοτσιφάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο και Στέφη Πουλοπούλου. Τη Γεωργία Μαυραγάνη, με τους τελειόφοιτους της Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, σε μια πρώτη σκηνική προσέγγιση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Τον Θέμη Πάνου, τον Δημήτρη Σωτηρίου και τον Θανάση Δήμου, έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, να πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Ο ενθουσιασμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος βλέποντας φέτος την τοπική μας παραγωγή γίνεται παγκόσμια, αφού η εναρκτήρια παράσταση του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, «Ίων» του Ευριπίδη, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, μια δουλειά που γεννήθηκε εδώ, στις Κρηνίδες,  έγινε δεκτή να παρουσιαστεί στο θέατρο «THE TANK» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την επόμενη άνοιξη.

Όμως, έχουμε κι έναν ακόμη λόγο να χαμογελάμε. Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι πια μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, έναν θεσμό που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης του Αρχαίου Δράματος τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.

Θοδωρής Γκόνης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Φιλίππων & ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

7 Ιουλίου
5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ
«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Θέµης Μουµουλίδης

14 Ιουλίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Χοηφόρες» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

18 & 19 Ιουλίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
«Θεσµοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

21 Ιουλίου
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
«Πέρσες» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

22 & 23 Ιουλίου
Επιχειρήσεις Μαροσούλη – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

25 Ιουλίου
Arcadia Media – ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας – ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Αγαµέµνων» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

27 & 28 Ιουλίου
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

4 & 5 Αυγούστου
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Αιµίλιος Χειλάκης – Μανωλης ∆ούνιας

11 Αυγούστου
Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
«Η Συνάντηση»

18 Αυγούστου
ΚΘΒΕ
«Ορέστης» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

25 Αυγούστου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

26 Αυγούστου
«Χένσελ και Γκρέτελ»
Σκηνοθεσία: Κάρµεν Ρουγγέρη

29 Αυγούστου
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

ΦΡΟΥΡΙΟ

10 Ιουλίου
∆ΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – Create4Art
Άγρια ∆ύση του Θοδωρή Αθερίδη
Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα

24 Ιουλίου
«Buenos Tangos, Romper el Piso»
Χορογραφίες: Natalia Hills

30 Ιουλίου
∆ΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Οιδίπους – Ο µύθος του κόσµου όπως τον είπαν οι Έλληνες»
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
1918-2018 Δήµος Καβάλας

9 Ιουλίου
Σωκράτης Μάλαµας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου
«Με στόµα που γελά»
Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

23 – 29 Ιουλίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ
«Το Φεστιβάλ πάει σινεµά»
Θερινός Κινηµατογράφος «Ζέφυρος»

1 Αυγούστου
Κωστής Μαραβέγιας
Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

3 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Βαρέα και Ανθυγιεινά – Μιχάλης Πρεπόνης
Συναυλία “Χίλιοι δρόµοι . . .”

8 & 9 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
«Βάρδα µπένε – µια ιστορία που µάλλον δε θέλεις να ακούσεις»
Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόµου – Βαµβακά
Καρνάγιο

22 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΑΠΑ ΕΚ∆ΟΤΙΚΗ
Κοσµάς Χαρπαντίδης «Κάπα ποιητού», Παρουσίαση βιβλίου
7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

23 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Kontrabando «Μελωδίες και ρυθµοί µιας πολυπολιτισµικής Ελλάδας»
Ιµαρέτ

27 Αυγούστου
∆ηµήτρης Μυστακίδης «AMERIKA» (SOLO)
7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου ∆ράµατος

1-21 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Κρηνίδες Καβάλας

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις Κρηνίδες την περασμένη χρονιά, το Φεστιβάλ Φιλίππων επαναλαμβάνει φέτος το εγχείρημα, με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες τριών ομάδων. Το Εργαστήριο θα λάβει χώρα στην περιοχή των Κρηνίδων από την 1η Αυγούστου και θα καταλήξει στη δημιουργία τριών νέων παραστάσεων εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα.

20 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
«Βελλεροφόντης» Παλεύοντας µε τα τέρατα
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

21 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
«Βασιλική Β’ – Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη»
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Βασιλική Β’

∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «∆ήλος» – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
«Προµηθέας ∆εσµώτης» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

7 Ιουλίου-29 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
«Εικαστική διαδροµή στην πόλη»
Επιµέλεια: Ίρις Κρητικού

7 Ιουλίου-29 Αυγούστου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Έκθεση του Κώστα Καρακίτσου
«Χρωµατόδροµοι»


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στο: 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Πρόγραμμα


Σχεδιασμός εικόνας και ταυτότητας του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων: Ανδρέας Γεωργιάδης