Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», το επιτυχημένο σιδηροδρομικό φεστιβάλ Τεχνών που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, με στόχο την προώθηση νεανικών καλλιτεχνικών δυνάμεων στον χώρο του πολιτισμού, συνεχίζει και φέτος τη παραγωγική του πορεία, για 5η συνεχή χρονιά, από την 22 έως και 31 Μαΐου 2015.

Το New Wagon της Αμαξοστοιχίας, με τα 12 μικρά και ιδιωτικά διαμερισματάκια του, τα 12 «κουπέ» του, είναι ο πυρήνας του φεστιβάλ. Από το 2010 έως σήμερα, μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά του, αναδεικνύει πρωτότυπες και ευφάνταστες καλλιτεχνικές δράσεις προσφέροντας στους θεατές μια μοναδική εμπειρία ιδιωτικής θέασης. Ταυτόχρονα αποτελεί βήμα έκφρασης και δημιουργίας για δεκάδες νέους καλλιτέχνες και ομάδες αλλά και αφετηρία για νέες συνεργασίες με το μοναδικό Τρένο-Θέατρο.

Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, τo 5ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» φιλοξενεί νεανικές ομάδες αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (μουσικούς, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορογράφους, performers, video artists, εικαστικούς κλπ.), που εμπνέονται από τα αυθεντικά, πατιναρισμένα από τον χρόνο 12 Κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας, δημιουργούν και παρουσιάζουν πρωτοποριακά projects σύντομης διάρκειας για μικρές ομάδες θεατών, επί ένα συνεχές δεκαήμερο.

Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις επεκτείνονται και στα υπόλοιπα βαγόνια, στο Αντίσκηνο καθώς και στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας προσφέροντας στους επισκέπτες, καθημερινά για ένα συνεχόμενο δεκαήμερο, μια δημιουργική γιορτή Τεχνών.

Εκδηλώσεις

Arrivals-Departures: Station 2

θεατρική performance στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express

Oμάδα PartSuspended

δημιουργία Oμάδα PartSuspended  σύλληψη / σκηνοθεσία Χάρη Μαρίνη  video editing Xρήστος Ραχιώτης  μουσική σύνθεση ∆ημήτρης Παλαιογιάννης  κινησιολογία Βέρα Κίτνα  φωτογραφία Βαγγέλης Νικολακόπουλος  ειδικοί συνεργάτες Saskia Fischer, Ειρήνη Κεκάτου, Θοδωρής Κομίνης, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, Άννα Χαλικιά, Ευγενία Χερουβείμ, Matthew Williams  ερμηνεία Camilla Canocchi, Ειρήνη Γλαμπεδάκη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Βέρα Κίτνα, Χάρη Μαρίνη, Υρώ Μιχαλακάκου, Αρκαδία Ψάλτη

Κάνε μια ευχή. Η τελευταία αναχώρηση. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που θά ‘θελες να κάνεις πριν αναχωρήσεις; Το τελευταίο πάρτυ γενεθλίων του Morrissey – μουσική λίγο πριν το τέλος που πλησιάζει. Ξεφορτώνομαι ή χάνω; Το σπίτι μου. Να σου πω την ιστορία ενός δέματος που ταξίδευε μέχρι εδώ; Τι είναι μέσα; Αναχώρηση ΚΧ117-39. Ο ήχος μιας γραφομηχανής που έχει πάρει φωτιά. Φτάνω. Ηφαίστειο. Τα κλειδιά σου μην ξεχάσεις! Άδεια εισόδου στη χώρα. Σκάλες. Ράγες. Θάλασσα. Υπόγειο. Φως. Αναχωρούμε.

Cassata & Ashure

θεατρική performance στο Αντίσκηνο

Οµάδα “Παζλ από μικρές πολυφωνίες”

σκηνοθεσία ∆ηµήτρης Αλιµπέρτης, Τάσος Σαρέλλας  κείµενο Μαρία-Oltiana Σολά  δραµατουργική επιµέλεια Τάσος Σαρέλλας  σκηνικά / κοστούµια Λήδα ∆οκουµετζίδη  χορογραφίες / επιµέλεια κίνησης Αριστοτέλης Μαγουλάς  βοηθός σκηνοθέτη Κέλλυ Καρακούλη  ερμηνεία Μαρία-Oltiana Σολά, στον ρόλο της “σκιάς” Αριστοτέλης Μαγουλάς.

“Cassata & Ashure…, μέσα σε δύο γραµµές η ιστορία µιας ζωής. Αλβανία-Ελλάδα: διαδροµή, περιπέτεια, φόβος, αρχή, έρωτας. Είµαι εδώ. Για τα καλά. Πάρ´ το απόφαση. Αφιερωµένο στις γεύσεις των παιδικών µου χρόνων…”.  Μία devised παράσταση/performance, βασισµένη στο αληθινό οδοιπορικό µιας ζωής. Ακούγεται απόσπασµα από την “Εβραία” του B. Brecht.

No Boundaries

εικαστική παρέμβαση στο New Wagon

Ανδρέας Κοκκαλιάρης

εικαστική δημιουργία Ανδρέας Κοκκαλιάρης

Το τρένο δεν είναι μόνο ένα μέσο μεταφοράς. Αντιπροσωπεύει μια διαφορετική φιλοσοφία, λειτουργεί σαν ένα είδος ορμητηρίου, που οδηγεί όχι μόνο σε νέους τόπους αλλά και σε μια νέα καλλιτεχνική δημιουργία. Τα ταξίδια, η θέαση μαγευτικών τοπίων απομακρύνουν από το εδώ και το τώρα και μεταφέρουν την ύπαρξη έξω από τον χώρο και τον χρόνο. Ένα βαγόνι γεμάτο χάρτες, ιδέες και αναμνήσεις από ταξίδια σε μέρη άγνωστα αλλά και γνωστά, πάνω σε μία συγκεκριμένη πορεία-διαδρομή, επιλεγμένη μέσα από τη μακρόχρονη, προσωπική εμπειρία του καλλιτέχνη. Σ’ αυτή τη μυστικιστική ατμόσφαιρα οι επισκέπτες αναπολούν και στοχάζονται την άχρονη πορεία του τρένου. Αναρωτιούνται για τη διαδρομή που ακολουθεί το τρένο, ψάχνουν στους χάρτες για να μπορέσουν να προσανατολιστούν. Ενθαρρύνονται να ταξιδέψουν κι εκείνοι, να μετρήσουν, να σχεδιάσουν και να χαράξουν τη δική τους πορεία, αρκεί να δώσουν λίγη παραπάνω σημασία στις γραμμές που ενώνουν τις τελείες και στις διαδρομές ανάμεσα στους σταθμούς των ταξιδιών.

The Dream of my Dream

χορευτική performance στο Αντίσκηνο

Ομάδα Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος

χορογραφία / σκηνοθεσία Φένια Αποστόλου κοστούμια / φωτισμοί Ευδοκία Βεροπούλου  μουσική / τρομπέτα Βαγγέλης Βλάχος βοηθός χορογράφου Γαλήνη Γυρτάτου ειδικές κατασκευές Δημήτρης Φίλιος φωτογραφία Χρήστος Μαθιουδάκης  βοηθός παραγωγής Σταύρος Ράγιας  υπεύθυνος επικοινωνίας Χαράλαμπος Μπερτσάτος

παραγωγή Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

ερμηνεία Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να σταθεί όρθιος…  Κάποια στιγμή λαμβάνει μια πρόσκληση για ένα πάρτυ. Εκεί, στην αρχή, βρίσκει συντροφιά αλλά μετά τη μοναξιά. Η μέρα ενός νεαρού άνδρα ή του αγαπημένου του καρτούν; Πώς δύο διαδρομές γίνονται μία; Πώς το όνειρο ενός άνδρα είναι το όνειρο ενός παιδιού και πώς η ζωή ενός ενήλικα μπορεί να επιστρέψει πίσω στην παιδική του ηλικία; Ένας χορευτής και μια τρομπέτα. Μέσα σε τέσσερις πράξεις το όνειρο γίνεται η πραγματικότητα ενός ιδανικού εαυτού, όπου ο άνδρας και ο άνθρωπος, ο άνθρωπος και το κινούμενο σχέδιο, συνυπάρχουν.

Άγρια Εκπαίδευση

θεατρική performance στο Θεατρικό Βαγόνι

Οµάδα “Παζλ από μικρές πολυφωνίες”

σκηνοθεσία ∆ηµήτρης Αλιµπέρτης, Τάσος Σαρέλλας  διασκευή Τάσος Σαρέλλας 

σκηνικά / κοστούµια Λήδα ∆οκουµετζίδη  

ερμηνεία Κέλλυ Καρακούλη

“…Όλοι σας θα πεθάνετε. Αύριο θα σας βάλω να γράψετε µία έκθεση. Θέλω να είναι η ωραιότερη έκθεση της ζωής σας. Θέµα: η κηδεία σας. Χωρίς αντιγραφές. Αν εντοπίσω δύο κηδείες που να µοιάζουν µεταξύ τους, θα τις µηδενίσω και τις δύο.”  Η ∆εσποινίς Μαργαρίτα είναι η καλύτερη δασκάλα που θα µπορούσε να έχει κανείς. Είναι ένα τέρας, ένας δικτάτορας. Μία αλληγορία για τον ολοκληρωτισµό και την καταπίεση στο πρόσωπο µιας δασκάλας δηµοτικού. Κύρια διδακτέα ύλη της, η διαδροµή της ζωής της. Μία devised παράσταση/performance βασισµένη στο έργο “Δεσποινίς Μαργαρίτα“ του R. Athaide.

Διαφημίσεις

μουσικό live στην Aποβάθρα

DeciCanto

επιμέλεια κίνησης / σκηνοθεσία Λέτα Αμπαζή  vocal arrangement Έλενα Πατρόκλου μουσική / καλλιτεχνική επιμέλεια Στέλιος Βλάχος  management / oργάνωση παραγωγής Στέλιος Βλάχος – DeciCanto  τραγούδι  Άννυ Γιώτα, Γιάννης Λάφης, Κασσιανή Ντάλια, Γιάννης Χειλάς  πιάνο Σπύρος Κανταρέλης  κιθάρα Κωνσταντίνος Αυλωνίτης, κρουστά Παναγιώτης Βλάχος

Η καλλιτεχνική ομάδα DeciCanto ξεκινάει δυναμικά και επιχειρεί ένα φιλικό άνοιγμα προς το κοινό. Δανείζεται το όνομά της από το καλλιτεχνικό εργαστήρι “DeciCanto”, στο οποίο φοιτούν οι τέσσερις νεαροί τραγουδιστές που την αποτελούν. Εμπνέεται από τη διαχρονική ελληνική και ξένη μουσική ερμηνεύοντας με τον δικό της πολυφωνικό τρόπο διασκευές (Στ. Κραουνάκη, Φ. Δεληβοριά, Αρλέτας, Beatles κ.α.) αλλά και δικά της κομμάτια. Στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών οι DeciCanto συνοδεύονται από τριμελή ακουστική μπάντα με πιάνο, κιθάρα και cajon.

Η Κλοπή στο Όριεντ Εξπρές

θεατρική performance στο Wagon Restaurant

Ομάδα Μετ-αλλάξ

κείμενο Νίκος Ιωσίπου, Μάνος Φιλιππόπουλος  σκηνοθετική καθοδήγηση Μάνος Γερωνυμάκης σε συνεργασία με την ομάδα Μετ-αλλάξ  επιμέλεια κειμένου / χαρακτήρων Εύα Στυλάντερ  κοστούμια Μαρία Λιτσοπούλου  ερμηνεία Κλειώ Αβραμίδου, Μάνος Γερωνυμάκης, Αναστασία Δέλτα, Νίκος Ιωσίπου, Μέμος Κοέν, Nάκης Μάρκου, Ζωή Μυλωνά, Γαρυφαλλιά Οροκλού, Μάνος Φιλιππόπουλος

Ένα ταξίδι με τρένο ξεκινάει κι όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα. Μια κραυγή αρκεί για να μετατρέψει το εύθυμο κλίμα σε ‘‘ταξίδι μυστηρίου“. Το κοινό βρίσκεται ανάμεσα στους ύποπτους μιας κλοπής: ένα παράξενο ζευγάρι, έναν διχασμένο ζεν πρεμιέ, μια συντηρητική γυναίκα, έναν περίεργο ψυχίατρο, μια ανυπόμονη στάρλετ, μια ρομαντική σερβιτόρα, έναν ερωτοχτυπημένο σερβιτόρο και έναν επιθεωρητή, λάτρη αστυνομικών βιβλίων, που αναλαμβάνει τα ηνία της έρευνας με απρόσμενες συνέπειες… Μια διαδραστική παράσταση όπου οι θεατές συμμετέχουν στις εξελίξεις του έργου και στο τέλος αποφασίζουν ποιος είναι ο ένοχος.

Ο Νέμο ταξιδεύει TANIALAND-PARIS

ταινία μικρού μήκους στην Αποβάθρα

σκηνοθεσία Κώσταs Aριστόπουλοs  καλλιτεχνική επιμέλεια / κοστούμια Αναστασία Αρσένη  μουσική Μάριοs Αριστόπουλοs μοντάζ Βαγγέληs Kατσιγιάννηs  διεύθυνση φωτογραφίαs Σταμάτηs Γιαννούληs 

ερμηνεία Μαρία Κουμπάνη

Ο Νέμο ταξιδεύει με το τρένο από την Tanialand στο Παρίσι για να συναντήσει την αγαπημένη του Σάρα Μπερνάρ. Kατά τη διάρκεια του ταξιδιού αντιμετωπίζει μερικά παράξενα γεγονότα…

Πορεία στο αδιέξοδο

3D comic performance στο Θεατρικό Bαγόνι,

Wagon Restaurant, Aντίσκηνο

Βέρα Καρτάλου, Παναγιώτης Τσαούσης

σκηνοθεσία / συγγραφή Βέρα Καρτάλου

ενδυματολόγος  Σοφία Κόκκουρα  make up / hair styling Κλειώ Ξενίδου  επιμέλεια κειμένων Ανδρέας Μιχαηλίδης  μουσική παραγωγή Θάνος Κουργιάλης  ερμηνεία Βέρα Καρτάλου, Ιάσων Λαγουτάρης, Κατερίνα Λογάρα, Λουκάς Μπίτσας, Παναγιώτης Τσαούσης

Όταν ο Σμιθ Μάλβο αποκαλύπτει επικίνδυνα μυστικά σε μία ρεπόρτερ, οι συνέπειες είναι δυσοίωνες. Απελπισμένος επιβιβάζεται στο βραδινό τρένο με την ψευδαίσθηση ότι θα σώσει την ζωή του, αλλά δυστυχώς η Υπηρεσία έχει άλλα σχέδια για τον ίδιο… Οι θεατές προσκαλούνται να βουτήξουν στις σελίδες μιας νουάρ κόμικ ιστορίας, ενώ αυτή ζωντανεύει και εκτυλίσσεται γύρω τους. Οι ήρωες ενσαρκώνονται από ηθοποιούς ενώ οι λεζάντες και τα μπαλόνια διαλόγου, που αφηγούνται την ιστορία, ενσωματώνονται στα σκηνικά περιμετρικά και στο εσωτερικό των βαγονιών. Μυστήριο, ίντριγκα και δράση επιχειρούν να χαρίσουν στο κοινό μία πρωτόγνωρη εμπειρία αναδεικνύοντας, όπως πάντα, την τέχνη των κόμικς.

Στην Κ.

θεατρική performance στο New Wagon

Οµάδα Gras

Ξένια Αλεξίου, Λία Αγλαΐα Kαράμπελα, Ιωάννα Κυρίτση, Λήδα Τουλουμάκου

σκηνοθεσία Ομάδα Gras  κείμενο Λία Αγλαΐα Kαράμπελα  ερμηνεία Λία Αγλαΐα Kαράμπελα, Ιωάννα Κυρίτση, Λήδα Τουλουμάκου

Κάτι μας δίνει κουράγιο. Κάποιος προσεύχεται. Κάποιος αγγίζει τη γη. Κάποιος άλλος σιγοτραγουδάει έναν στίχο.  Άλλοι γράφουν συνθήματα στον τοίχο και άλλοι σε βιβλία και τα κάνουν ποίηση. “Θα ‘ρθει καιρός που θα αλλάξουν τα πράγματα… να το θυμάσαι Μαρία”. Η Μαρία πήρε τόσο κουράγιο για την επόμενη μέρα. Η Κατερίνα όμως γιατί έφυγε;

ΣΧΙ-ζω

χορευτική performance στο New Wagon

Οµάδα Dart

Avetikian Edgar, Βασιλική Λώλη, Ερατώ Μάκρα, Γιάννης Μήτσος, ∆ανάη Παππά

Μια κοπέλα πάσχει από μια νευροψυχιατρική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Η προσωπικότητα, οι σκέψεις, η μνήμη και η αντιληπτική ικανότητα χάνουν τη σύνδεση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κυκλοθυμικές και διαταραγμένες σκέψεις στο μυαλό της.

Το Εσώβρακον του Αγίου Γρύφωνος

θεατρική performance στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express

Οµάδα Προσάναμμα

σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Πέτρου  κιθάρα, μπαγλαμάς, κρουστά, πιάνο Γιάννης Μαλλιαρουδάκης  ούτι, πνευστά Φίλιππος Μαγγιώρος  επιμέλεια κίνησης Ιωάννα Βασιλακοπούλου  δραματουργική επεξεργασία / παραγωγή Ομάδα Προσάναμμα  ερμηνεία Mυρτώ Θεοδωράκη, Κωνσταντίνος Πέτρου

Το σατιρικό ποίημα του Ζακυνθινού ποιητή Ιωάννη Κολώνια, γραμμένο το 1897, καυτηριάζει την αδίστακτη εξαπάτηση και εκμετάλλευση των θρησκόληπτων πιστών εκ μέρους αδίστακτων ιερωμένων. Το ξεχασμένο σώβρακο ενός εραστή παπά μετατρέπεται σε ιερό κειμήλιο από τη μοιχαλίδα σύζυγο ενός εύπιστου μέχρι ηλιθιότητας κόντε και καθαγιάζεται με τη συνδρομή του αδίστακτου ηγούμενου ενός μοναστηριού. Οι χαρακτήρες μετατρέπονται σε αφηγητές και αντίστροφα, ενώ οι μουσικοί παντρεύουν τη βυζαντινή με τη ρεμπέτικη μουσική παράδοση.

Το σταυροδρόμι της αμφιβολίας

θεατρική performance στο New Wagon

Ομάδα Οbservartory

Χαρά Κολαΐτη, Νίκος Νικολακόπουλος, Μαρίλη Τοπούζογλου, Χρήστος Τσιάμης σύλληψη / σκηνοθεσία / ερμηνεία Ομάδα observartory

Η Ομάδα Οbservartory παρουσιάζει μια site specific παράσταση. Κεντρικοί ήρωες: ένα ζευγάρι στην εποχή του γαλλικού ροκοκό. Οι θεατές συνταξιδεύουν μαζί τους στη σκοτεινή ψυχολογική πλευρά των ηρώων και των προτύπων που σιγά σιγά καταρρέουν. Κλείνονται στον εαυτό τους δημιουργώντας ψυχασθενικά σύνδρομα, που τους προκαλούν αμφιβολίες για τις καινούργιες διαδρομές που θα χαραχτούν χωρίς τη σιγουριά της δόξας του παρελθόντος. Μία μπαρόκ performance τρόμου.