Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του μοντέρνου είναι το θέμα της 5ης Επιστημονικής Συνάντησης του Ελληνικού Docomomo, δηλαδή

του τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ – Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – που διοργανώνεται στις 3 και 4 Ιουνίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Στην 5η συνάντηση του Ελληνικού Docomomo ο στόχος είναι να ανιχνευθεί η παρουσία και η απήχηση του Μοντέρνου Κινήματος στην κλίμακα της ελληνικής πόλης και να εκτιμηθεί η συμβολή του στην προσπάθεια για τη βελτίωσή της. Αν και οι αντιλήψεις του Μοντέρνου έχουν υποστεί σοβαρή και πολύπλευρη κριτική εδώ και 4 δεκαετίες, στην ελληνική πόλη μπορούν να λειτουργήσουν διορθωτικά και να προσφέρουν ακριβώς αυτό για το οποίο κριτικαρίστηκαν:

Να συμβάλουν δηλαδή με τον αυξημένο ελεύθερο δημόσιο χώρο, όπως φάνηκε εξ\’ άλλου με την υπόθεση των προσφυγικών κατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες και προσφέροντας ελεύθερο χώρο και την εγγύηση μιας ποιότητας ζωής, η οποία λείπει δραματικά από την σύγχρονη ελληνική πόλη.

Η έναρξη των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 17:00, με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Γ. Παπακώστα, του Προέδρου του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Ξ. Σκαρπιά-Χόιπελ, των εκπροσώπων της ελληνικής ομάδας DOCOMOMO και της οργανωτικής επιτροπής κκ. Π. Τουρνικιώτη και Α. Γερόλυμπου.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του διημέρου είναι:

Πέμπτη 3 Ιουνίου:
17:30-19:30: Συνεδρίαση 1η: Θεσσαλονίκη. Παρουσίες του Μοντέρνου στον ιστό της πόλης

Παρασκευή 4 Ιουνίου:
9:30-11:30: Συνεδρίαση 2η
Από την θεωρία στην πρακτική της μοντέρνας πόλης του μεσοπολέμου

12:00-13:30: Συνεδρίαση 3η, Το πέρασμα στην μεταπολεμική εποχή

17:00-18:30: Συνεδρίαση 4η: Η συνολική ρύθμιση της πόλης

19:30-21:00: Συνεδρίαση 5η: Πολεοδομικά προγράμματα του ύστερου μοντερνισμού

Οργανωτική επιτροπή: Αλέκα Γερόλυμπου, καθηγήτρια ΑΠΘ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ, Αθηνά Βιτοπούλου, Δρ. αρχιτέκτων, εντεταλμένη διδασκαλίας ΑΠΘ.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας, της Τρίτης, θα δοθεί δεξίωση στο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ώρα: 21.00).

H 5η Επιστημονική συνάντηση εντάσσεται σε ένα κύκλο εκδηλώσεων του Ελληνικού Docomomo που έχει ως βασικό στόχο την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος και τη διεύρυνση του προβληματισμού για τη Μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Οι προηγούμενες συναντήσεις έγιναν το 2003 στον Βόλο (Πού είναι το Μοντέρνο;, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), το 2004 στην Πάτρα (Ανατολή και Δύση στη Μοντέρνα Αρχιτεκτονική, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών) και το 2005 στην Ξάνθη (Μοντερνισμός και αρχιτεκτονική εκπαίδευση, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και το 2007 στην Αθήνα (Εκδοχές του Μοντέρνου στην Αθήνα του μεσοπολέμου, Τέχνη και Αρχιτεκτονική, Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών ΑΣΚΤ).

Οι εισηγήσεις των Επιστημονικών συναντήσεων περιλαμβάνονται στον κύκλο παρεμβάσεων Τα Τετράδια του Μοντέρνου που κινείται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Ελληνικού Docomomo στις εκδόσεις Futura.