Η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Crossroads, Works in Progress και Film Market.
Να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά σε ταινία του τμήματος Works in Progress της Αγοράς, θα απονεμηθεί το Lab Project Award, το νέο βραβείο του Eurimages, το οποίο χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωσή τους (post-production).
Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.
ΑΓΟΡΑ FILM MARKET
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Το Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΦΚΘ, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρίες διανομής. Επίσης, παρουσιάζονται οι προηγούμενες ταινίες των συμμετεχόντων στο Crossroads, καθώς και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.
Η Αγορά υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe.
12ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Στόχος του Crossroads είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητάς τους, οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.
Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Φραντζής, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Deniz Gamze Erguven, Annemarie Jacir, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Amos Gitai και Florin Serban, μεταξύ άλλων.
Κάθε χρόνο, η διεθνής κριτική επιτροπή του Crossroads, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, βραβεύει ένα κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο απονέμεται α) το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας Two Thirty Five Inc. (post-production εικόνα & ήχο) που συνοδεύεται από μια διαπίστευση για το Producers’ Network του προσεχούς Φεστιβάλ Καννών για τον παραγωγό και β) το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης σεναρίου από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animée) με έπαθλο 10.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα βραβεία του Crossroads αφορούν στα εξής: 1) το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα πρότζεκτ για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωσή του, 2) το MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο, 3) η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ανάπτυξη σεναρίου και στρατηγική σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της και 4) το Cinemed (Montpelier Mediterranean Film Festival) επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για την διοργάνωσή του.
Το Crossroads υποστηρίζεται από τους: Two Thirty Five, CNC, Producers’ Network, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films Ateliers du cinéma européen ACE και Cinemed.
ΑΓΟΡΑ WORKS IN PROGRESS
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 57η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους.
Εκτός από το βραβείο Lab Project Award του Eurimages που απονέμεται φέτος για πρώτη φορά σε ταινία του τμήματος Works in Progress, η Αγορά για έκτη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με την εταιρεία Graal, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production σε μια ταινία του Works in Progress.
Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται και οι εξής: Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ και SXSW 2016), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτενμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014), Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum – Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2013), Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2012), Wasted Youth του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Διαγωνιστικό τμήμα – Ρότερνταμ 2011), Άδικος κόσμος του Φίλιππου Τσίτου (Βραβείο Α’ αντρικού ρόλου – Σαν Σεμπάστιαν 2011), Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Panorama – Βερολίνο 2011) και Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (Φόρουμ – Βερολίνο 2011).
Το βραβείο Lab Project του τμήματος Works in Progress χορηγείται από το Eurimages.
Το βραβείο Agora Works in Progress χορηγείται από την εταιρία Graal. S.A.