Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016».

Μέσα από την παρουσίαση 100 δημιουργών και την επιλογή 147 αντιπροσωπευτικών έργων από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο τόπος φορτίζεται με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του.

Η εννοιολογική διάρθρωση των ενοτήτων της έκθεσης βασίζεται στην κατανόηση των φαινομένων, μέσα από τον συσχετισμό, τον σχολιασμό και την αντιπαραβολή τού χθες με το σήμερα, κι έχει ως κεντρικό ζητούμενο το πώς κάθε φορά η ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή συνδιαλέγεται με το παρελθόν και τα διεθνή νεωτεριστικά πρότυπα.

Η έκθεση δομείται εννοιολογικά σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και το αίτημα της ελληνικότητας όπως αυτό διατυπώθηκε τη δεκαετία του ‘30 και τη μεταπολεμική περίοδο. Η δεύτερη αναφέρεται στην έννοια της αμφισβήτησης και στην αισθητική και πολιτική ρήξη των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ η τρίτη στην έννοια της αναζήτησης και στις μεταμορφώσεις που συντελούνται στη σύγχρονη ελληνική τέχνη σε σχέση με την παράδοση και τη μνήμη, τη διερεύνηση υπαρξιακών πεδίων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα.

Φώτης Κόντογλου (1895/1896-1965) Η Ελλάδα των τριών κόσμων, 1933 Λάδι σε μουσαμά, 31,5 x 43 εκ. αρ. έργου 10515 Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Αικατερίνη Κοσκινά, την ιστορικό τέχνης και Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιο Τζιρτζιλάκη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: 

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΣΤΗΒΕΝ, ΑΠΑΡΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΑΠΕΡΓΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΝΩΡ, ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΒΕΛΩΝΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΒΛΑΧΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΓΑΪΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΑΜΠΑΣΙΝΑ ΛΥΔΙΑ, ΔΑΝΙΗΛ (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ), ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΓΚΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΔΙΟΧΑΝΤΗ, ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ-ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΦΡΟΣΩ, ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΟΥΝΗ (ΣΑΡΠΑΚΗ) ΟΠΥ, ΘΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΛΛΙΓΑ ΛΙΖΗ, ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ ΝΙΚΗ, ΚΑΝΙΑΡΗΣ ΒΛΑΣΗΣ, ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΑΤΡΑΚΗ ΒΑΣΩ, ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΦΩΤΗΣ, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΚΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΛΑΖΟΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΟΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΚΟΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ ΧΡΟΝΗΣ, ΜΠΟΥΤΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΑΒΟΥ ΜΠΙΑ, ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΖΑΦΟΣ, ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΞΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΗΔΑ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΝΑ, ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΡΕΝΑ, ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΣΤΡΑ ΝΑΥΣΙΚΑ, ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΡΟΡΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΡΩΜΑΝΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΣΑΜΑΡΑΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΒΑΛΙΑΣ, ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΚΥΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΠΑΧΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΜΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΣΤΕΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΣΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ, ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΣΩΧΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΤΑΚΙΣ (ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ), ΤΑΣΣΟΣ Α., ΤΕΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΤΣΟΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΦΑΪΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΧΡΥΣΑ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΨΥΧΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Γιώργης Γερόλυμπος (1973) Παραλία – Ομίχλη II, 2009 Φωτογραφική εκτύπωση σε αρχειακό χαρτί, 120 x 300 εκ. Δωρεά του καλλιτέχνη Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αρ. έργου: D-2116

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.