Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής ξεκινά τον Οκτώβριο το πρόγραμμα του για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017.

Για την θεατρική περίοδο 2016-2017, θα πορευτούμε με δύο σπουδαία έργα σταθμούς στην ιστορία του θεάτρου. Αυτά θα είναι ο κορμός του θεάτρου μας για την νέα περίοδο, μαζί με 2 ακόμα, νέες θεματικές σειρές για τα Δευτερότριτα.

1. Για το 2016, επαναλαμβάνουμε «Το κουκλόσπιτο», του Ίμπσεν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση (Νόρα) και τον Άρη Λεμπεσόπουλο (Τόρβαλντ). Μια μινιμαλιστική παράσταση μεγάλων ερμηνειών, μία ουσιαστική στιγμή του θεάτρου μας.

Το 2017 έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πιο σπουδαίο, ίσως, έργο του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, την Πλατεία Ηρώων του αυστριακού Τόμας Μπέρνχαρντ, μια πολιτική και πολιτιστική ανατομία του αιώνα που πέρασε και τα αποστήματα που άφησε στην σκέψη και την κοινωνία. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραντζά, για δεύτερη φορά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (Φαέθων, του Δημήτρη Δημητριάδη 2015).

Δευτέρες και Τρίτες, οι θεατές μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2 αφιερώματα. Το πρώτο, με τον τίτλο «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στην νέα ΣΚΗΝΗ», αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Εδώ «νέα ΣΚΗΝΗ» νοείται η σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, και μαζί οι νέες προσεγγίσεις  των νέων καλλιτεχνών μας (Γλυνάτσης, Γουλιώτη, Πανταζάρας, Σκουρλέτης, αλφαβητικά). Η σειρά περιλαμβάνει και μία παγκόσμια πρώτη: τη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, για το Σονέτο 57, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.

Η δεύτερη σειρά: Το μυθιστόρημα στην νέα ΣΚΗΝΗ αφορά στην πεζογραφία. Είναι γνωστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, πως η λεγόμενη, έλλειψη καινούργιας σημαντικής δραματουργίας, οδήγησε παγκοσμίως τους σκηνοθέτες, σε διασκευές και ανεβάσματα μυθιστορημάτων κ.ά στη σκηνή. Πιστεύουμε πώς έτσι, συγκεντρωμένη κάτω από έναν ενιαίο τίτλο, η πεζογραφία, ελληνική και ξενόγλωσση στο θέατρό μας σήμερα, θα αποτελέσει την απαρχή για μία γόνιμη συζήτηση πάνω στο θέμα.

Η ημερομηνία της στρογγυλής τράπεζας που θα οργανωθεί σχετικά, θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

Ειρήνη Λεβίδη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Πρόγραμμα

Οκτώβριος 2016

Χένρικ Ίμπσεν
Το Κουκλόσπιτο (Νόρα)
Για 2η χρονιά
//7 Οκτωβρίου 2016 έως 15 Ιανουαρίου 2017//
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη – Παρασκευή 20:30
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 2:30′ (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16 € και μειωμένο 12 €
Σάββατο & Κυριακή: 18 € και μειωμένο 12 €

Το Κουκλόσπιτο (Νόρα) του Χένρικ Ίμπσεν, παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

Εκατόν σαράντα χρόνια σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, το αριστούργημα του Χένρικ Ίμπσεν, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα – πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία – γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για την γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.

Μέσα από την ποιητική διάσταση του λόγου, ο Ίμπσεν μας καλεί σ΄ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η Νόρα αναζητά και προσμένει το «θαύμα» κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνιές των ανέμων γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου.

Διανομή
Αμαλία Μουτούση: Νόρα
Άρης Λεμπεσόπουλος: Τόρβαλντ Χέλμερ
Μαρία Ζορμπά: Κριστίνα Λίντε
Γιώργος Συμεωνίδης: Νιλς Κρόγκσταντ
Νικόλας Παπαγιάννης: Γιατρός Ρανκ

Μετάφραση-Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική-σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Βέρικο Μγκελάτζε
Σχεδιασμός Χτενισμάτων: Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης
Φωτογραφίες: Κώστας Ορδόλης
Γραφιστικά: Γιώργος Ρυμενίδης
Παραγωγή: Η νέα ΣΚΗΝΗ, Λυκόφως – Γ. Λυκιαρδόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με το Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Οστέα Ξηρά Σφόδρα
Περί μνήμης θανάτου
(Με αφορμή την προφητεία 37 του Ιεζεκιήλ
 και ένα κείμενο του Χρήστου Μαλεβίτση)
Για 2η χρονιά
// Κυριακή από τις 9 Οκτωβρίου 2016//
Παραστάσεις: Κυριακή στις 22:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 16€ κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Η περφόρμανς Οστέα Ξηρά Σφόδρα του Περικλή Μουστάκη, βασισμένη στην προφητεία 37 του Ιεζεκιήλ και στο κείμενο του Χρήστου Μαλεβίτση για την απώλεια του τρίχρονου αδελφού του, επιστρέφει τον Οκτώβριο και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

Η παράσταση, που από μερίδα κριτικών χαρακτηρίστηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα της περσινής σεζόν,  εμπνέεται από το μεγαλειώδες όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ (Παλαιά Διαθήκη, Ιεζεκιήλ, § 37) με τα διασκορπισμένα στην πεδιάδα ξηρά οστά,  τα οποία αποκτούν σιγά-σιγά και πάλι ζωή με τη θεία πνοή. Την προφητεία του αυτή, ο προφήτης την κατέγραψε όταν κατακτήθηκε το Ισραήλ από τους Βαβυλώνιους, με σκοπό να παρηγορήσει και να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του. Επιπλέον, η παράσταση αντλεί έμπνευση και από τον  πρόλογο-αφιέρωση του Χρήστου Μαλεβίτση στο έργο του “Έγκοπος Λόγος”  (εκδόσεις Αρμός), όπου μιλάει για τον θάνατο του μικρού αδερφού του σε ηλικία τριών ετών.

Παρουσιάζοντας μια πραγματικότητα πνευματικής ακινησίας, η περφόρμανς χρησιμοποιεί τη μνήμη του θανάτου ως όχημα για μια εσωτερική ανακαίνιση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση της ίδιας της ζωής.    

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης
Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου: Ελένη Σουμή
Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική Επιμέλεια: Ντίνα Σταματοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αννίτα Καπουσίζη, Ντίνα Σταματοπούλου, Γκέλυ Πεντεφούντη
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαρμάρας, Σπύρος Αλιδάκης
Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος
Promo video: Σπύρος Αλιδάκης

Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης, Θανάσης Δόβρης, Σπύρος Αλιδάκης, Ελένη Γαρυφαλλή, Νίκη Σερέτη και ο ταχυδακτυλουργός Fanua.

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άσκηση και Η νέα ΣΚΗΝΗ

«ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στην νέα ΣΚΗΝΗ»

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, θέλοντας να τιμήσει το έτος Σαίξπηρ και τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ελισαβετιανού ποιητή, θα παρουσιάσει στη διάρκεια της νέας καλλιτεχνικής σεζόν, την ενότητα «ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στην νέα ΣΚΗΝΗ». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνεργάζονται και παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένα μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική. Η πρώτη παράσταση του αφιερώματος είναι το “57//α passion play” των Γιώργου Κουμεντάκη και Θέμελη Γλυνάτση, σε παγκόσμια πρώτη. Θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του εν λόγω αφιερώματος, η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αργύρης Πανταζάρας με την παράσταση «Στου έρωτα τα δύσβατα λημέρια», και ο Δημήτρης Δημητριάδης με τους bijoux de kant και την «Αντιφώνηση στο Πρώτο Σονέτο».

«ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στην νέα ΣΚΗΝΗ»/1
57 // a passion play
Γιώργος Κουμεντάκης – Θέμελης Γλυνάτσης
Ένα καινούριο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη σε παγκόσμια πρώτη
// 24, 25, 31 Οκτωβρίου και 1, 7 και 8 Νοεμβρίου 2016 //
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 50’
Τιμές εισιτηρίων: €15, €10

Το 57ο σονέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ είναι μέρος των ποιημάτων του που κατά τους ειδικούς απευθύνεται σε έναν μυστηριώδη, νεαρό άνδρα με τον οποίον ο Σαίξπηρ εικάζεται να είχε κάποιο είδος ερωτικής σχέσης. Όμως, το συγκεκριμένο σονέτο φαίνεται να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της ιδιαίτερης αναπαράστασης μιας σχεδόν σαδομαζοχιστικής σχέσης, όπου ο ομιλών υποτάσσεται πλήρως στις επιθυμίες του απόντος εραστή, δημιουργώντας μια ακραία αίσθηση απώλειας, αναμονής και βίαιης παθητικότητας.

Με βάση τον εξαιρετικά σύγχρονο χαρακτήρα αυτού του σονέτου, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στην θεατρική παράσταση και το μουσικό έργο, με συμμάχους τέσσερις λυρικούς τραγουδιστές και τρεις ηθοποιούς. Η παράσταση χρησιμοποιεί το σονέτο  τόσο σαν ποίηση όσο και σαν έναυσμα παραγωγής ήχου, και σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ηχοτοπίο και ένα ιδιαίτερο σκηνικό περιβάλλον, επικοινωνεί το ποίημα σαν μουσική και τον ήχο σαν ποίηση.

Συντελεστές

Απόδοση: Θέμελης Γλυνάτσης
Ηχητικός σχεδιασμός: Tim Ward
Μουσική διδασκαλία: Μάρθα Μαυροειδή και Μιχάλης Παπαπέτρου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν (αλφαβητικά): Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας

Νοέμβριος 2016

Το μυθιστόρημα στην νέα ΣΚΗΝΗ/1
Μέλπω Αξιώτη
«Θέλετε να χορέψομε Μαρία;»
Μια παράσταση της bijoux de kant
//14 Νοεμβρίου 2016 – Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017//
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, Ώρα 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Η νουβέλα της Μέλπως Αξιώτη “Θέλετε να χορέψομε Μαρία;” κυκλοφόρησε το 1940. Γραφή ιδιότυπη, γλώσσα τρυφερή, ονειρική, κοφτή, λαχανιασμένη μέσα στην αγωνία της να συλλάβει τις καθαρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, ξεδιπλώνει με τρόπο μοναδικό το απλό και συνάμα τρομακτικό που κρύβει η ζωή.

Η ιστορία μιας ζωής.

Η Άννα, η κυρία Θαλή, ο Γιάννης, άνθρωποι που ξεκίνησαν από αλλού, με το τρέμουλο να τα γνωρίσουν όλα γύρω τους. Γλείφουν χρόνια, λόγια, σιωπές, τρατάρουν την τύχη τους γέλια και δάκρυα, και κάποτε σμίγουν μαζί, ησυχασμένοι για το δρόμο που έκαναν.

Η ιστορία της ζωής.

Αφτιασίδωτη και επιθυμητή, όπως μια πρόσκληση σε χορό.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η κυρία Θαλή έζησε μόνη. Και κουβέντιαζε ολομόναχη. Η Άννα έτρεμε μήπως δεν προλάβει να τα γνωρίσει όλα στη ζωή. Και αναρωτιόταν σε ποια μεριά της γης να βρίσκουνται άραγε τα σπουδαία πράγματα. Ο Γιάννης κάποτε έφτασε στο θάνατο. Και τώρα έχει φτιάξει ένα θρόνο και περιμένει τη Μαρία του.

Κάθε άνθρωπος θα καθόταν να αφηγηθεί τη ζωή του, αν βρισκόταν έστω κι ένας που να ‘θελε να τον ακούσει.   Άνθρωποι μιλάνε μόνοι τους, άλλοι ξαπλώνουν ανάσκελα και φτιάχνουν περιβόλια στον ύπνο τους, ορισμένοι φτάνουν στο θάνατο και γυρίζουν.

Κι όλοι περιμένουμε τη Μαρία.

Όμως, πρέπει να φτάσουνε να αξίζουνε τα πράγματα με τρόπο πιο τρομαχτικό από τα πράγματά μας τα καθημερνά.

Γιατί στα σύνορα της περασμένης ζωής μας και στα τώρα, θα συναντήσουμε τη Μαρία. Εκεί θα βρίσκονται και τα σπουδαία πράγματα.

Στο Θέλετε να χορέψομε Μαρία; στέκομαι στο σύνορο αυτών που μπορώ να αφηγηθώ και σ’ αυτά που δε διανοούμαι ούτε να φανταστώ. Μια ερώτηση προσκαλεί σε κίνηση τις ιστορίες των ανθρώπων του ασήμαντου, αυτών των ελάχιστων που ατάραχοι παρατηρούν τα θαύματα που τους περιστοιχίζουν και μόνη τους έγνοια είναι να τα καταλάβουν ολοκληρωτικά, με όλη τους την τρομακτική λεπτομέρεια.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΙΩΤΗ

Συντελεστές

Δραματουργική μεταφορά: Γιάννης Σκουρλέτης – Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Δελιαλή
Βίντεο: Βασίλης Κεκάτος
Φωτογραφίες: Γιώργος Βαλσαμής
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάνσυ Μπούκλη

Ιανουάριος 2017

Τόμας Μπέρνχαρντ
Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων)
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ού αιώνα για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή
//Από τέλη Ιανουαρίου 2017 //
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16 € και μειωμένο 12 €
Σάββατο & Κυριακή: 18 € και μειωμένο 12 €

Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας; Στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης.    

Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων.      

Το Heldenplatz παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Burgtheater της Βιέννης, το 1988, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των σχολίων περί αντισημιτισμού των κατοίκων της πόλης και των υπαινιγμών για την προσωπικότητα του Αυστριακού Προέδρου.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ κατατάσσεται στους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, μαζί με τον Σάμουελ Μπέκετ και τον Τζέιμς Τζόις. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα στη λογοτεχνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ο ίδιος το έχει ονομάσει «ένα ολοκληρωμένο κωμικο-φιλοσοφικό πρόγραμμα». Είναι ο συγγραφέας που έκανε τη γερμανική γλώσσα, την «επιτηδευμένη και αδέξια» όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος, να ακουστεί όπως ποτέ στο παρελθόν, προσδίδοντάς της έναν ρυθμό αμιγώς μουσικό και «νεκρώνοντας, από την αρχή κιόλας, τις ολοκληρωμένες προτάσεις που θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να σχηματιστούν».

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Βοηθός παραγωγής-βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου

Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με το Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

«ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στην νέα ΣΚΗΝΗ»/2
Στου έρωτα τα δύσβατα λημέρια
Στεφανία Γουλιώτη – Αργύρης Πανταζάρας
// 9,10,16,17, 23 & 24 Ιανουαρίου 2017//
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, Ώρα 21:00

Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αργύρης Πανταζάρας “γράφουν” το δικό τους έργο μέσα από μια συρραφή σονέτων και σκηνών από τα έργα του Σαίξπηρ, στην προσπάθειά τους να δώσουν αναπνοή στην πιο δυσνόητη και δύσβατη περιοχή της ανθρώπινης φύσης, τον Έρωτα.

Μια χειμαρρώδης Ροή διατρέχει το έργο του Σαίξπηρ, άλλοτε εξαιρετικά ανάγλυφη κι άλλοτε σκοτεινή πάλι καθόλου, σε σχέση με την πορεία του Έρωτα μέσα στο χρόνο. Αυτή η ροή, κεντρίζει το ενδιαφέρον των ηθοποιών να την αναδείξουν, να την διερευνήσουν σε βάθος και να τη δουν να αναδύεται προκειμένου να ζήσουν τη δική τους σκηνική εμπειρία και να την αφουγκραστούν.

Σονέτα και σκηνές σε μετάφραση Διονύση Καψάλη

«ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στη νέα ΣΚΗΝΗ»/3
Αντιφώνηση στο Πρώτο Σονέτο
Δημήτρης Δημητριάδης – bijoux de kant
// Τέλος Ιανουαρίου 2017 //
Δευτέρα και Τρίτη

Επιθυμώ άρα αντιστέκομαι.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης επιχειρεί μια «αντιφώνηση» απέναντι στο Α’ Σαιξπηρικό Σονέτο.

Η bijoux de Kant παραλαμβάνει ένα «αντιστασιακό» κείμενο και το διαβάζει  ως έσχατη βούληση ένωσης με το  «Άλλο», το «Άλλο» άυλο και σάρκινο σώμα που μονίμως διαφεύγει.

Ερμηνεύει ο Θανάσης Ακοκκαλίδης

Φεβρουάριος 2017

Το μυθιστόρημα στην νέα ΣΚΗΝΗ/2
Ουίλιαμ Φώκνερ
Καθώς ψυχορραγώ
// Αρχές Φλεβάρη 2017 //
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη

Η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μένη Κουμανταρέα –εσαεί προέδρου της νέας ΣΚΗΝΗΣ- και του Λευτέρη Βογιατζή που είχε πολλαπλά συνδεθεί με το εν λόγω έργο.

Συντελεστές

Μετάφραση – Θεατρική διασκευή: Χλόη Κολύρη
Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Σκηνογραφία: Κυριακή Μαυρογεώργη
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Γεωργία Σπυρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πολυχρόνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης
Βίντεο: Μορφέας Παπουτσάκης

Φωτογράφιση: Narkiss Holingberry

Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης

Μάιος 2017

Το μυθιστόρημα στην νέα ΣΚΗΝΗ/3
Φραντς Κάφκα
Η Δίκη
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Ένα πρωί ο τραπεζοϋπάλληλος Γιόζεφ Κ. συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα που αγνοεί και οδηγείται στον ανακριτή. Λίγες μέρες αργότερα ορίζεται η δίκη του. Κι ενώ περιμένει υπομονετικά την ποινή του, εκτελείται βράδυ στην άκρη της πόλης από δύο μαυροντυμένους άνδρες με μια μαχαιριά στο στήθος. «Σαν το σκυλί!», θα πει ξεψυχώντας.

Ένας μέσος άνθρωπος, χωρίς εξάρσεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γίνεται αποδέκτης μίας μηχανής αυθαιρεσίας  που απλώνει τα πλοκάμια της και τον καταδιώκει . Επικίνδυνα εκτεθειμένος στον παραλογισμό των γεγονότων κι εγκλωβισμένος στα τείχη μίας «φυλακής» που ο ίδιος έχει κτίσει, ο Γιόζεφ Κ. αποδεικνύεται τελικά δέσμιος της ίδιας της ύπαρξής του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-θεατρική διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Αντώνη

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νίκος Αλεξίου, Άννα Ελεφάντη, Μελέτης Ηλίας, Σπύρος Τσεκούρας

Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με το Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Διαβάστε επίσης:

Οι παραστάσεις που θα δούμε στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής