Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new», με ένα πλούσιο κεντρικό πρόγραμμα, παράλληλες δράσεις και πολλές συνεργασίες, ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2014.

 

Μία από τις δράσεις του κεντρικού προγράμματος είναι το Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, το οποίο φέτος θα λειτουργήσει ανανεωμένο και διευρυμένο, απευθυνόμενο προς και συμπράττοντας με το δυναμικό των Σχολών Καλών Τεχνών της ευρύτερης περιοχής και με τη συνεργασία του Πεδίου Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς. Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί 14-25 Οκτωβρίου 2013, καλούνται εικαστικοί καλλιτέχνες τελειόφοιτοι-απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Ιωαννίνων να καταθέσουνportfolio στην πλατφόρμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα (http://plartform.gr/) έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 25 Αυγούστου.

 

Στο εργαστήριο θα διδάξουν οι καλλιτέχνες Adrian Paci και Νίκος Ναυρίδης.

Από τους υποψήφιους θα επιλεγούν 6 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα συνεργαστούν με καταξιωμένους καλλιτέχνες για την παραγωγή έργων (σημειώνεται ότι η παραγωγή έργου θα καλυφθεί οικονομικά από την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης).

 

Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν οι:

• Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια της 4ηςΜπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ)

• Δημήτρης Μιχάλαρος (Chief Director ΠΔΚ – Εικαστικός καλλιτέχνης)

• Βασίλης Ζωγράφος (Επιμελητής Κόδρα Fresh – Εικαστικός καλλιτέχνης)

• Θοδωρής Μάρκογλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελητής ΚΜΣΤ, επιμελητής του Εργαστηρίου)

• Αρετή Λεοπούλου (Ιστορικός τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ, επιμελήτρια του Εργαστηρίου)

 

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες της Μπιενάλε και του Πεδίου Δράσης Κόδρα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Τι είναι το plARTform;

Το plARTform(www.plartform.gr) είναι ένας διαδικτυακός τόπος/ πλατφόρμα, ο οποίος δημιουργήθηκε με αφορμή την ανάγκη προώθησης του σύγχρονου καλλιτεχνικού προϊόντος που παράγεται και παρουσιάζεται στην ελληνική εικαστική σκηνή σήμερα. Παράλληλα, αποτελεί μία ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

• Την αξιοπιστία και την διαφάνεια των διαδικασιών αίτησης και επιλογής καλλιτεχνών στις προσκλήσεις που απευθύνει το Πεδίο Δράσης Κόδρα και οι συνεργαζόμενοι με αυτό φορείς.

• Την άρτια επαγγελματική παρουσίαση της δουλειάς των καλλιτεχνών, επιμελητών και άλλων επαγγελματιών του χώρου που έχουν φιλοξενηθεί στο Πεδίο Δράσης Κόδρα και στα παράλληλά του projects, μέσω ηλεκτρονικών προφίλ τα οποία θα είναι άμεσα προσβάσ ιμα από κάθε ενδιαφερόμενο ανά τον κόσμο. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, με αφετηρία το 2013, επενδύε ι με ένα μακρόπνοο σχέδιο στο PlARTform ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει ένα καθοριστικό μέσο

δημιουργίας ευκαιριών και επαγγελματικών συνεργασιών.

 

Διαδικασία αίτησης συμμετοχής

Για τη συμμετοχή στο 4ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης χρειάζεται:

1) Δημιουργία ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης στο www.plartform.gr

2) Σύνδεση στον λογαριασμό και συμπλήρωση στοιχείων καλλιτέχνη.

3) Εισαγωγή πληροφοριών έργου και ανέβασμα φωτογραφ ιών. Σε περίπτωση που το έργο είναι οριζόντιο, πρέπει να μορφοποιηθεί μέσω κάποιου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας [πχ. Photoshop ( www.photoshop.com ) ή GIMP (www.gimp.org)], να ενταχθεί σε κάθετη θέση φύλλου (πορτραίτο), αναλογιών φύλλου A4 και να ανεβεί σε τύπο αρχείου Jpg, μεγέθο υς έως 2Mb.

 

***Προσοχή***

Για όσους έχουν ήδη λογαριασμό στο plARTform: Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές και απόφοιτοι των σχολών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, όπως και Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων, που έχουν ήδη αιτηθεί στο Kodra Fresh, μ

παίνοντας στο λογαριασμό τους ξανά και τσεκάροντας την επιλογή «Θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή στο Workshop της Biennale Θεσσαλονίκης 2013» εντάσσονται αυτόματα στη διαδικασία αίτησης συμμετοχής.