Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από τις 19 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2015. Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.  

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους και δυο μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, από εννιά αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας. Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από τον Βορρά μέχρι το Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική, και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους, και ελπίζει να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, θα είναι το 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄) του Κούνλε Αφολαγιάν, ένα συναρπαστικό κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στο μεταίχμιο της μετάβασης από την Βρετανική διακυβέρνηση στην εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας. Ο Κούνλε Αφολαφιάν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής στη Νιγηρία και θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει την ταινία του στο αθηναϊκό κοινό.

Από τη Νιγηρία έρχεται επίσης ως προσκεκλημένος και ο Τούντε Κελάνι, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) την οποία και θα παρουσιάσει στο κοινό.

Τέλος, από τη Νότιο Αφρική αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι σκηνοθέτες Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια για να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela (2012, 30΄), ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα.

Οι ταινίες του αφιερώματος ανά χώρα

ΑΓΚΟΛΑ

Δύο ταινίες μυθοπλασίας θα εκπροσωπήσουν φέτος τον αγκολέζικο κινηματογράφο. Το Νζίγκα – Βασίλισσα της Αγκόλας / Njinga – Queen of Angola του Sérgio Graciano  (2013), μια ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της εμβληματικής πολεμίστριας του 17ου αιώνα, Νζίγκα, η οποία επί 40 χρόνια, πολέμησε για την ανεξαρτησία των περιοχών Ndongo και Matamba (την σημερινή Αγκόλα). Και το Άδεια πόλη / Hollow City (2004, 90΄), ένα κοινωνικό δράμα για τις απεγνωσμένες προσπάθειες ενός μικρού αγοριού να βρει τους νεκρούς γονείς του στην Λουάντα αντί να διαφύγει από την πόλη μαζί με μια ομάδα παιδιών προσφύγων.

Όλες ταινίες από την Αγκόλα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Μια ταινία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ έρχονται από την Αίγυπτο. Στην Ελπίδα/ AshamA man called Hope της Maggie Morgan (2012, 87΄) θα παρακολουθήσουμε τις ζωές τριών ζευγαριών στην πορεία προς την Επανάσταση της 25η Ιανουαρίου, ενώ το Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του γλύπτη Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι / Documentary on the life of sculptor Gamal El Sagini τοου Gamal Kassem (2010, 20΄) μας εισάγει στον εντυπωσιακό κόσμο του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι.

Και οι δυο ταινίες από την Αίγυπτο θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

Ένα θρίλερ έρχεται φέτος από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Βίβα Ρίβα! / Viva Riva! του Antoine Roch (2012, 80΄), όπου ο πρωταγωνιστής Ρίβα, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πετρελαίου στην Κινσάσα, διψάει για εύκολο χρήμα κάνοντας εμπόριο φυσικού αερίου.

Η ταινία από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

ΚΕΝΥΑ

Δυο ταινίες θα δούμε φέτος από την αναπτυσσόμενη την τελευταία δεκαετία κινηματογραφία της Κένυας. Στο Ναιρόμπι, Χρόνος Ημιζωής / Nairobi Half Life του πρωτοεμφανιζόμενου David Tosh Gitonga (2012, 96΄), ένας φέρελπις νεαρός ηθοποιός, ερχόμενος από την επαρχία, ενώ ονειρεύεται επιτυχίες στο Ναϊρόμπι, τελικά βιώνει στο πετσί του γιατί η πόλη έχει το παρατσούκλι Nairobbery. Και στο Kάτι αναγκαίο / Something Necessary της Τζούντι Κιμπίνγκε (2013, 85΄), θα δούμε πώς μια γυναίκα αγωνίζεται να ορθοποδήσει αφότου είδε την ζωή της να καταστρέφεται ύστερα από τις πολιτικές αναταράξεις που σημάδεψαν τις εκλογές του 2007 στην Κένυα. Και οι δυο ταινίες από την Κένυα θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε και στα site του προξενείου της Κένυας.

www.kenyagreece.com
blog.kenyagreece.com

ΜΑΡΟΚΟ

Τρεις ταινίες έρχονται και από το ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο κινηματογραφικά Μαρόκο. Το αστυνομικό δράμα Μηδέν / Zero του Νουρ-Εντιν Λαχμαρί (2012, 111΄), μια ταινία για τις προσπάθειες ενός  αστυνομικού να βρει μια αγνοούμενη 15χρονη στις πιο κακόφημες συνοικίες της Καζαμπλάνκα. Τα άλογα του Θεού / Horses of God του Ναμπίλ Αγιούς (2012, 115΄) θίγει ζητήματα φανατικού ισλαμισμού μέσα από την ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού, ο οποίος ενθαρρύνεται από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα αδελφό του να προσηλυτιστεί κι εκείνος. Επίσης, το Αντίο Κάρμεν / Adios Carmen του Μοχάμεντ Αμίν Μπεναμράουϊ (2013, 103΄) μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στο 1975, όταν ο δεκάχρονος Αμάρ βρίσκει καταφύγιο στον κινηματογράφο μαζί με μια ισπανίδα πολιτική πρόσφυγα, προκειμένου να αντέξει την κακομεταχείριση από τον μέθυσο θείο του. Όλες ταινίες από το Μαρόκο θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Τρεις ταινίες θα δούμε φέτος από την κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, γνωστής και ως Nollywood. Μια από αυτές, από τον Κούνλε Αφολιαγιάν, έναν από τους γνωστότερους παραγωγούς και σκηνοθέτες της Νιγηρίας, ο οποίος είχε δώσει το παρών στην Αθήνα στην εκδήλωση πέρυσι και θα έρθει και φέτος. Συμμετέχει με την ταινία του 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄), όπου λίγο πριν την επικείμενη εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας την 1η Οκτώβρη του 1960, ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νιγηρίας λαμβάνει εντολή από την Βρετανική Αυτοκρατορική Κυβέρνηση να εξιχνιάσει μια σειρά από δολοφονίες γυναικών. Θα δούμε επίσης, το κοινωνικό δράμα Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) του Τούντε Κελάνι, μια ταινία για τις προσπάθειες μιας ταλαντούχας γυναίκας να ορθοποδήσει επαγγελματικά και προσωπικά παρότι πάσχει από δρεπανοκυτταρική νόσο. Και τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ο Αλύγιστος / Unbroken του Toyin Fajj (2014, 42΄), θα δούμε πώς η αναπηρία σ’ έναν πολύ νέο άνθρωπο όχι μόνο δεν τον καθήλωσε, αλλά τον προέτρεψε να ζήσει την ζωή στο έπακρον. Όλες ταινίες από την Νιγηρία θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

 

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Τρεις Ταινίες θα δούμε και από την δραστήρια κινηματογραφία της Νότιας Αφρικής. Στη ρομαντική κομεντί Η προίκα / Fanie Fourie’s Lobola του Χενκ Πρετόριους (2013, 90΄) θα δούμε πως ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ένας άντρας Αφρικάνερ και ένα κορίτσι Ζουλού, βιώνει την περίπλοκη διαδικασία της lobola, της προίκας, δηλαδή (βραβείο κοινού σε τρία διεθνή φεστιβάλ). Θα δούμε επίσης το μιούζικαλ Σεραφίνα / Serafina! του Ντάρελ Ρουτ (1992, 114΄) μία ταινία-ορόσημο του Νοτιοαφρικανικού κινηματογράφου, η οποία, βασισμένη στην σχολική εξέγερση του Soweto ενάντια στο απαρτχάιντ  το 1976, παρακολουθεί την νεαρή Σεραφίνα σε μια εκστρατεία αντίστασης ενάντια στην αστυνομική παρουσία στο σχολείο της. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela των Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια (2012, 30΄) θα δούμε ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα με μουσική επένδυση από τον Τζάκσον Μπράουν.

Όλες ταινίες από την Νότια Αφρική θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Δυο ταινίες έρχονται από την Τυνησία.  Το κοινωνικό Πέμπτη απόγευμα / Jeudi aprèsmidi του Μοχάμεντ Νταμάκ (2012, 97΄) παρακολουθεί πώς η έλλειψη φροντίδας από τα παιδιά του ενός εξηντάρη επιχειρηματία που έχει πέσει σε κώμα ύστερα από τροχαίο, ανατρέπεται ύστερα από τον ερχομό μιας αποκλειστικής νοσοκόμας. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Αγωνίστριες / Militants της Σόνια Καμχί (2012, 78΄), θα δούμε πώς, σε μια μετά-επαναστατική Τυνησία σε πλήρη δημοκρατική μετάβαση, ταυτοχρόνως πληγωμένη από τη φτώχεια, εξοργισμένη από την αδικία σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης, αγωνίστριες Τυνήσιες γυναίκες θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης και αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την πολιτική αρένα. H ταινία Πέμπτη απόγευμα / Jeudi aprèsmidi θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η ταινία Αγωνίστριες / Militants θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

19 έως 25 Φεβρουαρίου 2015

 

4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

[Είσοδος ελεύθερη]

                                                          


ΑΙΘΟΥΣΑ Α (χειμερινός)

Πέμπτη 19/2/15 

20.00 1η Οκτώβρη / (October 1) 144Νιγηρία /Nigeria

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Παρουσία του σκηνοθέτη / In presence of the filmmaker

Είσοδος με προσκλήσεις  / Entrance by invitation only

Παρασκευή 20/2/15

19.00 Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι/ Documentary on the life of sculptor Gamal El Sagini Αίγυπτος / Egypt, 20’ Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

19.30 Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / LOL with President Mandela, Νότιος Αφρική / South Africa 30’ Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Παρουσία του σκηνοθέτων / In presence of the filmmakers

20:10 Ένα υπέροχο θαύμα /Dazzling Mirage, Νιγηρία / Nigeria 117″

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Παρουσία του σκηνοθέτη / In presence of the filmmaker

22.10 Ναιρόμπι – Χρόνος Ημιζωής, Nairobi Half Life, Κένυα / Kenya, 96’

Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

Σάββατο 21/2/15

19.00 Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi Τυνησία / Tunisia 97’

Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

20.40 Αντίο Κάρμεν /Adios Carmen, Μαρόκο / Morocco  103’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

22.30 Άδεια πόλη / Na cidade vazia/ Hollow City Αγκόλα / Angola 90’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Κυριακή 22/2/15

17.30 Kάτι αναγκαίο / Something Necessary, Κένυα / Kenya, 85’,

Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

19.00  Σεραφίνα! / Sarafina! Νότιος Αφρική / South Africa, 94’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

21.00  Μηδέν / Zero  Μαρόκο / Morocco, 111

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Δευτέρα 23/2/15

18.00 Ελπίδα (Asham / Asham – A man called Hope), Αίγυπτος / Egypt, 2012, έγχρ./ colour, 87’Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

19.30 Νζίγκα – Βασίλισσα της Αγκόλας

(Njinga – Rainha de Angola / Njinga – Queen of Angola), Αγκόλα / Angola, 2013, έγχρ./ color, 110’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

21.30  Βίβα Pίβα!/ Viva Riva!, Λαική Δημοκρατία του Κογκό /  Democratic Republic of Congo 80’ Αγγλικοί υπότιτλοι / English subtitles

Τρίτη24/2/15

18.00 Ο Αλύγιστος / Unbroken, Νιγηρία / Nigeria/ εγχ. / color, 2014, 42″ 

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

19:00 Τα άλογα του Θεού Yakhayl Allah / Horses of God, Μαρόκο / Morocco,115’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

21.10 Η προίκα /Fanie Fourie’s Lobola, Νότιος Αφρική / South Africa, 90

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

Τετάρτη 25/2/15

19.00  Αγωνίστριες / Militantes, Τυνησία / Tunisia 2012,78’

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

20:30 1η Οκτώβρη / October 1 Νιγηρία /Nigeria 144′

Ελληνικοί υπότιτλοι / Greek subtitles

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~


ΑΙΘΟΥΣΑ Β (χειμερινός)

Πέμπτη 19/2/15 έως και Τρίτη 24/2/15

18.00 Διαζύγιο / Gett, Σκηνοθεσία: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz (Ισραήλ, 2014, 115’). Διανομή: Feelgood

20.00 Διαζύγιο

22.00 Διαζύγιο

Τετάρτη 25/2/15

18.00 Διαζύγιο

20.00 Δεν είμαι εγώ/ Ben o degilim Σκηνοθεσία:Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (Τουρκία-Ελλάδα-Γερμανία-Γαλλία, 2014,125’) Διανομή: Bad Crowd

22.00 Διαζύγιο